Suakmenėję Orb: “Jei rifas prigauna, tai – viskas, ko reikia”

Berods, pernai pamačiau Žiežmariuose rengiamo festivalio plakatą ir mintyse nusišypsojau, kad legendiniai Orb’ai atvažiuoja į Lietuvą. Orb iš tikrųjų pasirodė tarp Vilniaus ir Kauno, bet ne The Orb, o tiesiog Orb. Ir tai – ne elektroninės muzikos duetas iš Londono, o stoner metal kvintetas iš Vilniaus. Ir, skirtingai nuo kolegų iš Anglijos, vilniečiai pradėjo ne praėjusiame amžiuje, o prieš 4-5 metus, kada Karolis (gitara) ir Mikis (bosas) prie alaus bokalo sugalvojo pagrot stoner’į. Iš pradžių jie dviese grojo Sleep ir Electric Wizard koverius. Vėliau gimė keli savos kūrybos kūriniai ir atsirado poreikis surinkti pilną grupės sąstatą. Visa kita – jau istorija.

Grupės kūryboje vyrauja temos apie alkoholį, narkotikus ir kitas nedorybes. Kovo pabaigoje Orb‘ai baigė savo debiutinio albumo įrašus ir dabar ruošiasi mini festivaliui “A Boy’s Night Out”, kuriame pasirodys kartu su ginklo broliais Pergale, No Real Pioneers ir Pogrom.

Su Orb įkūrėju ir gitaristu Karoliu prisėdome trumpam pokalbiui.

Kas nutiko, kad prieš 5 metus nusprendėt pasukti link žanro, kurio ištakos siekia praėjusio amžiaus 8-tą dešimtmetį? Norėtumėt gyventi tais laikais?

Tiesiog taip gavosi. Tuo metu aš ir Mykolas klausėm nemažai stoner’io: Sleep, Electric Wizard, Stonehelm ir kitos grupės buvo mūsų įkvėpėjai. Tais laikais būtų tikrai įdomu gyventi Amerikoje. Ne tik dėl stoner stiliaus ištakų, bet ir šiaip visas metalas, kuris dabar daugiausia sukasi mano grojaraštyje, yra aplink tą dešimtmetį kurta muzika.

Ne paslaptis, kad stoner’is tiesiogiai susijęs su marihuanos poveikiu. Juk “stoned” reiškia gerokai apsipūtusį žmogų. Ar įmanoma perprasti žanro paslaptis neįtraukus dūmo?

Tikrai taip. Stoner’is, visų pirma, man asocijuojasi su groove’u ir monotonija. Yra žmonių, kuriems muzika turi būt kuo įvairesnė, įdomesnė ir įmantresnė. Man monotonija nėra blogas dalykas. Jei rifas sugeba prigauti, tai – viskas, ko man reikia, kad mėgaučiausi muzika. Marihuana, žinoma, dar niekad nesutrukdė perprasti paslapčių.

Kokia jūsų nuomonė apie Vilniuje balandžio 20-ąją surengtą Kanapės kultūros dieną? Ar ne dviveidiškai elgiasi valstybė lobdama iš tabako, bet drausdama kitą rūkomąjį augalą?

Tikiuosi, žolė greitai bus bent dekriminalizuota. Faktai apie marihuaną kalba patys už save, o valstybė turi bene tik vieną argumentą – žolė yra narkotikas. Nesmagu matyti alkoholio ir tabako kultą, o marihuana, kuri yra kelis kartus sveikesnis svaiginimosi būdas, vis dar vadinama kažkokių degeneratų vartojamu svaigalu. Susiimkit, valdžios vyrai ir moterys, paskaitykit knygų, galų gale, ir išmuškit iš savo makaulių sovietinius konservatyvumus.

Ar žinote, kad jau beveik 30 metų gyvuoja anglų elektronikos šamanai labai panašiu pavadinimu the Orb?

Žinom.

Pavasarį baigės debiutinio albumo įrašus, tačiau kol kas internete kabo tik gabalas “Migration”. Kada paleisit viską?

“Migration” gabalo tikrai neturim – ten kiti orbai. Internete įmestas mūsų gabalas yra “Sober”, o per ateinantį koncerta ir bus paleistas mūsų albumas. Pristatysim, pardavinėsim, kažkam ir padovanosim. Ateikit! (supainiojome vilniečius su bendravardžiais iš psichodelinio roko grupės Australijoje – ore past.)

Metalistai-ortodoksai kreivai vertina visus nukrypėlius nuo tikrojo metalo. Ar dar sulaukiate kvietimų į metalo renginius, ar priversti tenkintis savo nedidele scena?

Labai dideliais renginiais pasigirt negalim, tačiau kvietimų gaunam. Ir ta scena nėra jau tokia nedidelė. Smagu matyt, kad toks festivalis kaip “Devilstone” nebijo kviestis įvairaus metalo atstovų. Tai rodo, kad Lietuvoje tas ortodoksinis požiūris pagaliau nyksta ir žmonės pradeda suprast, kad be thrashdeathblack yra ir kitos muzikos.

Koncerte “A boy’s night out” grosite su gana skirtingų pakraipų grupėmis: Pergalė, No Real Pioneers, Au-dessus, Pogrom. Kaip vertinate Lietuvos sceną – ar čia vyksta įdomių dalykų?

Vyksta ir įdomių, ir naujų dalykų. Džiaugiuosi įvairove metalo scenoje Lietuvoje. Taip pat, labai džiugu, kad pagerėjo garso kokybė renginiuose. Pagaliau užaugo garsistų karta, kurie moka dirbti savo darbą. Smagu matyti gerus muzikantus, kurie nebijo kurti ir parodyti savo veido. O dabar, kai viską turim vienoje krūvoje, kiekvienas metalo koncertas palieka teigiamą įspūdį.

Kada labiausiai jaučiatės ore?

Pora g ir visi Orb’ai skraido.

Internete:

facebook.com/orb.stoner