Indie Kirtimuose #1: Markas ir 39 nepabijoję

Sakėme, jog jei susirinks 50 žmonių, bus sėkmė. Susirinko 40. Vis tiek sėkmė.

Vilnius plečiasi. Prieš pora metų startavęs „Loftas“ dalį užsisėdėjusių centro baruose ištraukė į Naujamiestį, šįkart žengiama dar toliau, oro uosto link. Teisybės dėlei – ne oro uosto, o Kirtimų, daugiausia fobijomis apipinto sostinės mikrorajono. Ketvirtadienį vietiniuose kultūros namuose surengtas pirmasis iš, tikimės, ilgo Lietuvos indie scenos koncertų ciklo. Šokių kam per 30 aikštelėje pasirodė pastaruoju metu labiausiai pastebimas singer-songwriteris Markas Palubenka, neseniai išleidęs trijų dainų EPą „Love, Jazz and the Devil“ ir turintis dar bent 22 dainas rezerve.

Vieta išties neįprasta, bet kelianti įdomumą, ne diskomfortą. Baras, vaikų piešinių paroda, diskobolas, rūbinė, tvarkingi tualetai – viskas kaip prižiūrėtame kultūrnamyje. Lauke – pieva, šašlykinė, dešrelės, kečupas – veik pas močiutę kaime, tetrūksta serbentų krūmo.

Ir, svarbiausia, saugu. Jokių vietinių chebrų, vienintelis įtarimą sukėlęs vaikinas pasirodė beęsas su klausytojų kompanija, tik kiek padauginęs ir draugų ieškojęs.

Vieta turi potencialo 150-iai žmonių, šįkart sakėme, bus sėkmė, jei susirinks 50 – visgi debiutas, o pusė klausytojų kur nors Helsinky ar Lazdijuose. Be to, Kirtimų vardas išties gąsdina, nesvarbu, kad taboras yra toliau, o ir ten gyvenančiųjų dauguma nėra tokie, kokius juos bando nupiešti folkloras.

Susirinko 40. Vis tiek sėkmė, vien dėl pozityvių reakcijų. Kultūrnamio privalumai buvo išnaudoti: geras garsas (dėkui garsistams Mantui Tamulioniui, Pauliui Burakui ir didelei erdvei), netradicinė vieta, kurianti netradicinę atmosferą. Su kamera ir šviesomis besisukinėjęs Narvydas Naujalis taip pat pridavė savo šarmo. Epiniu tapsiančio No Dog Barking klipo „Streets Under Pressure“ režisierius po mėnesio žadėjo turėti filmuką ir iš Marko pasirodymo.

Markas sugrojo gerai, dar geriau, nei praėjusį koncertą, o praėjusį buvo sugrojęs geriau, nei užpraėjusį. Suspendavęs, bet neatsisveikinęs su grojimu Grim City šįkart jis davė 8 dainų programą. Epe buvę „Love“ ir „The Devil“ jau skambėjo kaip nemaži hitukai, o likusieji, tarp kurių buvo keletas, atrodo, anksčiau dar niekur negrotų, kreivės nenuleido žemyn. Dar vienas vykęs koncertas į Marko sąrašą, plius tūkstantis karmos taškų už nepabijojimą čia groti apskritai. Ne tik kad groti, bet ir įrašinėti – koncerto įrašą anksčiau ar vėliau rasime jo Facebooke.

Biso nebuvo – per daug intymi atmosfera, kad kažkas ją sugadintų skanduodamas „pakartot“. Dalis iš keturiasdešimtuko išsiskirstė iškart, likusieji socializavosi prie ugnies. Jausmas, tarsi švenčiant draugo gimtadienį kaimo turizmo sodyboje.

Po mėnesio laukia antra ciklo dalis, jau yra pora potencialių grojančiųjų. Galima lažintis, kad 50-ies klausytojų riba bus peržengta.

Nuotraukos © Mingailė Greičiūtė