Antroji tarptautinė šiuolaikinio metalo meno bienalė “METALOfonas:asmeniškai”

(AV17) galerija, Aušros Vartų g. 17, spalio 2 d. 18 val. kviečia į antrosios tarptautinės šiuolaikinio metalo meno bienalės METALOfonas:asmeniškai atidarymą.

Metalo menas Lietuvoje turi pakankamai senas tradicijas; visgi dažnai atrodo, kad šiuo metu autoriai dirba pavieniui, visą dėmesį skirdami užsakovams, o ne profesiniam tobulėjimui ir naujų idėjų paieškoms. Kur iššūkiai? Kur galimybė pažiūrėti į save platesniame kontekste? Kur galimybė pasivaržyti su kitų šalių kolegomis? Bandydami atsakyti į šiuos klausimus, lietuvių metalo menininkai 2011 m. inicijavo pirmąją šiuolaikinio metalo meno bienalę METALOfonas. Ji buvo skirta Vilniaus miestui; autoriai siūlė naujai pažiūrėti į Lietuvos sostinę ir prakalbinti ją šiuolaikinio metalo kalba.

2014 m. METALOfonas atgimsta iš naujo: spalio 2 d. atidaroma antroji bienalė – išsiplėtusi ir pasikeitusi. Ši antroji paroda skirta ne tik metalo darbams, bet ir tam, kad autoriai pasidalintų savo istorijomis, kurias jiems pasakoja metalas. Šis METALOfonas – asmeniškas. Metalas dažnai kalba pats už save: žvilgėdamas, stebindamas spalva, reikalaudamas prisilietimo ar jį atstumdamas. 50 menininkų iš Lietuvos, Estijos, Latvijos, JAV, Kolumbijos, Lenkijos, Švedijos, Graikijos, Australijos, Ispanijos, Nyderlandų, Izraelio, Vokietijos, Italijos, Korėjos, Belgijos, Jungtinės Karalystės, Airijos, Argentinos ir Japonijos pasakoja savo metalines istorijas. Tarp menininkų – ir garsūs šiuolaikinio metalo meno kūrėjai, kaip Billie Jean Theide (JAV), Andrzej Boss (Lenkija), Yu Hiraishi (Japonija), Birutė Stulgaitė (Lietuva), ir jauni, tačiau sparčiai populiarėjantys autoriai – Aric Verrastro (JAV), Nils Hint (Estija), Bridgette Shepherd (Australija) etc.

Nepaprastai skirtingi tiek savo stilistika, tiek medžiagų parinkimu ir derme, tiek technika, tiek pateikimo būdu kūriniai – erdviniai, primenantys prietaisus ar miniatiūrinius baldus, artimesni klasikinei papuošalo sampratai ar konceptualiam objektui, pateikia plačią šiuolaikinio metalo meno panoramą. Panoramą, kurioje vaizdas papildo žodį ir atvirkščiai, nes kartais žodis suteikia galimybę giliau pažvelgti į kūrinį ir pamatyti jį naujai. Tam tikra prasme tai –beveik intymūs metaliniai menininkų pasakojimai apie tai, kas nutinka dirbant su metalu, apie savo požiūrį į metalą. Galiausiai apie tai, kodėl jie pasirinko metalą ir ką ši medžiaga jiems reiškia.

Nes šiam antrajam METALOfonui ši medžiaga reiškia labai daug. Tiksliau pasakius – viską.

Šį viską ir pamatysite (AV17) galerijoje, Aušros Vartų g.17, ir Lietuvos dailininkų sąjungos galerijos vitrinoje Vokiečių g. 2., Vilniuje