Kultūros maratonas pagerbs T.Dobrovolskio atminimą

Balandžio 23-26 dienomis Vilniuje antrą kartą bus minima Pasaulinė intelektinės nuosavybės diena (“PIN diena”). Pernai po visą miestą išsiblaškęs renginys, šiemet nutarė koncentruotis vienoje vietoje. Įspūdingos kultūros baro “Kablys” erdvės ir ilgus metus pačiai įvairiausiai kultūrai atviros durys idealiai atitiko “PIN dienos” koncepciją, todėl gimė bendras projektas: “PIN diena: kultūros maratonas Kablys”.

Renginys prasidės netradiciškai – balandžio 23 d. bus surengta akcija-performansas menininkui Tomui Dobrovolskiui atminti. Užpuolikų auka prieš tris mėnesius tapęs T.Dobrovolskis pernai buvo aktyvus kultūros maratono dalyvis. Menininkas gyveno šalia “Kablio”, o jo tragiškos žūties vieta – vos už pusės kilometro. Šiemet kultūros maratono dalyviai planuoja simboliškai pažymėti atstumą tarp šių dviejų vietų. Performanso rengėja – Lina Fisheye, pernai renginyje dalyvavusi drauge su žuvusiu menininku.

Kultūros maratono dalyviai – jauni ir perspektyvūs menininkai: Vilniaus dailės akademijos, Vilniaus muzikos ir teatro akademijos studentai, kitų menų mokyklų auklėtiniai, nepriklausomi kūrėjai ir muzikantai. Prie Vilniaus ir Kauno menininkų šiemet prisijungs ir Klaipėdos, Šiaulių, Druskininkų kūrėjai. Pirmą kartą renginyje savo kūrybą pristatys ir neįgaliųjų meno bei saviraiškos studijos iš įvairų Lietuvos miestų.

Šiuolaikinio meno gerbėjai per keturias dienas 3000 kv. metrų ploto “Kablyje” išvys net 67 teatro, kino, muzikos, mados, šokio, dailės, fotografijos, instaliacijų projektus.

“PIN diena: kultūros maratonas Kablys” šiemet pirmą kartą bus galima išvysti šokio spektaklių ir išgirsti džiazo koncertų. Maratonas ypač didžiuojasi galėdamas pirmą kartą savo programoje pristatyti operos premjerą. “Xerxes” – baroko operos šedevras, į sceną perkeltas LMTA operos studijos studentų. Dirigentas – Martynas Staškus.

Nepriklausomo kino gerbėjų laukia dviejų valandų programa ir diskusija. Alternatyvios mados entuziastų – kiekvieną dieną vykstantys parodymai. Taip pat visas keturias dienas veiks nuolatinė dailės, fotografijos ir instaliacijų paroda.

Paskutinė maratono diena (balandžio 26 d., sekmadienis) bus skirta visai šeimai. Kol suaugę apžiūrės parodas ir instaliacijas, jų atžalos tikrai nenuododžiaus. Jų dėmesiui – miuziklas “Išeik į kiemą” (Vytauto V. Landsbergio pasakos “Kaip pelytė Zita pasaulį išgelbėjo” motyvais) ir spektaklio “Kelionė į Tandadriką” (pagal V.Žilinskaitės to paties pavadinimo apysaką) premjera. Tėvų irgi laukia premjera – pasaka suaugusiems “Panama” (tinka ir vaikams).

“PIN diena: kultūros maratonas Kablys” baigsis tikru maratonu. “Mes surengsime savo – menininkų maratoną. Tokį, dėl kurio gatvių uždaryti nereikės. Nereikės net iš “Kablio” pajudėti. Tačiau 42 kilometrai bus nubėgti”, – intriguoja, tačiau performanso “Maratonas” detalių neatskleidžia, jo kūrėjai.

Viso kultūros maratono metu lankytojai galės balsuoti už labiausiai patikusį dalyvį ir jo darbą. Tam tereiks prisijungti prie www.pindiena.lt . Publikos balsai drauge su ekspertų komisija lems, kas pasidalins tris “PIN dienos” organizatoriaus – Lietuvos gretutinių teisių asociacijos AGATA – įsteigtus prizus. Pirmoji premija – 800 eurų, antroji – 400 eu, trečioji – 200 eu.

Intelektinės nuosavybės diena – balandžio 26-oji – pasaulyje minima jau penkiolika metų. Ši diena skirta priminti, kad nuosavybė būna ne tik materiali. Intelektinis turtas – lygiai tokia pat nuosavybė, kurios vertę privalo suvokti visi: ir kūrėjai, ir vartotojai. “Norime, kad žmonės įsisąmonintų, kad ne tik namas ar dviratis, tačiau ir daina ar spektaklis yra kažkieno nuosavybė. Niekas nemano, kad vogti dviratį yra gerai. Siekiame, kad ir apie intelektinę nuosavybę taip manytų”, – sako “PIN dienos: kultūros maratono kablys” rengėja, asociacijos AGATA direktorė Agnė Masalskytė.

Įėjimas į renginį “PIN diena: kultūros maratonas Kablys” – laisvas. Dalyviai ir programa – www.pindiena.lt. Organizatoriai – asociacija AGATA ir kultūros baras “Kablys”. Renginys iš dalies finansuojamas LR kultūros ministerijos Kūrybinės veiklos, autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programos lėšomis.