Vampire Weekend – Contra (2010, XL Recordings)

Kai temperatūra Niujorke vos vos aukščiau nulio (arba 32-ų pagal Farenheitą, visgi JAV) šio miesto indie poprokeriai Vampire Weekend, nors ir dainuodami „winter‘s cold is too much to handle“, išleidžia antižiemišką antrąjį savo albumą Contra. Sausio 10-ąją parduotuvių lentynas pasieksiantis, o MySpace jau dabar patalpintas įrašas brandesnis už epinį self-titled debiutą, bet per daug nenutolęs nuo grupės skambesio šaknų. Ir tai yra labai gerai.

Grupės bosistas Chrisas Baio portalui Spinner teigia, jog 2008-aisiais pasirodęs pirmasis albumas buvo grupės narių mokyklos laikų atspindys, tuo tarpu Contra žymi jų gyvenimą po universiteto. Ryškiausiai branda pasireiškia sentimentaliomis baladėmis „Taxi Driver“ ir „I Think Ur a Contra“, kurios Vampire Weekend skambesyje yra naujiena – pirmajame albume nei vienos dainos nebuvo galima pavadinti tradicine balade.

Svarbiausia, kad grupės veidu tapusi šilta indie pop polifonija išliko: vasaros ilgesį apdainuojanti, ryžių gėrimo vardu pavadinta „Horchata“ ir naujais rokotekų himnais tapsiančios „Holiday“ ir „Cousins“ skamba taip pat šviežiai, kaip ir „A-Punk“ ar „Oxford Comma“ prieš du metus. Pirmąjį singlą „Cousins“ patartina ne tik klausyti, bet ir žiūrėti – dainos vaizdo klipas labai gerai supažindina su Vampire Weekend skambesiu ir nuotaika:

Nuo „Cape Cod Kwassa Kwassa“ su Vampire Weekend asocijuojantys reggae ritmai controje taip pat niekur nedingo, tik nauja forma persikūnijo į „Diplomat‘s Son“ ir iš dalies į „California English“. Pastarojoje dainoje Ezros balsas redaguotas su pitch correction. Rezultatas – vienas keisčiausių kūrinių grupės repertuare.

Kitas vertas dėmesio momentas – aštuntoji albumo daina „Giving up the Gun“. Nors Vampire Weekend savo muzikoje niekada nesikratė sintezatorių, pirmą kartą jie skamba kaip devinto dešimtmečio disco. Žinant 2009-aisiais Passion Pit, La Roux ir panašius wonky pop atlikėjus aplankiusią sėkmę, neatrodo keista, kad ir Vampire Weekend išbandė save šiame amplua. Tačiau nors „Giving up the Gun“ ir ras savo vietą DJ grojaraščiuose, tolesnis judėjimas šia kryptimi sunaikintų grupės autentiškumą.

Kol kas „Giving up the Gun“ – tik vienas žingsnis į kairę, išimtis, patvirtinanti taisyklę, jog Vampire Weekend yra sukūrę originalų skambesį, išskiriantį juos iš gausybės indie grupių. Reikia tikėtis, jog ateityje šie keturi su vampyrais nieko bendro neturintys niujorkiečiai per daug nesurimtės ir liks ištikimi „pas mus visada vasara“ nuotaikai. Jos Controje mažiau nei debiutiniame albume, bet vis dar pakanka.

http://www.youtube.com/watch?v=aZqDgY94Kho

ORE vertina: 9 iš 10