Į OKT sugrįžta F. Richterio dramaturgija

Dramaturgo Falko Richterio kūryba, pristatoma 5 kontinentų scenose nuo Berlyno „Schaubühne“ iki Tokijo „Opera Nomori“, sugrįžta į Oskaro Koršunovo / Vilniaus miesto teatrą. Lietuvoje dar nedaug žinomo kūrėjo pjesę „Po ledu“ čia repetuoja režisierius Artūras Areima. Spektaklio premjera jau netrukus – rugsėjo 11,12 dienomis.

Falkas Richteris – režisierius, bet taip pat ir vienas svarbiausių savo kartos teatro rašytojų Vokietijoje, jo kūriniai išversti į daugiau nei 25 kalbas, žinomi ir vertinami visame pasaulyje. Savo pjesėse jis analizuoja fizinę ir psichinę individo būklę bei bendrą politinę situaciją šiuolaikinėje Vakarų kultūroje. F. Richterio tekstai yra išgyventi ir apmąstyti, veikia kaip realybė ir kinas, kaip politika ir poezija tuo pačiu metu.

Iš Hamburgo kilusį dramaturgą išgarsinusi pjesė „Dievas yra DJ“ žinoma ir Lietuvos teatro publikai. Pagal šį tekstą prieš 13 metų Vilniuje spektaklį-akciją sukūrė Oskaras Koršunovas. Vėliau su prancūzų aktoriais spektaklį-akciją režisierius pristatė ir Avinjono teatro festivalyje. Ta pati F. Richterio pjesė sudomino ir jauną režisierę Kamilę Gudmonaitę, kurios spektaklio eskizas buvo parodytas šį pavasarį vykusiame tarptautiniame debiutų festivalyje „Tylos!“.

Režisierius A. Areima pasirinko kitą F. Richterio kūrinį „Po ledu“. Joje dramaturgas nagrinėja ekonominio pasaulio elitą, jam priklausančių žmonių mąstymo ir veiklos būdą, jų veiklos pasekmes. Jam rūpi efektyvumo bei ekonominio augimo ideologijos ir įtaka paprastų žmonių gyvenimui. „Žvelgiant į verslo žmones, – sako F. Richteris, – įdomu tai, kad oficialiai, kaip politikos veikėjai, jie nepasirodo. Mes žinome, kad jie priima reikšmingus sprendimus, bet tai darydami jie lieka beveik nematomi“.

Kurdamas pjesę dramaturgas naudojosi apie 100 valandų dokumentine medžiaga, stebėdamas veikiančius verslo konsultantus. „Po ledu“ vaizduojamo pasaulio centras – konferencijų salė. Čia nėra meilės, visiems rūpi tik produktyvumas. Pagrindinis veikėjas, verslo konsultantas Paulius Niekas, visada kitų spaudžiamas, šeimos ir kolegų lūkečiai jį nuolat verčia jaustis lyg spąstuose. Žingsnis po žingsnio pjesėje išklojamas P. Nieko gyvenimas – darbovietė čia yra svarbiausia, o asmenininė tapatybė nyksta.

Pasirinkęs apie verslininkus kalbančią medžiagą, A. Areima sako: „Žmones yra apsėdusi idėja sukurti tobulą žmoniją. Kelis tūkstančius metų vis atsiranda naujų utopijų. Šiuolaikiniai utopistai stengiasi išvalyti žmogiškumą, kad pasaulis būtų sterilus. Tai pavojinga. Mūsų kultūroje žmonės siaurėja ir mechaniškėja, pamiršta paprastus, bendražmogiškus dalykus. Profesija pasiglemžia jų gyvenimą. Užuot sekę savo polinkius, visi kuria planus ir pagal juos gyvena – daro tik tai, ką reikia“.

Spektaklio „Po ledu“ režisierius yra vienas stipriausių teatro kūrėjų Lietuvoje, 2013 metais už naujų sceninės išraiškos formų paieškas apdovanotas Boriso Dauguviečio auskaru, 2013, 2014, 2015 metais režisieriaus kategorijoje nominuotas Auksiniam scenos kryžiui, o 2014 metais Kultūros ministerijos įvertintas Jaunojo kūrėjo premija. Pernai metais, Sirenų festivalio išvakarėse, jis įkūrė AAT | Artūro Areimos teatrą, kad galėtų vystytis kaip nepriklausomas menininkas, galėtų ieškoti Lietuvoje neįprastų teatro formų bei naujų poveikio priemonių.

Kartu su A. Areima OKT studijoje Ašmenos gatvėje dirba aktoriai Rokas Petrauskas, Tomas Rinkūnas, Dovydas Stončius, spektaklio muzikinį takelį kuria kompozitorius Artūras Bumšteinas, videoprojekcijas ruošia Kornelijus Jaroševičius, kostiumus – Monika Gurskytė.

„Po ledu“ premjera vyks rugsėjo 11,12 dienomis 19 val. Oskaro Koršunovo / Vilniaus miesto teatro studijoje.