Šiuolaikinio meno “Virus’19” Šiauliuose

Festivalio atidarymas lapkričio 20 d., ketvirtadienį, 17.00 val. Šiaulių dailės galerijoje, Vilniaus g. 245.

Kita rudens versija

Pilnatviškų patirčių jums žada jau devyniolikta šiuolaikinio meno festivalio „Virus“ programa. Festivalio atidarymas sutampa su jubiliejinės žinomo Lietuvos menininko, novatoriaus ir provokatoriaus Bronislovo Rudžio parodos INBOX atidarymu. Menininkas išsiskiria unikaliu erdvės, mastelio, medžiagos pojūčiu, todėl galerijos transformacija neišvengiama! Atidarymo oficialumą neutralizuos performansų ir šiuolaikinio šokio intervencijos. Norintys perprasti vidines modernaus šokio meno vingrybes kviečiami į šiuolaikinio šokio (ne)labai spektaklį „CONTEMPORARY?“. Dramatiškiems savirefleksijos seansams nuteiks radikalus Vido Bareikio teatras. Spektaklis – kolektyvinis išgyvenimas „Kaligula” pakvies jus kelionei scenos meno paribiais. Nėra lengva, bet įspūdinga ir būtina.

Norintys rimtai pasigilinti į garso ir muzikos prigimtį, nepraleiskite unikalios progos pabendrauti su šios srities guru, kompozitoriumi, eseistu, kuratoriumi ir multimedijų menininku Šarūnu Naku. Menininkas ne tik kalbės, bet ir pristatys savo audiovizualinę instaliaciją „Ziqquratu – 3“. Po elektroninės muzikos garsų skliautu pakvies naktinėti muzikinės „SPACEbar“ programos. Populiariausiame, finaliniame festivalio mados šou renginyje žaibuos drąsios avangardinės mados idėjos, mirgės kolekcijų įvairovė, vyks Wapsva Lt dizaino namų madų ir meno sintezės seansai. Festivalis „Virus“ teigia spalvingą ir šiuolaikišką rudens versiją. Pasinaudokime proga!

INFORMACIJA FACEBOOK‘e: https://www.facebook.com/virusfestivalis

ŠIUOLAIKINIO MENO FESTIVALIS „VIRUS’19“

Šiaulių dailės galerija, Vilniaus g. 245

2014 m. lapkričio 20 – gruodžio 15 d.

Programa:

Lapkričio 20 d. (ketvirtadienis)

17.00 VIRUS MENAS

Festivalis atidaromas Bronislovo Rudžio kūrybos paroda “INBOX”.

Lapkričio 21 d. (penktadienis)

18.00 VIRUS ŠOKIS

Menų spaustuvė pristato – Auksiniu scenos kryžiumi apdovanotą ir Metų scenos įvykiu pripažintą nelabai jaunų jaunųjų menininkų labai šiuolaikinio šokio (ne)labai spektaklį „CONTEMPORARY?“

Įėjimas 5 Lt. 1,45 €

Lapkričio 26 d. (trečiadienis)

18.00 VIRUS TEATRAS

„No Theatre” spektaklis – kolektyvinis išgyvenimas „Kaligula”. Režisierius Vidas Bareikis.

Vaidina: Ainis Storpirštis, Vilma Raubaitė, Valentinas Novopolskis, Rokas Petrauskas, Petras Kuneika, Kęstutis Cicėnas, Vainius Sodeika, Dovydas Stončius, Mantas Zemleckas. N-18

Įėjimas 10 Lt. 2,90 €

Lapkričio 27 d. (ketvirtadienis)

17.00 VIRUS TEORIJA

Kompozitoriaus Šarūno Nako paskaita apie šiuolaikinę muziką „Sustingęs Dionizas: apie ausis, garsus ir prietarus“. Autoriaus instaliacija „Ziqquratu – 3“. (Pristato „Meno eteris“).

Įėjimas nemokamas

Lapkričio 28 d. (penktadienis)

22.00 VIRUS PARTY

Golden Parazyth (LIVE)

(Pristato „SPACEbar“).

100 išankstinių bilietų kaina 18 lt. 5,20 € renginio dieną bilietai brangs.

SPACEbar Vilniaus g.126

Lapkričio 29 d. (šeštadienis)

19.00 VIRUS MADA

Šiuolaikinės mados šou. Daugiau nei dvidešimt jaunųjų dizainerių kolekcijų ir “Wapsva Lt” studijos programa.

Įėjimas 15 Lt. 4,34 €

22.00 VIRUS CLOSING PARTY

Dalyvauja Kaosmagik ir Illestpeace. (Pristato „SPACEbar“).

Įėjimas nemokamas

SPACEbar Vilniaus g.126

Lapkričio 20 d., ketvirtadienį, 17.00 val.

Šiaulių dailės galerija

Šiuolaikinio meno festivalio VIRUS’19 atidarymas.

Bronislovo Rudžio kūrybos parodos “INBOX” atidarymas.

Inbox – idėjų studija

Tai, kad Bronislovas Rudys atidaro devynioliktą šiuolaikinio meno festivalį “Virus” savo jubiliejine kūrybos paroda, nėra atsitiktinumas ar netikėtas sutapimas. Visa šio menininko kūryba yra nesibaigiantis novatoriško ir sąmojingo meno festivalis. Jeigu atsigręžtume atgal, išsirikiuotų daugybė išradingų šio menininko projektų kartu su savo mokiniais – performansai gatvėse ir mokykloje, konceptualaus kostiumo kolekcijos tame pačiame festivalyje, kolektyvinės meninės akcijos ir parodos Šiaulių dailės galerijoje. Vėliau tie patys mokiniai pasklido po meno akademijas ir verslo ofisus. Bet jie visi liko paženklinti Broniaus “viruso” – tapo atviri, savarankiški ir kūrybingi. Todėl festivalį atidaranti šio menininko paroda “Inbox”, tai savotiška Bronislovo Rudžio kūrybos išskleistinė ir pavyzdinė šiuolaikinio meno kalbos galimybių rikiuotė, kurioje popierius ir grafitas, fotografija ir video, skulptūriniai objektai ir šokis suranda savo vietą, tiksliai ir prasmingai vieni kitus papildo, pratęsia minties eigą ir sužavi šiam menininkui būdingu formos lakoniškumu, netikėtu prasmių kontrapunktu.

Menininkas ruošia išskirtinę dovaną – parodos leidinį atvykusiam žiniasklaidos atstovui.

Lapkričio 21 d., penktadienį, 18.00 val.

Šiaulių dailės galerija

Menų spaustuvė pristato – Auksiniu scenos kryžiumi apdovanotą ir Metų scenos menų  įvykiu pripažintą nelabai jaunų jaunųjų menininkų labai šiuolaikinio šokio (ne)labai spektaklį „CONTEMPORARY?“

Idėjos autoriai, choreografai ir atlikėjai: Agnė Ramanauskaitė, Paulius Tamolė ir Mantas Stabačinskas

Šviesų dailininkas: Povilas Laurinaitis | Dramaturgė: Sigita Ivaškaitė

Ar kada nors esate atsidūrę tokioje situacijoje: jau valandą sėdite teatre, priešais jus – šokėjai, neva bandantys atskleisti „prasmę“, o jūsų mintyse skamba vienintelis klausimas: kas čia vyksta?! Jei taip, spektaklis „Contemporary?“ – kaip tik jums. Tikriausiai pirmą kartą Lietuvos scenoje trys žinomi aktoriai ir šokėjai su ironija žvelgia į iki šiol nenagrinėtą šiuolaikinio šokio kūrimo temą. Iš ko susideda kontemporari spektaklis? Apie ką jame kalbama? Kokie daiktai yra reikalingi?

Besiruošdami repeticijoms kūrybinė komanda peržvelgė visą Lietuvos šiuolaikinio šokio istoriją ir nusprendė, jog verta ne tik sugrąžinti jau sukurtus spektaklius, bet visų pirma – dekonstruoti patį kūrybos procesą. „Vieną dieną ėmėme kalbėti apie šiuolaikinio šokio klišes, su kuriomis susiduriame kiekvieną dieną, dirbdami. Taip atsirado daug naujos medžiagos ir ėmėme visa tai jungti su mūsų pačių šoktais spektakliais, mūsų požiūriu į šiuolaikinį šokį. Ypač Lietuvoje,“ – ironijos savo ir kolegų darbams neslepia šokėjas Mantas Stabačinskas. Atskleisdami savo kūrybos užkulisius šokėjai ne tik leis žiūrovams išvysti ir repeticiją, ir spektaklį, bet tuo pačiu metu sieks sukurti atvirą diskusiją.

* Spektaklis apdovanotas Auksiniu scenos kryžiumi Metų scenos meno reiškinio kategorijoje (2013 m.)

** Mantas Stabačinskas – Geriausias 2013 metų šokėjas

Lapkričio 26 d., trečiadienį, 18.00 val.

Šiaulių dailės galerija

„No Theatre” spektaklis – kolektyvinis išgyvenimas „Kaligula”. Režisierius Vidas Bareikis.

Vaidina: Ainis Storpirštis, Vilma Raubaitė, Valentinas Novopolskis, Rokas Petrauskas, Petras Kuneika, Kęstutis Cicėnas, Vainius Sodeika, Dovydas Stončius, Mantas Zemleckas. N-18.

Lapkričio 27 d., ketvirtadienį, 17.00  val.

Šiaulių dailės galerija

Kompozitoriaus, eseisto, kuratoriaus, medijų menininko Šarūno Nako paskaita apie šiuolaikinę muziką „Sustingęs Dionizas: apie ausis, garsus ir prietarus“. Autoriaus instaliacija „Ziqquratu – 3“. (Pristato „Meno eteris“).

„Ziqquratu-3” (zikuratas – šumerų ir babiloniečių laiptuota piramidė) yra ilgametis projektas, pradėtas 1998 m. Ciūricho festivalio užsakymu kaip muzikos kūrinys 6 instrumentams, o 1999 m. išplėstas iki beveik valandos trukmės kompozicijos perkusistui, ansambliui ir masyviai elektronikai, kurią autorius kūrė kartu su kijeviete kompozitore Alla Zagaykevych. Tokia versija atlikta Lietuvoje, Čekijoje, Ukrainoje, Lenkijoje ir JAV. 2012 m. projektas vizualizuotas drauge su Aurelija Maknyte, nufilmavus  specialų Beno Šarkos performansą, kuris rodomas kartu su Arkadijaus Gotesmano gyvai atliekama muzika ir daugiasluoksne elektronika.

Lapkričio 28 d., penktadienį, 22.00 val.

SPACEbar

Golden Parazyth (LIVE). (Pristato „SPACEbar“).

Lapkričio 29 d., šeštadienį, 19 val.

Šiaulių dailės galerija

Šiuolaikinės mados šou VIRUS MADA. Podiumu žingsniuos dvidešimties eksperimentinių mados kolekcijų modeliai iš visos Lietuvos.

Renginio metu į galerijos erdves taip pat persikels WAPSVA LT dizaino namų studija.

Lapkričio 29 d., šeštadienį, 22.00

SPACEbar

VIRUS CLOSING PARTY

Dalyvauja Kaosmagik ir Illestpeace. (Pristato „SPACEbar“).

Įėjimas nemokamas.

Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Šiaulių miesto savivaldybė.

Informaciniai rėmėjai: Šiaulių regiono televizija „Splius“, savaitraštis „Šiauliai plius“, naujienų portalas „Etaplius“.

Partneriai: Šiaurės Lietuvos kolegija, Šiaulių kultūros centras, kavinė “Arkos”.

Organizatorius: Šiaulių dailės galerija.

ŠIAULIŲ DAILĖS GALERIJA

Vilniaus g. 245,

LT-76343, Šiauliai

Tel./faks. 841 524385

Tel. 841 521161

El. paštas galerija@splius.lt

http://www.siauliugalerija.lt/

Darbo laikas: antradienį – penktadienį 10 – 18 val., šeštadienį 10 – 17 val.