Muzikinės Estijos prezidento paauglystės dykvietės

Talino muzikos savaitėje daug grojama ir kalbama apie muziką. Atrodytų, kokia čia dar gali būti politika, tačiau vienu ryškiausių festivalio akcentų pastaraisiais metais tampa… Estijos prezidento Toomas Hendrik Ilves sveikinimo kalba, kurioje girdime ne sausą formalų politiką, o tikrą melomaną. Kol mūsų Dalytė nesidairydama ryžtingai kopė karjeros laiptais, keliais metais vyresnis pedagogas, diplomatas ir žurnalistas T.H.Ilves domėjosi ir kitais dalykais. Skirtingai nei androgeniška akmeninė “Grybė”, Estijos prezidentas mėgsta būti ne tik politiku, bet ir žmogumi su visomis to pasekmėmis. Kaip ir priklauso rokenroliniam prezidentui, jo santykiai su moterimis audringi: dukart vedęs, šiemet jis išsiskyrė su antraja žmona – pernai ji buvo prigauta su meilužiu, vasaros pabaigoje Rygoje buvo pastebėtas su Latvijos gynybos ministerijos patarėja Ieva Kupce. Neseniai buvo paskelbta apie judviejų sužadėtuves.

Stebimės, kodėl turėję vienodas starto pozicijas, nuolat springstame į priekį nurūkusių estų sėkmės dulkėmis. Puzzl’as susideda iš mažų, bet reikšmingų detalių. Mūsų politinis elitas garsėja nušautais egzotiškais gyvūnais ar išsikovotomis elitinėmis patelėmis, provincialiais pasisakymais visais gyvenimo klausimais, troškimu prikimšti savo aruodus, vairavimu apsvaigus ir panašiais dalykais. Žmogiškąją jų pusę dažniausiai matome taip nupudruotą ir filtruotą, kad jos beveik… nematome. Vos keletas nebijo/išdrįsta/nori nusileisti iš savo panteono ir apsilankyti plebėjų rokenrolo koncertuose. Tuo tarpu T.H.Ilves ne tik neslepia, bet ir didžiuojasi savo rokenroline praeitimi. Ir nesvarbu, ar jis įtraukė į plaučius, ar ne, toks šalies vadovas atrodo artimesnis nei kalbančios galvos. Tiesa, reikia pripažinti, kad dauguma mūsiškių augo kiek kitokioje terpėje. Bet, matyt, ne veltui Estijai T.H.Ilves vadovauja jau beveik 10 metų.

Metų pabaigoje Estijos prezidentas išleido muzikinį rinkinį “Teenage Wasteland – Favourites 1963-1978”, kuriame sudėjo mėgstamiausius savo jaunystės kūrinius. Kiekvieno parduoto albumo pelnas skirtas labdaros projektui “Minu Unistuste Päev” (“Mano svajonių diena”), kuris rūpinasi rimtai sergančiais Estijos vaikais.

Prezidentas T.H.Ilves žinomas kaip aistringas muzikos gerbėjas, stebinantis savo vikipedinėmis popkultūros žiniomis, bei karštas kalbos laisvės ir saviraiškos gynėjas. Talino muzikos savaitės delegatai girdėjo jį cituojant PJ Harvey ir J.Biafra, prisimenantį savo apsilankymus legendiniame Niujorko klube “CBGBs” ir panašiai.

“Savo kalboje, Ilves pasakė, jog, valdant sovietams, roko muzikantai kentėjo kartu su daugeliu kitų Estijos žmonių ir prisiminė Elvis Presley, John Lennon ir the Sex Pistols, kurie savo laiku atrodė atstumiantys Vakaruose. “Toks yra rokenrolo vaidmuo”, – sakė jis: “Užgauti jausmus, kad pasikeistų visuomenės nuostatos, žmonių  ir net valdžios elgesys.” – rašė Sergejus Černovas “The St.Petersburg Times” po “Tallinn Music Week”.

Pasak T.H.Ilveso, visi kūriniai “Teenage Wasteland” rinkinyje turėjo įtakos jo muzikinio skonio formavimuisi, nuo new wave iki punk, nuo grunge iki šiandieninių Wolf Alice, Palma Violets bei Estijos indie valdytojų Vaiko Eplik. “Tai dainos, kurių klausydavausi naktimis per mažą tranzistorinį radiją augdamas. Jos suteikė taip trokštamą išganymą gyvenime, kurį The Who pavadino “Teenage Wasteland”. Juokinga taip kalbėti dabar, sulaukus 62-ejų, tačiau tuomet mano gyvenimą išgelbėjo rokenrolas,” – pripažįsta Estijos prezidentas.

Rinkinyje yra 16 kompozicijų, sukurtų 1963-1978 ir padariusių įtaką Prezidentui, augusiam Jungtinėse valstijose. Tarp jų galima rasti Motown’o perlų ir ’60-ųjų paaugliškų simfonijų, svaiginančio bliuzo ir vingraus artroko, pankroko užuomazgų ir glemroko, intymių gyvenimo pastebėjimų ir minias žadinančių himnų.

Teenage Wasteland – Favourites 1963-1978″ kūrinių sąrašas:

Four Tops – I Can’t Help Myself (Sugar Pie Honey Bunch)
The Temptations – My Girl
The Shangri-Las – Leader of the Pack
The Beach Boys – Help Me, Rhonda
Cream – Tales of Brave Ulysses
The Band – The Weight
The Velvet Underground – Rock & Roll
Roxy Music – Virginia Plain
The Who – Baba O’Riley
Lesley Gore – It’s My Party
New York Dolls – Trash
The Troggs – Wild Thing
David Bowie – Panic in Detroit
Ramones – I Wanna Be Sedated
Peter Sarstedt – Where Do You Go To (My Lovely)?
MC5 – High School

“Tai nėra pilna mano mėgstamiausių kūrinių kolekcija. Joje turėtų būti ir daugeliui estų žinomos dainos iš 1963-78 metų laikotarpio, pvz., bitlų ir stounų hitai,” – pasakoja T.H.Ilves. “Čia taip pat nėra ir atlikėjų, neduodančių sutikimo tokiems rinkiniams, o tai reiškia, kad albume nėra tokių puikių kūrinių kaip the Kinks “You Really Got Me” arba “All Day and All of the Night”. Kaip ir We Five “You Were On My Mind”, po metų nublankusio prieš Jefferson Airplane “Somebody to Love”. Galima pasigesti ir dvasinio Pearl Jam ir Nirvana tėvo Neil Young su jo “Cinnamon Girl” laikotarpiu. Kaip ir ankstyvojo garage punk pavyzdžio Music Machine “Talk Talk”.

Rinkinį išleido “Universal Music Baltics”, nuo gruodžio pradžios jį galima įsigyti CD pavidalu arba per “Spotify” internete.

Albumo viršelį, pagal fotografo Herkki-Erich Merila nuotraukas, sukurė “AKU agency”.

Estijos prezidentas rinkinį Taline pristatė savo DJ setu, prie kurio prisijungė “Tallinn Music Week” vadovė Helen Sildna, šiuo metu Estijoje gyvenantis Rusijos žurnalistas Artiomas Troitskis, muzikantas Vaiko Eplik ir dydžėjai Orav & Drummie.

Balandžio 1-ąją Prezidentas T.H.Ilves tradiciškai atidarys Talino muzikos savaitės tarptautinę muzikos industrijos konferenciją.