Meninė rezidencija Kaune: nuo nuniokoto „Euromaidano“ likučių iki Savanorių prospekto naratyvų

Lapkričio 8 – 22 dienomis, Kaune reziduojantis iš Vokietijos atvykęs ukrainiečių kilmės menininkas Sergiy Lebedynskyy, Lietuvoje – pirmą kartą. Tačiau apie jo ir jo bendražygių biografijas skelbia Čečėnijos aikštėje fotomeno festivalio KAUNAS PHOTO išrikiuoti „Euromaidano“ parodos stendai arba tai kas iš jų liko. Į Kauną atvykęs menininkas suskubo apžiūrėti savo parodą ir užfiksuoti ją kontrastuojančių daugiabučių fone, tačiau nustėro pamatęs kraupų vaizdą. Dar prieš kelias savaites paroda puošusi Čečėnijos aikštės kraštą, ankstyvą pirmadienio rytą, nepaisant čia pat esančių stebėjimo kamerų, virto kažkieno iškrovos taikiniu. Iš aštuoniolikos skydų su fotografijomis ir tekstais, liko vos keli, o išdraskytų fotografijų likučiai ant medinių kuolų, skaudžiai rėžė akį. „Vis dėlto gerai, kad yra bent jau kažkokia reakcija.“,- optimistiškai nusiteikęs kalbėjo fotografų „Shilo“ grupės įkūrėjęs Sergeiy Lebedynskyy.

Sergiy Lebedynskyy apsilankymas Kaune, simboliškas. Fotomenininkas, kuris priklauso fotografų „Shilo“ grupei, KAUNAS PHOTO 2015 festivalyje, kartu su savo bendražygiu Vlad Krasnoshchok buvo atrinkti eksponuoti darbų seriją „Euromaidanas“, pasakojančią apie fotografų ir ukrainiečių išgyvenimus karinių atakų persunktame Maidane. Artėjant Maidano metinėms, S. Lebedynskyy lapkričio 17 dieną, penktadienį, 15 val., šalia parodos „Euromaidanas“, nuo liepos mėnesio eksponuojamos Čečėnijos aikštėje, surengs susitikimą su vietiniais gyventojais, miesto svečiais ir gyvu žodžiu papasakos apie savo išgyvenimus Ukrainoje.

Daugiau apie „Shilo“ grupės parodą „Euromaidanas“

2015 – 2016 m. Kaunas Photo festivalis kartu su keliolika partnerių Europoje vykdo didelio masto projektą – „Flaneur. Naujieji urbanistiniai naratyvai“, remiamą „Kūrybiškos Europos“ programos. „Flaneur“ projektas prasideda Kaune kartu su Sergiy Lebedynskyy menine rezidencija. Fotografas dvi savaites, tyrinės ir fotoaparatu fiksuos pagrindinės dinamiškai besikeičiančios Kauno arterijos – Savanorių prospekto vaizdus. Projekto tikslas – naujosios šiuolaikinės Kauno ikonografijos kūrimas ir naujųjų urbanistinių naratyvų vizualizavimas, įgysiantis katalogo, pavadinimu „Savanoriai“, formą. Šalia intensyvaus darbo, ukrainiečių fotomenininkas visus norinčius kvies atvykti į Kauno kolegijos, J. Vienožinskio menų fakultetą, kur atskleis savo kūrybinius sumanymus, dalinsis patirtimi, pristatys ankstesnius savo projektus.

Kūrybinis Savanorių prospekto projektas, tai Dariaus Kuzmicko 2009 metais sukurto darbo kamera obskura „Savanoriai“, tęsinys. Pagrindinė Kauno miesto gatvė 2015 – 2016 metais bus įamžinta skirtingais metų laikais, pradedant S. Lebedynskyy menine rezidencija lapkritį. Ties Savanorių projektu vėliau dirbs dar du rezidentai, kurie bus atrinkti viso „Flaneur“ tinklo atstovų sprendimu.

KAUNAS PHOTO – ilgiausiai be pertraukų rengiamas kasmetinis tarptautinis fotomeno festivalis Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Nuo 2004 m. festivalį kuruoja viešoji įstaiga „Šviesos raštas“ ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius. KAUNAS PHOTO festivalis yra laikomas vienu iš svarbiausių tęstinių meno renginių Lietuvoje, jį finansiškai remia Lietuvos Kultūros taryba ir Kauno miesto savivaldybė, tarptautinės organizacijos ir verslo įmonės. Festivalis bendradarbiauja su Europos fotografijos sąjunga ir yra pasaulinės „Festivals of Light“ organizacijos narys.

www.KaunasPhoto.com

www.facebook.com/Kaunas.Photo