Melancholiškos muzikos etalonas Katatonia festivalyje „Devilstone“

Reikšmingiausias Baltijos regione alternatyvos festivalis „Devilstone“ pristato vieną pagrindinių renginio akcentų – progresyviuosius švedus „Katatonia“. Pradėję savo karjerą 1991 metais, šiandien „Katatonia“ yra viena žymiausių, daugiausiai koncertuojančių ir sėkmingiausių grupių visoje Skandinavijoje. Tokią šlovę pasiekę švedai ją užsitarnavo savo nuoširdumu bei sėkminga progresyvios muzikos melancholijos formule.

„Katatonia“ nuolat minimi šalia „My Dying Bride“, „Paradise Lost“ ir „Devilstone“ festivalyje jau viešėjusiais „Anathema“, tačiau švedai savo kolegas britus pralenkė muzikiniu tamsumu bei negatyvių emocijų grožio perteikimu. Būtent todėl „Katatonia“ ankstyvoji kūryba įvardijama kaip „black/doom“ žanras – etiketė, kuri iki 90-ųjų pradžios niekam nebuvo klijuojama… Pirmasis grupės studijinis albumas „Dance of Decembre Souls“ nepaliaujamai linksniuojamas kaip žanro klasika. Kaip ir dera tikriems veteranams, „Katatonia“ vis dar yra visa galva aukščiau už daugelį kitų melancholiškosios muzikos atstovų.

Grupė per savo gyvavimo laikotarpį muzikinį formatą keitė kardinaliai, tačiau pažvelgus giliau matyti, kad kito tik turinio pateikimas, o pamatinės grupės idėjos nuo pradžių iki pat šių dienų liko tos pačios. Paskutiniai grupės albumai skamba itin progresyviai, melodingai, o juose slypinti žinutė yra galingesnė nei bet kada anksčiau. Maloniai niūrios nuotaikos „Katatonia“ įneš į „Devilstone“ liepos 16-19 dienomis Anykščiuose.

Septintą kartą Lietuvoje įvyksiančiame „Devilstone“ grupių skaičius šiais metais perkopia 35. Jų koncertams skirtos trys scenos: „Vakarų“ – patiems masyviausiems, daugiausiai dėmesio sulaukiantiems pasirodymams, „Rytų“ – energingiems roko muzikos koncertams, „Gama“ – itin perspektyvioms grupėms iš Baltijos regiono. Sunkusis „Devilstone“ 2015 flagmanas apima daugiausiai klasikinius ekstremalios muzikos žanrus. O roko muzikos srovėse – kaip visuomet gausu netikėtumų, atradimų, negirdėtų perspektyvių vardų.

Festivalyje jau patvirtinti Kanados death metal pažibos „Kataklysm“, post roko meistrai „Maybeshewill“, psichodelikos genijai „Radio Moscow“, post punk poetai „Motorama“ ir daugelis kitų.

Bilietus į festivalį platina „Tiketa“ ir „VA eBilietai“. Daugiau informacijos festivalio svetainėje: www.devilstone.net