Vilniuje – piknikas ant krioklio terasų

Antradienio vakarą festivalis „Vilnius Street Art“ kviečia į pikniką prie pagrindinio šių metų kūrinio miestui – architekto Igno Lukausko sukurto „Juozapavičiaus krioklio“ Žvejų gatvėje. Vilniečiai galės iš arti pamatyti, kaip besirandantis milžiniškas darbas keičia Neries krantinę ir atrasti naują viešąją erdvę.

Pakrantėje tarp Žaliojo ir Mindaugo tiltų iškirtus medžius, atsivėręs didžiulis, terasas primenantis Seimo garažų pastatas architektui Ignui Lukauskui pats padiktavo, koks kūrinys jam reikalingas.

„Krioklio idėją padiktavo pastato struktūra, taip pat upės gretimybė, vanduo, – sako I. Lukauskas. – Pagalvojome, kad Lietuvoje neturime krioklio ir ta mintis labai prigijo – dabar Vilniuje galėsime juo grožėtis.“

Šis takus gamtinis objektas ant tinko perkeliamas pasinaudojant gatvės menininkų seniai pamėgta technika – plakato klijavimu. Ja festivalio „Vilnius Street Art“ metu iki šiol nebuvo atliktas nė vienas kūrinys, tačiau pirmojo užmojo mastas yra didžiulis – fototapetas užims beveik 2 000 kv. m. Sukompiliuoti tokio dydžio realistinį krioklio paveikslą iššūkis ne vien architektui, bet ir visai komandai.

Klijavimo darbai dar tik įpusėja, tačiau antradienį 19.30 val. festivalis „Vilnius Street Art“ kartu su kūrinį mecenuojančia lietuviška aviacijos bendrove „Small Planet Airlines“ kviečia į pikniką prie krioklio. Organizatoriai gavo specialų Seimo kanceliarijos leidimą piknikauti ant „krioklio terasų“ ir kviečia miestiečius įvertinti, kaip vyksta jo gimimas, atrasti naują jaukią viešąją erdvę Vilniuje. Iškylautojų patogumui užkandžius ir gėrimus siūlys krioklio papėdėje įsikūrusi maisto studija „Čiop čiop“.

Nors popierius atrodo trapi ir neilgaamžė medžiaga, nei menininkas Ignas Lukauskas, nei festivalio organizatoriai nesijaudina dėl galimo vandalizmo arba kūrinio sunykimo dėl saulės ir lietaus poveikio.

„Gatvės menas gali neatpažįstamai pakeisti aplinką, bet jis pats neišvengiamai yra laikinas. Įvairios kūrybinės intervencijas gyvena savo gyvenimą – miestas jas priima arba atmeta. Bandymai gatvės meną „sumuziejinti“ prieštarauja jo prigimčiai, – sako festivalio „Vilnius Street Art“ vadovė Ūla Ambrasaitė. – Kita vertus, dėl krioklio jaučiame visų palaikymą ir norą, kad jis būtų kuo patvaresnis – spaustuvė „Print In“ atliko daug klijavimo bandymų, kad išsirinktų tinkamiausią metodą, Seimo kanceliarija ketina jį tinkamai prižiūrėti ir gal net įrengti specialų apšvietimą“. Pasak jos, popieriui palaipsniui keičiantis, praeiviai galės stebėti natūralų krioklio gyvenimą mieste.

Festivalis „Vilnius Street Art“ šiemet siekia įtraukti žmones aktyviai bendrauti su kūriniais. Pavyzdžiui, nuo 23 val. iki 1 val. nakties važinėjantis po Vilnių eismo švieslentėse galima perskaityti Žygimanto Kudirkos sukurtus haiku vairuotojams, o Gedimino prospekte keletą akimirkų per dieną įmanoma pagauti išnykstantį Liudo Parulskio sukurtą troleibusą.

Tiesa, festivalyje bus ir tradicinių gatvės meno kūrinių, kurie ant Vilniaus sienų atsiras rugsėjo pradžioje.