Pažvelgti gyvūnui į akis ekrane ir suteikti namus realybėje

Jau nuo penktadienio, sausio 30 d., Lietuvos kino teatruose pradeda suktis pernai Kanų kino festivalyje „Ypatingo žvilgsnio“ prizu apdovanotas „Baltas Dievas“ (Fehér isten, 2014). Lietuvoje Tarptautiniame Kauno kino festivalyje pristatytas vengrų jaunosios kartos režisieriaus Kornélio Mundruczó filmas kviečia akistaton su išduotais šunimis. Kartu su filmu Lietuvoje startuoja ir socialinė akcija „Pažvelk į akis“, raginanti priglausti beglobį gyvūną.

„Jei norite sužinoti, kas esate, pažvelkite gyvūnui į akis“, – siūlo filmo autorius K. Mundruczó. Būtent ten ir krypsta kino kamera, o siužetas nukelia į fantastišką Budapeštą, kuriame šeimininkų palikti šunys sukyla prieš žmoniją ir užtvindo gatves. Gali būti, jog tik viena mergaitė visame mieste gali visus išgelbėti nuo neprognozuojamos atakos.

„Šiandien ši alegorija ypač reikšminga. Ji kelia nepatogius, tačiau aktualius klausimus: kas mes esame, kaip suvokiame kitus bei kodėl norime būti už juos galingesni? Filme tais kitais tampa šunys. Tačiau realybėje pasakojimas atgręžia į save patį“, – teigia filmą platinančio Tarptautinio Kauno kino festivalio meno vadovė Ilona Jurkonytė.

Pasak jos, tokie filmai turi ne tik skvarbų žvilgsnį, bet ir aštrius dantis. Pagal Literatūros Nobelio premijos laureato J. M. Coetzee romaną sukurtas „Baltas Dievas“ sugeba įkąsti ir apnuogina didžiausias visuomenės ydas – stripriojo teisę, nelygybę, aplinkui vykstančius etninius, rasinius konfliktus. Taip pat analizuoja, kodėl pirmenybę teikiame galiai ir suvaržymams, o ne laisvei.

Galbūt todėl, kad šunų socializacija primena žmonių, o dažnai ir patys žmonės priskiria šiems keturkojams žmogiškųjų savybių ar netgi laiko juos šeimos nariais, pagrindinis filmo herojus – šuo Hagenas. Galbūt todėl, kad šunys panašūs į žmones. Nenustebkite, jei pasakojimo eigoje vietoje Hageno išvysite žmogišką charakterį.

Socialinė akcija „Pažvelk į akis“ – kino misijos tąsa realybėje. Tarptautinis Kauno kino festivalis, susivienijęs su partneriais, gyvūnų prieglaudomis VšĮ „Lesė“, VšĮ „Penkta koja“ ir „Mažeikių gyvūnų globos draugija“, ragina pasirūpinti silpnesniaisiais – apsilankyti minėtuose globos namuose ir suteikti namus jų neturintiems. Akcijos metu – nuo sausio 30 iki pat kovo pradžios – beglobį gyvūną priglaudę asmenys bus apdovanoti kvietimu į filmą „Baltas Dievas“.

„Baltas Dievas“ Lietuvos kino teatruose bus rodomas nuo sausio 30 d. iki pat kovo. Seansai vyks Vilniuje kino teatre „Pasaka“ ir „Skalvijos“ kino centre, taip pat Kaune, „Romuvoje“, Panevėžio kino centre „Garsas“, Mažeikių kino klube „Pirmas kadras“, Šiaulių „Atlantis Cinemas“, Marijampolės „Spindulio“ kino teatre. Detali informacija – www.kinofestivalis.lt .

Daugiau apie akciją – susisiekus su partneriais VšĮ „Lesė“, VšĮ „Penkta koja“ ir „Mažeikių gyvūnų globos draugija“ ar jų tinklalapiuose: www.penktakoja.lt, www.lese.lt, www.mazeikiugyvunai.lt.