KUNIGUNDA LUNARIA – sielos šventė

Gegužės antrąją Vilniuje prasidės antrasis tarptautinis gotikos festivalis “Kunigunda Lunaria”. Pernykštis festivalis įrodė, kad Lietuvoje pakankamai suvešėjusi ir gotikinė subkultūra, kurioje savo vietą randa ir senstelėję bei įmitę “kiurų”, “bauhausų” ir “sisterių” gerbėjai, ir naujoji cyberpunk ir industrijos karta.

Prieš pora mėnesių buvo kalbama, kad šiame festivalyje pasirodys ir pirmoji Lietuvos juodojo nihilizmo grupė SA-SA, savo liūdesio himnus giedojusi dar, berods, 1984 metais. Deja, jos festivalyje “Kunigunda Lunaria” neišvysime.

Tačiau ir be jos bus kuo atgaivinti siela – bent jau taip žada organizatoriai. Pirmoji staigmena laukia jau gegužės antrąją, pirmąją “Kunigunda Lunaria” dieną, kai Aktorių namų pamatus sudrebins geriausia Latvijos industrinė grupė CLAUSTRUM. Prisiminus pernykštį rygiečių ROSERWATER triumfą, atrodo, kad latvių industrija nusiteikusi rimtai lietuvius apkaustyti skarda apginkluoti presais.

Iš Lydso (Didžioji Britanija) atskrisiantis didžėjus nekukliu pseudonimu De’Ath gotikos gurmanus vilios savo setais. Jo lagamine, būk tikras, bus ir praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio klasika, ir pasąmonę dirginanti šaltoji banga, ir stogą raunanti industrija.
Tačiau labiausiai intriguojanti, žinoma, antrojo festivalio diena. Pernai didysis “Kunigunda Lunaria” koncertas vyko “Vaidilos” teatre, kuris po efektingo renginio kai kuriuose visuomenės sluoksniuose buvo perkrikštytas į “Gotikinį teatrą”. Šį kartą didysis festivalio veiksmas persikels į ant Tauro kalno stūksančius Profesinių sąjungų rūmus – jau vien pati vieta kelia malonų šiurpuliuką.

Sunku įsivaizduoti, kaip didžiojoje scenoje atrodys “Kunigunda Lunaria” žvaigždės – lenkų grupė FADING COLOURS bei slovakai LAHKA MUZA, bet atrodo, kad tai bus pritrenkiantis vaizdas. Tas nenusakomas FADING COLOURS šaltumas, ir LAHKA MUZA fetišizmas, persipinantis su šamanizmu. Kas žino, gal į ritualą pasinėrusi LAHKA MUZA vokalistė Gudrun Snake, net ir savo kuklius odinius drabužėlius nusimes?

Siurprizus ruošia ir lietuviškos gotikos klasikai – MANO JUODOJI SESUO, SIELA (beje, neturkus bus perleistas jų kultinis albumas “Už regėjimo lauko”), taip pat labai rimtai geriausiu lietuviškos gotikos eksportu pretenduojantis tapti ANAPILIS.
Antrojoje scenoje tuo metu savo aparatus, prigrūstus neįtikėtinų garsų, užguls GIRNŲ GIESMĖS, SOVIJUS, SEDU, “punks nuo Plungės” J.Milašius ir “žmogus su kamufliažine kauke” – McKaras. Dar ir didžėjai, pasiruošę savo setais nuvesti klausytoją į transą.

Trečioji “Kunigunda Lunaria” diena skirta didžiausiems gotikinės kutūros gerbėjams – Verkių rūmuose, į kuriuos bus galima patekti tik su išankstiniu trijų dienų bilietu savo gilaus ambiento persmelktus kūrinius pristatys DONIS, DRIEZHAS, ŠOVA, Shnare.sys.
Žinoma, tai ne viskas, ką žada šiemetinis “Kunigunda Lunaria” festivalis – bus ir specialūs kino filmų seansai “Lietuvoje”, ir linksmybės festivalio klube, ir parodos.

Ar Mėnulio dievaitė jau apsireiškė tavo sapnuose?