Pseudohedonisti- nės vadybininkų kultūros dekadansas

Nelauktai netikėtai, beveik septyni (laimingas skaičius) metai po grupės debiuto ir daugiau nei penki (dar laimingesnis skaičius) po grupės hitų “Policija” ar “Odė Mamontovui” išpopuliarėjimo pasirodė pirmasis rock-(not)student-pop- punk-electro-clash trupės SPORTAS albumas “Žemiau juostas”. Jį išleido naujas filialinis leiblas Drąsiųjų keliai, o mes nepraleidome progos pakalbinti pačio Maruko – koks tas SPORTAS 2007 version?

Grupės debiutinis albumas išėjo bent penki metai po triuškinančio nekurių dainų debiuto? Kaip vertinate šį pernešiotą kūdikį? Ką reiškia simbolika ant jo viršelio?

Marukas: Labiau derėtų vadinti šį veikalą ne albumu, o retrospektyva. Tik dabar atsirado galimybė išleisti tikrą kompaktinę plokštelę ir įamžinti 1994-2006 metų kūrybą.

Simboliui sukurti įtakos turėjo karikatūra iš sovietinio humoristinio žurnalo “Šluota”. Joje buvo vaizduojamas storas kapitalistas rašantis žodį “Kara$” (paskutinė raidė “S” buvo perbraukta dukart). Užrašas po karikatūra bylojo – “Šį žodį aš nubraukiu du kartus.”

Dabar dolerio ženklas baltame apskritime, kiek primenantis svastiką, tai grupės “Sportas” logotipas. Jis simbolizuoja pseudohedonistinės vadybininkų kultūros dekadansą.

Ar teisybė, kad Andrius Mamontovas klausė „Odę Mamontovui“?

Teip.

Kaip šian prisimenate kūrinio „Kalėdos“ sukūrimą ?

Iš pradžių namie, įkvėptas grupės UŽ TĖVYNĘ įrašų, sukūriau sintezatoriaus partiją. Po to su gitaristu Paulium ilsėjomės įrašų studijėlėje. Griebiau tušinuką ir čia pat sukūriau pradinį dainos tekstą.

http://www.youtube.com/watch?v=OMqgsjihIuY

Ar tikrai egzistavo toks projektas DJ Marukas? Kaip buvo prisiliesta prie reivo scenos?

Iš tikrųjų tai buvo tiesiog “Marukas”, be DJ. Pirmieji mano kasetėse išleisti blynai kiaurai persunkti absurdu ir eksperimentais. Kiek pamenu, kurdamas dainą “Vaikų reivas” isteriškai juokiausi. Tai buvo eksperimentai ir pirmieji muzikiniai žaidimai. Naujojoje grupės kompaktinėje plokštelėje yra keletas dainų, kurias įrašiau “marukizmo” laikotarpiu.

Kaip šian prisimenate savo pirmąjį susidūrimą su narkotikais?

Niekaip, nes mano nuomone narkotikai ir alkoholis yra tik komerciškai platinamos cheminės medžiagos, neturinčios nieko bendro nei su kūrybingumu, nei su atsipalaidavimu, nei su geru gyvenimu. Deja, keletui pažįstamų draugystė su narkotikais baigėsi tragiškai. Visada nekenčiau hipių ir rastamanų kultūros. Be to nevartoju alkoholio ir nerūkau jau treti metai.

Kada pirmą kartą pasirodėte ant didžiosios scenos?

Labai seniai, berods, Bluvšteinas rengė koncertą Vilniaus Sporto Rūmuose. Koncertas buvo skirtas kovai su narkomanija. Ten su Vilniaus straight edge pankų grupe SC darėme nihilistinio absurdo teatrą….

http://www.youtube.com/watch?v=ksFY7hlVa6Y

Ar tikrai grupėje SPORTAS yra grojęs Kanų festivalio laureatas už (dar) nepastatytą scenarijų Saulius Drunga? Kaip prisimenate jį šiandien? O gal jis dar užlips ant scenos su SPORTU? Ar prašė jūsų dainų kino garso takeliui?

Smalkė buvo lietuviško postpunko motoras. Nemanau, kad vėl grosime kartu – mano motociklo vardas Muzika, o Smalkės – Kinas. Mūsų keliai lygiagretūs, bet kartais susikerta…
Kadaise daužiau savo ritmo mašiną į Smalkės būgnus (esame groję kartu poroje grupių). Buvo juoko iki ašarų.

Penkios akimirkos apibrėžiančios jums… šią kartą, šiame mieste – Vilniuje?

Ugniaus Liogės tamsiosios muzikos festivaliai, visi su naujais rūbais, Pazolinio berniukai lietuviškose realybės šou laidose, griūvantys nauji pastatai (gal būt mano naujo projekto pavadinimas), emo šukuosenos.

Kaip sekėsi jums debiutuoti Latvijoje, ar ten žmonės supranta muziką?

Nieko nesupratau, kas ten atsitiko, bet jiems patiko “Ūdra”. Labai patiko. Žinoma, glosto savimeilę faktas, kad ši linksma dainelė sėkmingai parazituoja latvių smegenis. Ačiū, ačiū mūsų talentingiesiems broliams šiaurėje! Latviai labesni europiečiai už mus.

http://www.youtube.com/watch?v=HoOgIUCzpUA

Koks bus naujas SPORTO albumas ir kiek verta sumokėti už teisę pamatyti naująją SPORTO koncertinę programą?

Šiuo metu intensyviai ruošiamės superdainos “Aš užmušiu tave” įrašui. Restoraninio roko daugiau nebus. Albumas įamžina tam tikrą mano ir kitų grupės narių gyvenimo periodą. Muzikos stilius keisis.

Ar jūs vedę? Ar turite vaikų? Kokio dydžio paskolas esate pasiėmę?

Esu vedęs muziką. Mano dainos – tai mano vaikai (čia sugalvojo mano netikras sensėjus Nėrius Pečiūra). Tarp kitko – negražu lįsti į svetimą piniginę.

Kokia knyga guli po tavo pagalve ar kur nors netoli?

Dalai Lamos “Keturios tauriosios tiesos”, Stasio Daugirdo “Šiuolaikinės gitaros pradžiamokslis”, “Motorcycle Safety Foundation’s Guide to Motorcycling Excellence”.

Jūsų nuomone, ar yra atlikėjas – Lietuvoje ar užsienyje, kurio nepalietė laikas?

Manau, mano mėgstamiausia avangardo grupė THE RESIDENTS liks amžiams nepakitusi. Šaižūs sintezatoriai ir balsai vis dar ėda mano ausis. Be to, jų veidus visada slepia kaukės.

Taigi… gal jūs ko nors norite paklausti ORE?

Koks Petriuko vardas?