Trinity Sound System – reggae iš Švedijos Lietuvoje

Švedijos reggae ir dancehall scenos vėliavnešiai atvyksta į Lietuvą! Gegužės 1 d. Trinity Soundsystem Vilniuje, klube Satta, Gegužės 2 d. Kaune, Kauno radio gamykloje

Trinity įkūrė šeši nariai: Fabulous G, Heavyman, Daddy Zato, Governor Andy, Goldfinger ir Generator. Taip pat Isa ir Pie-e yra Trinity „kariai“, žmonės, nuo pradžių dirbantys su Trinity garsu.

Trinity sound system taip pat veikė kaip „Twelve Tribes of Israel Sound“ (liet. „Dvylikos Izraelio genčių garsas“) Švedijoje nuo 1993-ųjų iki 1996-ųjų. Gentainiai išsiskirstė 1995-aisiais, Governor Andy ir Generator atsisakę ankstesnės veiklos pasitraukė, kad įkurtų „Gadiator Soundsystem”. Dažnas pasirodymų svečias, atlikėjas Daddy Boastin papildė „Trinity“ gretas 1997-aisiais. Kai Goldfinger „atsistatydino“ iš komandos 1999-aisiais, prie Trinity prisijungė Flars (Dj Flash). Heavyman ir Daddy Zato paliko Trinity Sound System 2004-ųjų vasarį, po 10 metų buvimo kartu. Jonas prisijungė 2005-aisiais, kaip naujas garso inžinierius.

Trinity per visą gyvavimo laikotarpį įrodė esantys uoliausiai dirbantis kolektyvas Švedijoje, jie vieni iš nedaugelio grupių, turinčių nuosavą soundsystemą. Garso sistemos – tai mobilūs regio klubai, jie nuolat keliauja skersai išilgai po Europą ir groja naujausius singlus, demonstruodami savo sugebėjimus ir savitą stilių, išbando jėgas vieni su kitais. Regio ir dancehallo šaknys glūdi Jamaikoje, taigi jie yra pasaulinio tinklo dalis, tebesivystanti muzikos diaspora.

Trinity visada tvirtai laikosi savo kultūros. Jie savaip gyvena Stokholme, Hässelby, Rotebro ir Bagarmosseno priemiesčiuose. Švedų publikai jie siūlo dalelę Karibų, ir atstovauja Švedijai, pasirodydami regio klubuose Europoje. Daugelis mano, jog muzika yra sąlygojama laiko ir vietos. Bet Trinity Sound System muzika sklinda nepaisydama šių sienų. Šis pavadinimas siejamas su žmonėmis iš Vakarų Indijos, Švedijos, Rasta kultūros atstovais, kurie gyvena savitame muzikos pasaulyje.

Apie Trinity Sound System yra išleista knyga „Outernational“. Pratarmę knygai parašė amerikietis Norman Stolzoff, antropologijos mokslų daktaras ir regio biblijos „Wake the Town and Tell the People: Dancehall Culture in Jamaica” (liet. „Prikelk miestą ir pranešk žmonėms: dancehall kultūra Jamaikoje“) autorius.

„Outernational“ – tai langas į jų pasaulį ir kultūrą, tai istorija apie tapatumą, svajones, bendruomenę, laimę, muziką ir tikėjimą, kelionę į besiplečiančią subkultūrą. „Outernational’e“ mes juos stebime namuose, dalyvaujant vakarėliuose kartu su švedų regio žvaigžde Million Stylez, įrašinėjant kartu su Frankie Paul, kelionėse į Vokietiją, motociklų vakarėlyje Enköpinge…

„Aš esu publikos linksmintojas, atlikėjas, tokia mano veikla, o Trinity yra dalis mano muzikinės aplinkos. Visi didieji regio atlikėjai kilę iš soundsystemų. Tai daug daugiau nei paprastas hobis…“ , – teigia Daddy Boastin (jis taip pat dirba su hiphopo grupe The Latin Kings).

Savo pirmą dubplate jie įrašė 1995-aisiais, ir nuo tada jų buvo įrašyta daugybė. Pats pirmasis dub buvo „Plan & Defend” kartu su Culture Dan iš Jah Love Muzik.

Nuo 2002-ųjų metų kartu su Trinity visada keliauja jų fotografas ir bičiulis Kalle Assbringas, Stokholme užsiimantis nepriklausomo fotografo veikla.

* * *

Trumpas interviu su Trinity Sound System nariais:

Ką veikėte prieš susiburiant Trinity SS?

TSS: Fabulous G buvo vienas iš Rasta judėjimo aktyvistų Grenadoje. Ten kartu su bendraminčiais buvo įkūręs savo soundsystemą, o prieš atvykdamas į Švediją 1991 metais, sugebėjo nuskinti nugalėtojo laurus DJ’ų turnyre. Atsikraustęs į Švediją, čia su keliais bičiuliais subūrė Trinity, tačiau pradinis branduolys po kelerių metų, keičiantis muzikantams, išsiformavo.

Daddy Boastin atkeliavo iš Šv. Vincento salos, kur taip pat pasireikšdavo kaip didžėjus. Kai apsigyveno Švedijoje, laikui bėgant tapo kviestinis Latin Kings ir Teddybears grupių vokalistas, o su hiphopo grupe Latin Kings pastoviai dirba iki šiol.

Dj Flash visada domėjosi muzika, o prieš tapdamas didžėjumi darbavosi muzikos įrašų parduotuvėje, vėliau ėmėsi groti hiphopo ir dancehallo vakarėliuose, o 1999 metais prisijungė prie mūsų.

Kokie atlikėjai jums daro didžiausia įtaką, labiausiai patinka?

Nesinori nieko konkretaus išskirti ar kažkuo apsiriboti, tačiau negalime nepaminėti tokių legendų kaip Bob Marley, Brigadier Jerry bei daugelio kitų.

Patys mėgstamiausi ir labiausiai „nugroti“ riddimai?

Turbūt daugiausiai kartų prasukti Punany, Sleng teng, Shanty Town ir dar begalė, kur ten atsiminsi.

Turite daug dubplate įdainuotų tikrai pakankamai garsių reggae/dancehall atlikėjų, kuriuos iš jų gerai pažįstate ir galbūt esate draugais?

Na, kad ir pavyzdžiui Anthony Selassie bei Richie Spice, Future Trouble.

Ar turite savo mėgstamą, pastovų klubą ar daugiau keliaujate?

Kaip čia pasakius, patys esame mobilus klubas – iš krūvos galingų kolonėlių susikonstravome soundsystemą – tad su juo dažniausiai ir keliaujam, o Lietuvos/Latvijos ture grosime klubuose, kuriuos tikriausiai po koncertų taip pat galėsim vadinti vienais mėgstamiausių (šypsosi).

Per tiek Sound System gyvavimo metų grojote nemažai. Galėtumėt įvardinti geriausią renginį, kuriame teko groti?

Taip! Be abejonės – Summer Jam 2007, Vokietijoje, dalijomės scena su Tony Rebel!

Lietuvoje, dauguma žmonių besidominčių reggae muzika ir jos kultūra, yra pakankamai jauni. Kokie tai žmonės Švedijoje?

Žmonių, ateinančių į mūsų renginius, amžius svyruoja nuo 18-os iki 50-ies ir net daugiau metų.

Kokią žinią ir nuotaiką perteikiate savo grojama muzika?

Taikos ir meilės, laikykimės išvien!

Esate „lankstus“ soundsystemas, lengvai prisitaikantis prie auditorijos ar tiesiog atliekantis konkrečią programą?

Mes visą laiką stebime žmones ir leidžiame jiems pajusti muzikos skleidžiamą gėrį, o groti tuščiai šokių aikštelei yra menkas malonumas.

Koks tas šių dienų reggae jūsų akimis? Ryškesnės tendencijos?

Šiais laikais internetas atveria plačias galimybes ir tai sudaro palankesnes sąlygas skleisti reggae žinią, lengviau susitikti ir susipažinti su žmonėmis mylinčiais šią muziką.

Nuorodos:

www.trinity-sound.com

www.teigiamosvibracijos.lt/diskusijos

satta.lt