Filmui „Lošėjas“ – du prizai iš K. Zanussi rankų

Kovo 30 – balandžio 13 dienomis vykusiame Tarptautiniame Paryžiaus kino festivalyje „L’Europe Autour de l’Europe“ pagrindinėje programoje „Prix Sauvage“ varžęsis Igno Jonyno „Lošėjas“ buvo apdovanotas Specialiuoju žiuri prizu ir „Prix Luna“ už geriausią filmą.

9 –ąjį kartą organizuojamas festivalis didžiausią dėmesį skiria Europos autorinio kino naujienoms ir pristato prancūziškas filmų premjeras. Skirtingos komisijos skiria apdovanojimus dviejose kategorijose. Šiemet „Prix Sauvage“ žiuri pirmininku paskirtas Lenkijos režisierius Krzysztof Zanussi „Lošėjui“ skyrė Specialųjį žiuri prizą, o jaunųjų profesionalų „Prix Luna“ komisijai vadovavęs dokumentinių filmų režisierius Pierre Arlaud – apdovanojimą už geriausią filmą. Festivalis pritraukia išskirtinio kino kūrėjus – šį kartą meistriškumo paskaitas vedė Ukrainos kino režisierė Kira Muratova.

„Studijų metais turėjau galimybę mokytis pas Krzysztofą Zanussi. Jis man iki šiol išliko vienas didžiausių autoritetų, savo kūryba atveriantis naujas kinematografines perspektyvas. Todėl prizas „Lošėjui“ iš jo rankų yra ypatingas įvertinimas. O tai, kad filmas apdovanotas ne tik profesionalų, bet ir ateities kūrėjų „Luna“ prizu, parodo, jog „Lošėjas“ gali užmegzti dialogą su skirtingomis kartomis“, – teigia lietuvių režisierius Ignas Jonynas.

„Lošėjas“ varžėsi tarp 9 filmų iš Ispanijos, Austrijos, Estijos, Lietuvos, Prancūzijos, Graikijos, Švedijos, Norvegijos. Festivalio prizą „Prix Sauvage“ pelnė švedų režisieriaus Jan Troell filmas „The Last Sentence“.

Režisieriaus Igno Jonyno filme pagrindinius vaidmenis atliko aktorius Vytautas Kaniušonis ir Los Andžele vaidinanti lietuvių menininko Jono Meko dukra Oona Mekas. Scenarijų režisierius sukūrė kartu su filosofu ir rašytoju Kristupu Saboliumi. Filmo operatorius – Janis Eglitis, dailininkas – Nerijus Narmontas, montažo režisierius – Stasys Žak, kompozitoriai Paulius Kilbauskas ir Domas Strupinskas („The Bus“).

“Lošėjas” – pirmasis filmas iš Baltijos šalių, kurio pasaulinė premjera įvyko San Sebastiano kino festivalyje. Varšuvos kino festivalyje filmas laimėjo specialųjį žiuri prizą. Igno Jonyno juosta taip pat dalyvavo Vokietijos, Liuksemburgo, Estijos, Indijos, Maroko, Gruzijos, Italijos, JAV, Airijos, Meksikos festivaliuose.

Didelio tarptautinio dėmesio sulaukusiame filme pasakojama makabriška istorija apie prasilošusį greitosios pagalbos gydytoją Vincentą, kuriam gimsta idėja sukurti su jo darbu susijusį nelegalų žaidimą. Aštraus siužeto istorija su trilerio ir melodramos elementais nagrinėja etinio pasirinkimo klausimus, atskleisdama unikalią sankirtą tarp posovietinio konformisto ir kapitalistinio laimėtojo pasaulėžiūrų.

„Lošėjas“ – pirmas Lietuvos ir Latvijos bendros gamybos vaidybinis filmas nepriklausomo kino istorijoje, sukurtas bendradarbiaujant kino kompanijoms „Uljanos Kim studija“ ir „Locomotive productions“. Filmo gamybą rėmė Lietuvos kultūros ministerija, Lietuvos kino centras, Latvijos nacionalinis kino centras, Europos Sąjungos „Media“ programa ir Europos Tarybos „Eurimage“ fondas.

„Lošėjo” premjera visuose Lietuvos kino teatruose įvyks rugsėjo 26 dieną.

Naujienos Facebooke:

https://www.facebook.com/TheGambler.Losejas