Mistinė kelionė su persų muzikos meistrais Kayhan Kalhor ir Erdal Erzincan

Spalio mėn. 16-18 d. į Lietuvą atvyksta vienas žymiausių persų muzikos atlikėjų Kayhan Kalhor (Iranas) ir baglama meistras Erdal Erzincan iš Turkijos. Šie genialūs drauge du albumus išleidę muzikantai spinduliuoja rafinuotos ir jausmingos Artimųjų Rytų muzikos šviesą. Klausytojus jie kviečia keliauti drauge su užburiančiais kamancheh ir baglama instrumentų garsais į kokybiškesnį pasaulį.

Kayhan Kalhor ir ErdalErzincan – du tradicinės muzikos tęsėjai, pasižymintys stipriu nuotykių troškimu. Iš skirtingų kultūrų kilę atlikėjai pasirodymų metu įrodo, jog grodami mąsto taip pat – tarsi turėdami vieną sielą. Šie kūrėjai kartu yra išleidę albumus „The Wind“ (2006 m.) ir „Kula Kulluk Yakışır Mı“ (2013 m.).

Kurdų kilmės Irano muzikantas Kayhan Kalhor yra tarptautiniu mastu pripažintas kamancheh (persų styginis instrumentas) virtuozas. Jis tituluojamas vienu svarbiausiu persų muzikos kultūros ambasadoriumi ir yra tapęs naujosios kartos kamancheh atlikėjų mentoriumi. Šio kūrėjo pasirodymai, atskleidžiantys persų muzikos magiją, pritraukia minias žmonių į visame pasaulyje vykstančius koncertus. Trys Kayhan Kalhor įrašai „Without You“ (2002 m.), „The Rain“ (2003 m.) ir „Faryad“ (2005 m.) buvo nominuoti „Grammy“apdovanojimams, o jo projektai su įvairiais ansambliais, orkestrais bei žymiausiais Irano instrumentalistais yra teigiamai vertinami net didžiausių muzikos kritikų.

Kayhan Kahlor kuria muziką garsiems persų klasikinės muzikos vokalistams Mohammad Reza Shajarian ir Shahram Nazeri, televizijai, jo kūriniai buvo įtraukti į režisieriaus Francis Ford Copolla filmo „Youth without youth“ garso takelį. Šio kūrėjo biografiją puošia daugybė koncertų su žinomais Irano atlikėjais Ali Bahrami Fard, Ali Akbar Moradi, Hossein Alizadeh, Faramarz Payvar bei kitų šalių muzikantais Shujaat Husain Khan, Swapan Chaudhuri, Erdal Erzincan. Jis yra prisidėjęs prie violončelininko Yo-Yo Ma muzikinio projekto „Silk Road Project“, dalyvavo „Kronos Quartet“ veikloje. Tarptautinį Kayhan Kalhor pripažinimą puikiai atspindi jam suteikta garbė pasirodyti su dviguba programa festivalyje „Mostly Mozart“ JAV, kurio metu atliko žymųjį W. A. Mocarto kūrinį „Requiem“.

Antrasis dueto narys Erdal Erzincanyra laikomas iškiliausiu Anatolijos baglama muzikos pavyzdžiu. Turkijos mieste Erzumrum gimęs atlikėjas dar būdamas paauglys susidomėjo gimtojo regiono liaudies muzika, o pradėjęs groti baglama (styginis Viduriniųjų Rytų instrumentas, primenantis ilgakaklę liutnią), ėmė tyrinėti priešingą įprastai grojimo techniką ir sėkmingai ją pritaikė savo pasirodymuose. Po puikia pradžia tapusio pirmojo solinio Erdal Erzincan albumo „Tore“ (1994 m.) sekė daugybė palankių vertinimų sulaukusių įrašų ir pasirodymų tarptautinėje scenoje.

Šis kūrėjas 1996 m. drauge su baglama meistru Arif Sağ pasirodė Kelno filharmonijoje, savo eksperimentus tęsė 2004 m. koncertuodamas su „Ambassade Orchester Wien“ ir Vienos simfoniniu orkestru. Erdal Erzincan yra grojęs drauge su žymiais Turkijos liaudies muzikos atlikėjais Tolga Sağ, İsmail Özden, Yılmaz Çelik, Muharrem Temiz, Erol Parlak. Šiuo metu kūrėjas dėsto savo vardo mokykloje ir vadovauja iš jo mokinių sudarytam baglama muzikos orkestrui.

Kayhan Kahlor yra pasakęs, kad pagrindinis jo tikslas – išnykti muzikoje ir pasiekti tokį kokybišką pasaulio pajautimą, koks kasdieniame gyvenime nėra įmanomas. Savo kerinčiu melodijų grožiu duetas kviečia žvilgtelėti būtent į tokį nepaprastą pasaulį ir jį pajausti. Ši užburianti, dvasingumu ir poezija alsuojanti Artimųjų Rytų muzika yra kur kas daugiau nei vien gražiausios tradicinės muzikos formos – tai ir meditatyvi kelionė į save bei žvilgsnis į mistinę pasaulio pusę.

Koncertus pristato LRT Kultūra.

Spalio 16d. 19val. Šv.Jonų bažnyčia, Vilnius

Spalio 17d. 19val. Šv.Kotrynos bažnyčia, Vilnius

Spalio 18d. 18val. Nacionalinis Kauno dramos teatras

Daugiau info: www.gmgyvai.lt