„Postcosmos III“ – postrokas iš Balkanų Vilniaus planetariume

Ore pamažėle sklendžia ne tik šiluma ir pavieniai saulės blyksniai, bet ir kiek džiugesnės nuotaikos bei naujienos eksperimentinės ir postroko muzikos gerbėjams. Pamažu išsiražydami iš žiemos sąstingio „POSTCOSMOS“ renginių ciklo organizatoriai, atsidavę alternatyvai, atmosferiniam garsui, nestandartinių kūrybos formų ir vietų paieškai, garsiai bei tyliai poezijai, šį pavasarį atrado nišą kiek ne pagal tvarkaraštį iššokusiai III-ajai renginio daliai. Balandžio 20 d. ji įvyks itin kosmiškoje vietoje – Vilniaus planetariume.

„POSTCOSMOS III“ proga – kokybiškos eksperimentinės postroko muzikos atlikėjų iš Balkanų „Holographic Human Elements“ noras Lietuvoje atlikti gilią ir ekspresyvią programą, nukelsiančią į unikalią jausmų ir įžvalgų kelionę.

Ketveriukė „Holographic Human Elements“ (liet. „Holografiniai žmogiškumo elementai“) atvyksta iš Bosnijos ir Hercogovinos, iš nedidelio miesto Travnik. Drauge groti vaikinai pradėjo dar neseniai – 2011 metais, tačiau nuoseklaus darbo dėka netrukus pradėjo aktyviai koncertuoti ir 2014-aisiais laimėjo jaunų grupių muzikinį konkursą „Gitarijada“ Serbijoje. Šis laimėjimas padėjo grupei augti muzikine prasme ir didinti savo vardo žinomumą, nes, kaip prisipažįsta patys muzikantai, grupės kūryba tapo tarsi įpareigota „daug žadančiųjų“ titulu bei klausytojų lūkesčiais.

Per kol kas neilgą koncertinę karjerą „Holografic Human Elements“ surengė daugiau nei 30 pasirodymų visoje Europoje, o juos visus galima apibrėžti Hermano Hesės fraze: „Magiškasis teatras. Įeiti galima ne visiems“, todėl ir šįsyk bilietų skaičius į renginį nebus beribis.

Postroko, poezijos ir laisvos kūrybos idėjas nešantis „POSTCOSMOS“, dažniausiai triumfuojantis rudens periodu (daugeliui įsiminė praėjusį rudenį įvykęs ekskliuzyvinis renginys Vilniaus TV bokšte – red. pastaba), šį kartą pasirinko planetariumo erdvės diktuojamas galimybes – tai nestandartinė salė su savita akustika ir žvaigždėtu skliautu, žadanti išskirtinius įspūdžius susirinkusiems svečiams. Prie šio koncerto organizavimo jėgas prijungė postroko muzikos Lietuvoje gerbėjai ir populiarintojai „Charivari“, prieš keletą dienų socialiniame tinkle paskleidę žinią, jog turi rimtų ketinimų atnaujinti savo veiklą. Tad šių atskirų kūrybinių judėjimų susijungimas, pasak organizatorių, gali išsprogdinti neblogą rezultatą, galbūt ir ne vienam projektui ateityje.

POSTCOSMOS III
Data: 2015-04-20
Holografic Human Elements (post-rock, Bosnija ir Hercogovina)
Vieta: Planetariumas (Konstitucijos pr. 12a), Vilnius