Senojo indie frontininko prisiminimai

„ZIMA” ideologas Tomas Misiūnas Ore.lt papasakojo apie Antakalnio sienas, Duisburgo viešnamius ir lietuviškos muzikos viltis.

„Blogiausių grupių festivaliai”, šlapimo balos tualetuose, iki minus 20 laipsnių įšalusios „Geležinio kablio” sienos jau senokai liko tik prisiminimuose. Klubas, savo metu sostinėje sugeneravęs atskirą indie klaną, šiandien pasipuošęs užrašu „Dažasvydis”, bet panašu, kad ir kamuoliukais čia jau senokai nebesišaudoma. Grupės, kurios 1996-2000 metais teikė viltį, kad kada nors apie jas parašys NME, viena po kitos užsilenkė (nors, tiesa, SH sugebėjo prasmukti į tris NME eilutes) kartu su paskutiniais „Geležinio kablio” atodūsiais. Tačiau prabėgus ilgiems metams sentimėtai paėmė viršų – apie savo atsikūrimą vienu metu paskelbė net kelios kultinės XX-XXI amžių sandūros grupės „ZIMA” bei „TAI+KĄ?”, kurios kartu su ilgaamžiais VRR ir „SPORTU” vėl prisistatys klubiniame festivalyje „Blogos grupės gerai groja”. Kovo 7 dieną, blizgančiame sostinės bare „L’amuor” mes visi verksime, prisiminę, ko kažkada netekome, ir kas vėl sugrįžo. „ZIMA” (šios grupės porą kūrinėlių galite rasti mūsų grotuve) ideologas Tomas Misiūnas Ore.lt papasakojo apie Antakalnio sienas, Duisburgo viešnamius ir lietuviškos muzikos viltis.

Kas iš to meto atlikėjų padarė didžiausią karjerą muzikoje? Kitoje kultūroje?

Tikros karjeros muzikoje nepadarė niekas. Nes būti žinomu atlikėju Lietuvoje tikrai neatrodo panašu į karjerą muzikos srityje. Yra žmonių iš to meto, kurie dabar „gyvena iš muzikos” (jei jau klausimas apie karjerą – tai, suprask, apie pinigus). Bet tai nereiškia, kad jie kaip „RADIOHEAD” parduoda penkis milijonus savo albumų internetu ir gali ramiai sėst įrašinėt naujas dainas – turiu omenyje, kad uždirba pinigus tiesiogiai iš savo kūrybos. Lietuvoje dauguma „gyvenančių iš muzikos” užsidirba iš koncertinių honorarų, o gabesni pradeda „prodiusuoti”, aranžuoti jaunesnių muzikantų kūrybą, steigia savo įrašų studijas. Jei turima omenyje karjera „kaip tapti Lietuvoje populiaresniu”, tai iš to meto grupių grojusių „Geležiniame Kablyje” į platesnius vandenis išėjo „EMPTI” (įrašė tikrai puikų debiutinį albumą), o Giedrė ir dabar populiari su „PIENO LAZERIAIS”), SH „Cukrų” dar ir dabar kartais girdime per radiją, Kastetas su Donciavu iškilo kartu su „G’n’G SINDIKATU”, na gal dar „LEMON JOY”… Bet dauguma to meto muzikantų (kaip ir aš) šiuo metu dirba paprastus kasdienius darbus ir muzika belieka tik kaip hobis laisvalaikiu (gal norėtus kad būtų kitaip). Tiesa, iš to meto grupių Dr. GREEN kitokie, bet tai jau atskira tema… Kitoje kultūroje, manau vienintelis dar padarys karjerą Smalkė (kine). Bet tai dar labiau kita tema.

Koks keisčiausias darbas, kurį esate girdėję, kad teko dirbti blogos grupės atlikėjui?

Sargais, įtariu, yra dirbę visi – neįdomu. Kažkada labai reikėjo surast Sidą iš tuometinių „DOG BONES” (dabar is groja „ZIMA”), tai su taksu važiavom per visus Vilniaus McDonald’sus – radom. Toje pačioje įstaigoj kadaise trumpai padirbo ir Stavaris iš VRR. Deja, neilgai, nors žmogus pasimokęs chemijos, manau, McDonaldui turėtų būt naudingas. „Įdomesnis” darbas, manau, buvo Smalkės – animacinių filmų spalvinimas kino studijoje, kur jis sutiko ir Igorį Kofą („Lemon Joy”).

Kas uždirbo daugiausiai pinigų?

Gėjai, žydai ir „show” biznio atstovai viename (all in one) – „Kablyje” tokių turbūt nebuvo, nes tai ne Eurovizijos konkursas.

Kas užima aukščiausias pareigas pagal įtaką valdžiai?

Kava su brendžiu šiuo atveju visada turi įtaką…

Kas turi daugiausiai vaikų?

Pasidomėkite, kieno didžiausias fanklubas.

Kas pasodino daugiausiai medžių?

Šiais laikais sodint medžius nebemadinga. Populiariau juos kirst ir statyt kotedžus.

Kiek iš viso „Kablyje” vyko jūsų koncertų?

Nedaug. Gal 30, gal 50 – nebuvom daug koncertuojanti grupė.

Iš šios dienos perspektyvų, kuris buvo geriausias?

Galbūt labiausiai įsiminė eksperimentas per koncertą sugroti vieną gabalą, kai po to atbėgo Nykštukas (geroji „Geležinio kablio” dvasia) ir puolė klausinėt „Kas nutiko? Sudegė aparatas?”, o mes sakėm „Nieko, nieko. Čia taip turi būt.” Kitas įsimenantis koncertas buvo Duisburge (Dovydas suorganizavo mums ten workshopus). Ten tekdavo koncertuot kiekvieną vakarą, todėl ta pati programa buvo gerokai atsibodus. Padarėme specialią noiso programėlę. Turėjo būt koncertas laive, kuriame mes gyvenome, skirtas tam laive besimokantiems būsimiems vokiečių jūreiviukams. Tie, išgirdę, kad mes esame „Litauen”, pradžioj ėmė šūkaut „Moskau, Moskau…” Užgrojom savo “noisą”. Jungos nieko nebešūkavo (tiksliau jų nebesigirdėjo), o Virga (vokalistė), pasiėmusi Duisburgo planą skaitė miesto gatvių pavadinimus. Galų gale ji ištarė kokią tai UnterShtrasse (Duisburgo raudonųjų žibintų kvartaliukas, kurį prieš tai buvom apžiūrėję) – čia jungos puolė ploti katučių ir garsiai šaukt „Ja, Ja…”. Apie „Moskau” daugiau kalbos nebuvo…

Ar labai pasikeitė Antakalnis per tuos metus?

Antakalnis, manyčiau, nepasikeitė. Na, gal išaugo keletas daugiabučių ten, kur jų neturėtų būt, bet „Anarchy” ženklas ant poliklinikos sienos, užrašas „Sex Pistols” ant sienos prie troleibusų parko dar matosi (iki šiol nesuprantu, kuriam galui reikėjo tas sienas tepliot???).

Kiek kasečių ir kiek kompaktinių diskų jūsų kolekcijoje?

Markučių ir automobilių modeliukų nekolekcionuoju. Juo labiau muzikos: šita skirta klausyt, o ne kaupt.

Kokia iš dabartinių geriausia grupė?

Visada geriausi bus Lou Reedas ir Joe Strummeris. Nors dabar patinka ir „THE KILLERS”, „BLOC PARTY”, „MUSE”, „ARCTIC MONKEYS” ir pan. Jei kalbėt apie Lietuvos grupes, tai sunku ką nors išskirt: po paskutinio BIX koncerto gali pasirodyt, kad jie tikrai geriausi – bet tai ne dabartinė grupė. „GRAVEL” geriausi pagal savo akiplėšiškumą Eurovizijos konkurse, bet paklausius jų albumą …; Jurga gal geriausia pagal savo dainas ar balsą, bet kai jos koncerte girdi 30-ies metų senumo gitaros solo vietoj jos balso… Žodžiu, geriausių nėra. Reik tikėtis, kad bus.

Ir pagaliau kas ta moteris „ZIMOS” nuotraukoje ir kur dingo Virga?

Ta moteris pageidavo likt „incognito” (tiksliau jos darbas pageidavo, kad ji liktų incognito). Virga po emigracijos bangos šiuo metu gyvena Airijoje, augina vaikus. Bet planuoja kovo 7 dieną atvažiuot padainuot kokią vieną dainą.