1-ajame „Lizdo“ gimtadienyje – techno didmeistris iš Berlyno Benjamin Damage

Lietuvos vakarėlių kultūra besidomintiems ir Kauno naktinio gyvenimo pulsą palaikantiems dar vis sunku patikėti, jog laikinojoje sostinėje susukto „Lizdo“ šeimininkai bei svečiai švęs tik pirmąjį baro gimtadienį. Ši vieta naktinėje Kauno kultūroje taip prigijo, kad gali pasirodyti, jog „Lizdas“ veikia jau eilę metų…

Tiek bare groję atlikėjai, tiek vakarėlių lankytojai paantrins – įsivaizdavimas apie „Lizdo“ ilgą gyvavimą nėra iš piršto laužtas. Miesto gyventojai šią vietą priėmė itin džiugiai nusiteikę, tarsi būtent tokio kultūrinio taško atsiradimo visą laiką būtų laukę. „Lizdo“ įkūrėjai į minėtas kalbas bei komentarus žvelgia atsakingai, tad nusprendė baro svečius, nuolatinius lankytojus ir draugus, mėgstančius elektroninę muziką, nekasdieniškai nustebinti. Taigi, jau vasario 12-ąją į Kauną atvyksta vienas geriausių UK techno meistrų – Benjaminas Damage.

Jungtinės Karalystės pogrindyje muzikinį skonį lavinęs ir įvairiuose elektronikos žanruose savęs ieškojęs Benjaminas Damage dabar reziduoja Berlyne, mieste, kuris vis dažniau vadinamas techno, o ne Vokietijos sostine. Tačiau šis persikraustymas nė kiek nepanašus į tradicinę techno atlikėjo istoriją, kurioje išvykstama į šį kultūra pulsuojantį miestą savo sėkmės, laimės ir įkvėpimo ieškoti. 2010-aisiais pats Berlynas, tiksliau, muzikos įrašų leidyklos „50WEAPONS“ įkūrėjai, elektroninės muzikos gerbėjams geriau žinomi sceniniu pseudonimu „Modeselektor“, pasikvietė Benjaminą ir jo kolegą Doc Daneeka. „Creeper“, bendras dueto kūrinys, tapęs pogrindžio hitu – štai kas patraukė leidyklos „galvų“ dėmesį ir padėjo atverti vartus į platesnius elektroninės muzikos vandenis.

Po „50WEAPONS“ stogu Benjaminas Damage ir Doc Daneeka 2012-ais metais jau išleido albumą „They!Live“. Tuomet Benjaminas buvo įvertintas kaip novatorišką požiūrį į elektroninę muziką turintis atlikėjas. Atmosferinę įtampą, griežtesnį melodingumą ir tuo pačiu švelnų sąskambį viename garso takelyje gebantis suderti kūrėjas, prabėgus dar vieneriems metams, išleido ir pirmąjį solo albumą „Heliosphere“. Kritikų sveikinamas už tai, jog grąžino sielą į industrinį Berlyno techno skambesį, atlikėjas žengė didelį žingsnį tarptautinio pripažinimo link.

Benjaminas Damage yra ypatingas ne vien tik požiūriu į kiek melodingesnį ir šiltesnį techno skambesį, gebėjimu savo muzikoje suderinti griežtus ir švelnius garsus, bet ir išskirtiniais pasirodymais. Albumo „Heliosphere“ pristatymo metu, ant scenos Benjaminas atsisakė nešiojamo kompiuterio ir grojo derindamas ankstyvojo bei moderniojo elektronikos etapų mašinas, techniką. Tokie gyvi techno pasirodymai elektroninės muzikos gerbėjams atėmė amą.

Ne per seniausiai atlikėjas išleido dar vieną solo albumą „Obsidian“, kurį sudaro fragmentuoti muzikinės įtakos prisiminimai, struktūrizuoti bei pertvarkyti į vientisą techno įrašą. Panašu, jog vasario 12-ąją vyksiančiame „Lizdo“ gimtadienyje Benjaminas susirinkusią publiką ne tik skatins iš širdies pašokti, bet ir kartas nuo karto privers tiesiog užsimerkti ir įsiklausyti. Beje, vakarėlio tempą palaikyti iki ryto šiam svečiui padės prie grotuvų stosiantis ištikimas baro bičiulis Mantas T. bei visi trys Naktiniai Paukšiai, atskirai minimi kaip Pakas, Thing ir Roads. Renginio organizatoriai išsiduoda, jog pirmasis „Lizdo“ gimtadienis tą penktadienio vakarą bus ne vienintelė proga švęsti ir detales žada atskleisti jau netrukus. Bus geriausias vakarėlis Kaune šiais metais? Tikrai gali būti…