Tamsus “Nemuno” rytojus

Nesibaigiantys koridoriai ir vienodos durys, įspūdingas vestibiulis ir laiptinė, keisti aparatai, skirti gydyti (?), kambarius po truputį apaugančios samanos – atrodo, patekai į paralelinį pasaulį tarp A.Tarkovskio “Stalkerio” ir S.Kubriko “Švytėjimo”. Jei būtum vienas, galbūt dar išgirstum “plačiosios tėvynės” proletariato atstovų balsus. Beveik prieš 10 metų apleista legendinė Druskininkų sanatorija “Nemunas” atrodo tarsi nebylus betoninis priekaištas nulaižytame kurorte, kurio savivaldybei vien nuo žodžio graffiti darosi bloga. Niekas nežino, ką daryti su šiuo gigantu.

Šiandien virš “Nemuno” šviečia “Sniego arena” su R.Malinausko “lAiku”. O praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje šis 12-os aukštų pastatas buvo naujosios buities, visuotinės lygybės ir vienodumo simboliu. Pagal standartinį sovietinių sanatorijų projektą (panašūs stovi kurortuose nuo Kaukazo iki Rytų Europos šalių – pvz., teko lankytis panašiame “monstre” Tatrų papėdėje Slovakijoje) statytame pastate vienu metu galėjo “ilsėtis” apie tūkstantį lankytojų. Pastaraisiais metais čia lankosi daugiausia apleistų pastatų egzotikos mėgėjai arba ant stogo “ilsisi” vietinis jaunimas.

Lietuvos profesinėms sąjungoms iki 2007 metų priklausiusiu turtu buvo disponuojama neefektyviai: nuo 2000 metų VšĮ „Nemuno“ sanatorija merdėjo ir dirbo nuostolingai, o 2007 metais viena didžiausių Druskininkų sanatorijų buvo uždaryta. Valstybės turto fondas 2005 metais kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą, kuris nustatė, kad ginčo turtas perduotinas valstybei. 2008-aisiais miesto savivaldybė ketino buvusios sanatorijos „Nemunas“ pastatus naudoti bendruomenės poreikiams tenkinti: atnaujinti kultūros centrą, įrengti koncertų, kino, repeticijų ir parodų sales, teatro studiją ir kt., tačiau pritrūko jėgų ir valios. Buvo netgi parengta gana detali rekonstrukcijos studija, kainavusi, matyt, ne vieną litą. Šiemet pavasarį kurorto savivaldybė pranešė, kad skelbtas atviras pastato privatizavimo aukcionas neįvyko, investuotojų nerandama. Atgaivinti apleistą “Nemuno” sanatoriją privatiems investuotojams atsieitų ne mažiau nei 30 milijonų eurų.
Kol valdžia dalinasi įtakos zonomis ir nuosavybe, buvusi sanatorija “Nemunas”, tarsi užmiršta šachmatų figūra, rėmina Druskininkų peizažą ir vilioja apleistų pastatų mėgėjus. Užsienio keliautojai šią vietą tagina taip: #Neman #hotel #old #sanatorium #abandoned #terror #dread #lithuania #Druskininkai #ruins #empty. “Ore” lankosi šiame pastate ir kviečia pažiūrėti, kaip šiandien atrodo “šviesus rytojus”.