Atrieda atidunda

Roko monstrai kyla iš kapo… o jei rimtai, tai šį rudenį kiek netikėtai į sceną grįžo legendinė Lietuvos grupė ANTIS. Po savaitės pasirodys visų grupės įrašų kolekcija, o grupė koncertuos Vilniaus Sporto rūmuose. Ta proga – specialus Algirdo Kaušpėdo interviu.

Kaip prisimenate savo sugrįžimo koncertą “Forum Palace”? Kaip patiko talkinusios grupės?

Sugalvojome išleisti visą “Anties” muzikinį palikimą, taip vadinamą antologiją. Šiam įvykiui pažymėti nusprendėme surengti tris koncertus: pirmą – kamerinį “Forum Palace”, kuris įvyko 10.30 dieną, antrą – akustinį LNK, kuris įvyko 11.21 dieną ir trečią – didelį šou koncertą Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose gruodžio 12 dieną. “Forum Palace” koncertas mano draugų ir vaikų nuomone labai pavyko. Po 13-kos metų stebėtinai lengvai grįžome į muzikinę formą. LNK buvo nebūdingas „Ančiai“ akustinis varijantas. Man asmeniškai jis buvo perdaug sterilus.

Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose parodysime tikrą „Antį“ su kostiumais, grimu, scenografija, aktoriais ir, žinoma, galingomis triūbomis.
“Forum Palace” talkinusios grupės nelabai pritiko prie “Anties” estetikos, todėl Sporto rūmų koncerte nusprendėme atsisakyti “apšildančių” grupių ir daugiau pagroti patys. Įvyks dviejų dalių koncertas – viso daugiau nei dvi valandos „Anties“ gyvos muzikos.

Kodėl šį kartą vėl prisiminta savo garsųjį makijažą, kurio nebuvo tiek metų (pavyzdžiui, Roko marše)?

„Ančiai“ reikalingos kaukės. Kaukės išlaisvina demonus ir sukuria tikrą pasitikėjimą.

Kaip šiandien prisimenate savo grojimo pradžią? Ar buvo sunku startuoti Sovietų Lietuvoje?

Sunkiausia pradėti groti viešai. Iškyla klausimas, kam to reikia? Tik tada, kai nepažįstami žmonės pradeda tave vadinti draugu, supranti, kad tai ne veltui. Man patinka, kai žmonės koncerto metu šypsosi, tartum išgirdę gerą naujieną, kurią seniai norėjo išgirsti. Ypatingai tai buvo akivaizdu sovietų sąjungos laikais, bet, patikėkite, “Forum Palace” koncerto metu supratau, kad niekas nepasikeitė.

Papasakokite, kaip įrašinėjote savo plokšteles? Ar daug baliavojote, ar visai ne?

“Antis” yra unikalus muzikinis fenomenas. Mūsų grupėje yra tiek daug talentingų ir tuo pačiu skirtingų asmenybių, kad darbas garso įrašų studijose būdavo nesibaigiantis kūrybos balius.

Kaip jums atrodo, ar jūsų tekstai buvo pranašiški, ar daugiau dokumentiški?

Nesutinku, kad “Antis” – vien tekstai. Mes grojame absoliučiai kreivą postartpankrok muziką. Šis unikalus stilius leido tinkamai ištarti tekstus, kurie būdami visiškai universalūs, teisingai jaudina žmones. Galiu prisipažinti, jog kai kurių dainų tekstai man pačiam buvo pranašiški.

Kokie, žvelgiant iš šios dienos, buvo patys įdomiausi “Anties” visų laikų koncertai?

Geriausi “Anties” koncertai įvyko būtent Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose. Tai „Anties“ 25 mėnesių koncertas ir naujametiniai šou.

Filmas “Kažkas atsitiko” – kas jį įkvepė?

Tai režisieriaus Artūro Pozniakovo ir dailininko Galiaus Kličiaus darbas, kuriuo norėta parodyti Lietuvai, kad mes turime naują ir savitą muzikinę kultūrą. Filmas buvo toks populiarus, kad visos kino kopijos buvo sunešiotos į skutus.

Kaip jums atrodo, kas labiausiai pas mus pasikeitė per pastaruosius 20 metų? 10 metų?

Muzikiniame gyvenime pasigendu nuoširdumo, naujų idėjų, nenoro patikti daugumai. Matyt, per pastaruosius 10 metų rinkos ekonomikos dėsniai visiškai sunaikino prfesionalius roko ansamblius. Jie neišgyvena.

Lietuvos muzikinė rinka labai maža. Tik “tikrieji saviveiklininkai” gali sukurti kažką normalaus ir ne komercinio. Būtų puiku, kad muzikavimas taptų populiariu jaunimo užsiėmimu. Tik tai, kas daroma dėl idėjos, o ne dėl pinigų, gali tapti menu.

Ką Algirdas Kaušpėdas laiko po pagalve?

Gyvenimo laimės receptą.

Ką veikia jūsų dukros? Vaikšto į klubus?

Dalyvauja visur, kur aš nedalyvauju, todėl Jūs geriau žinote, kur šiuolaikinis jaunimas “tūsuojasi”. Tačiau, visuose “Anties” koncertuose dukros dalyvavo ir tikrai dalyvaus didžiąjame Sporto rūmų koncerte gruodžio 12 dieną, kur nuoširdžiai kviečiu visus ORE lankytojus. Tai bus visų laikų geriausias “Anties” koncertas.

Ačiū!