Varnų Ežeras

Gegužės mėnesį – dar vieno naujo, įdomaus, lietuviško vaidybinio filmo premjera. Tai režisierės Inesos Kurklietytės filmas „Varnų ežeras“, kol kas, mano manymu, susilaukęs per mažai dėmėsio.

Šis filmas skirtas vaikams, tačiau daugybę poetiškų metaforų iš tikrųjų gali perskaityti tik suaugęs. Bet galbūt dar geriau, kad vaikai, pamatę šį filmą, supras ne viską – taip bus išprovokuotas dialogas tarp vaikų ir jų tėvų, kurio taip trūksta filmo herojams.

Filmas gali būti perskaitytas kaip vaiko fantazija, žaidimas – arba, labai norint, kaip valkatos (aktorius Valentinas Masalskis) haliucinacija. Kita vertus, filmas nufilmuotas kaip suaugusio žmogaus vaikystės atsiminimas – spalvos išblukusios, melsvos; per vieną dieną įvyksta daugybė dalykų ir t.t.

Pagrindiniai filmo herojai – vaikai – tarsi ir atsipalaidavę, daugiau žaidžia, negu vaidina. Visgi matosi, kad dialogai jiems yra primesti, skamba nenatūraliai. Tikriausiai taip atsitiko todėl, kad nenorėta vaikų kalbos apkrauti vulgariais rusiškais keiksmažodžiais – tačiau idėja juos pakeisti lietuviškais atitikmenimis „Po šimts!“ ir t.t., deja, nepasiteisina. Tiesą sakant, dabartiniai vaikai nesikeikia nei rusiškai, nei lietuviškai – jie apskritai dažniausiai kalba pusiau angliškai. Būtent todėl puikiai Valentino Masalskio įkūnytas valkata vaikus vadina „plastmasiukais“; bet filme tie vaikai per daug mielai atrodo, kad ir kokie žiaurūs būtų jų poelgiai. Todėl tokia vaikų, o kartu ir visų šiuolaikinių žmonių kritika, kaltinimas suvienodėjimu, kultūros praradimu, dirbtinumu ir t.t. tampa daugiau sentimentaliu ir banaloku priekaištu, o ne tikslia alegorija.

Tačiau šie trūkumai neužgožia filmo esmės. Esmė tokia, kad čia vaizdas (padedamas muzikos) jaudina pats savaime, beveik be siužeto pagalbos. Kaip ir savo ankstesniuose filmuose, pavyzdžiui dokumentiniuose kūriniuose apie gimimą – „Moterų paslaptys“, „Lengvas raganavimas“ – Inesa Kurklietytė poetiškai ir jautriai fiksuoja dalykus, liečiančius kiekvieną žmogų – gimimą, gyvenimą, mirtį.

Nors filmas nesunkiai galėtų būti geresnis, jį pamatyti tikrai verta.

[RZ]