Įpusėjęs Tarptautinis Kauno kino festivalis kviečia į filmus žvelgti filosofiškai

Tarptautiniame Kauno kino festivalyje šią savaitę tęsiamas filmų pristatymų ciklas. Kartu su filosofais bei žymiais kultūros veikėjais žiūrovai kviečiami giliau pažvelgti į save, mus supantį pasaulį, tarpusavio santykius bei visuomenę, kurioje gyvename.

Spalio 6 dieną Auksine palmės šakele praėjusių metų Kanų kino festivalyje apdovanotą turkų kilmės režisieriaus Nuri Bilge Ceylano filmą „Žiemos miegas“ (2014) savo paskaitoje žiūrovams pristatys profesorius Leonidas Donskis. Pasak profesoriaus, tai „grožio, liūdesio ir pasaulinio sielvarto kupinas filmas apie tai, kad žmonės, pamėginę suprasti vienas kitą, nėra iki galo nei teisuoliai, nei nusidėjėliai. Jiems gali taip ir nepavykti pajusti ir suprasti vienas kitą, bet jie bus bent pamėginę apleisti saugią gražios retorikos ir savęs teisinimo teritoriją. Čechoviška ir bergmaniška filmo atmosfera leidžia pajusti ir universalią žmogaus dramą, kuri neturi nei vietos, nei laiko, ir sykiu nūdienos turkų visuomenės jautrumo formas”.

Trečiadienį, spalio 7 dieną, Kauno kino festivalio žiūrovams režisierius Gvidas Kovėra pristatys savo naujausią filmą „Debesų avys“ (2015). Jautrus dokumentinis filmas pasakoja apie šimto kilometrų kelionę su avimis iš Dargužių į Kabelius. Režisierius filmą apibūdina poetiškai: „Visa ką pavyko nufilmuoti kelionės metu sudėjau į filmą, filmą apie žmones bandančius būti „prie žemės“, apie debesis avimis virtusius, mūsų krašto žmonių gražumą, buvimo savimi įdomumą ir truputį apie meilę…“ Tai pasakojimas apie gyvenimo pokyčius ir savojo kelio paiešką, kuris kartais „sunkus, baisus, nuobodus, jautrus, drąsus ir, žinoma, gražus“.

Ketvirtadienį, spalio 8 d. „Romuvos“ kino centre saitus tarp filosofijos ir kino ties Kauno Technologijos ir Vytauto Didžiojo universitetų dėstytojas filosofas Viktoras Bachmetjevas. Jis pristatys danų režisieriaus Thomo Vintenbergo filmą „Medžioklė“ (2012). Kalbėjimo apie šį filmą ašimi Viktoras Bachmetjevas renkasi filosofo Nerijus Milerio teiginį, jog kino ištakos – Antikos filosofo Zenono aporijose. Būtent apie tai kas tos aporijos, kokios jos būna ir kaip jos pasirodo filme „Medžioklė“ mintimis dalinsis V. Bachmetjevas.

Penktadienį paskaitų seriją pratęs profesorius Gintautas Mažeikis, jis pristays Nadavo Lapido filmą „Policininkas“ (2011). Tai filmas, kuriame meistriškai atskleidžiamos šiuolaikinės visuomenės problemos, joje vykstantys konfliktai, priespauda ir jos padariniai, anarchijos ištakos.

Šeštadienį, spalio 10 d. festivalis pakvies šmaikščiai pažvelgti į meno pasaulį. Žiūrovams bus pristatytas Johannes Holhauseno filmas apie Vienos meno istorijos muziejų „Didysis muziejus“ (2014). Menotyros mokslų daktarė Skaidra Trilupaitytė kalbėdama apie meno institucijas teigia, jog „nacionaliniai, neretai ne pirmą šimtmetį egzistuojantys Europos šalių muziejai šiandien veikia kaip svarbi „gerai funkcionuojančios valstybės“ grandis. Muziejaus autoritetas gali būti tiesiogiai lyginamas su Didingumo sąvoka vakarietiškoje estetikoje; kartais netgi teigiama, jog muziejaus kaip nacionalinės institucijos sureikšminimas leidžia kalbėti apie savotišką tradicinių ikimoderniųjų visuomenių ritualų ir religinių praktikų atgijimą. Filme „Didysis muziejus“ matome kaip tai vyksta, ir „iš ko“ visa tai padaryta. Rodoma ne tik paradinė, bet ir išvirkščioji institucijos pusė, t.y. nuo žvilgsnio steriliose ekspozicijų salėse paslėpti jos viduriai. Palaipsniui plėtojant žymaus Vienos meno istorijos muziejaus rekonstrukcijos naratyvą, žiūrovui pristatomos objektų saugojimo, restauravimo, edukacinė, reprezentacinė ir kitos muziejaus funkcijos, taip pat daugybė tų funkcijų vykdytojų.“

Tarptautinis Kauno kino festivalis vyksta rugsėjo 30 – spalio 11 d. Kauno kino centre „Romuva”, Laisvės al. 54, Kaunas. Bilietus galima įsigyti  Kauno kino centre „Romuva”, „Tiketa“ bei teatrai.lt bilietų platinimo sistemose

Daugiau informacijos:

www.kinofestivalis.lt