Ekspresyvi, spalvinga ir Niujorko dvasia alsuojanti Banda Magda užsuks į Lietuvą

Lietuvoje pasirodysianti world muzikos grupė „Banda Magda“ tarsi spalvingame filme perteikia ištisą garsų panoramą – varijuodama nuo sambos iki prancūziško šansono, nuo graikiškų liaudies melodijų iki Kolumbijos cumbia, afro-peruiečių bei šiaurės rytų Brazilijos ritmų. Grupė, garsėjanti savo nevaržomu muzikalumu, puikiai pagavusi geriausius vintažinius pop elementus, juos išlaisvina kinematografiškoje ir dinamišku subtilumu pasižyminčioje kūryboje.

„Banda Magda“ įkūrė graikų kilmės dainininkė, kino muzikos kūrėja ir kompozitorė Magda Giannikou, šiuo metu gyvenanti Niujorke. Magda Giannikou muzikos filmams rašymo paslapčių išmokusi garsiajame Berklio koledže, už savo veiklą spėjo pelnyti ne vieną apdovanojimą bei sulaukė didžiulio dėmesio – nuo amerikiečių styginių kvarteto „Kronos Quartet“ iki aktoriaus ir komiko Louis C.K., su kuriuo duetu sudainavo jo televizijos šou.

Gyvuose pasirodymuose „Banda Magda“ trykšta humoru, išdaigomis ir jautrumu, o viso to varomoji jėga – nenuilstanti energija. Ryškūs, drąsūs muzikiniai potėpiai, skirtingi ritmai ir šviesios, svajingos melodijos, atkeliavusios iš įvairiausių pasaulio kampelių, geriausiai apibūdina „Banda Magda“ kūrybą. Laukinė, beprotiškai romantiška Magdos Giannikou prigimtis, atlikėjų dovanojami mirktelėjimai, šypsenos, puošimasis scenoje tigro kaukėmis ir subtilus artistiškumas kuria saulėtą grupės muzikos pasaulį.

„Banda Magda“ yra grojama kone viskuo – nuo marimbos, cimbolų, japonų shamisen, kinų guzheng iki puodų ir keptuvių, kad tik būtų išgaunamas pageidaujamas garso atspalvis. Grupės branduolio sudėtis taip pat neįprastai įvairi – du argentiniečiai, du japonai bei du graikai, o albumuose ar pasirodymuose galime išgirsti ir daugybę kitų muzikantų. „Banda Magda“ dainas atlieka net septyniomis skirtingomis kalbomis. Svarbiausios temos – meilė ir atsidavimas, tarpusavio draugystė, ryšiai, jungiantys grupės narius.

Ši artimų draugų grupė savo įtraukiančiu siautuliu užkariavo „Carnegie Hall Musical Explorers Series“ susidomėjimą bei sulaukė pasiūlymų pasirodyti išskirtinėse vietose ir festivaliuose: „Webster Hall“, „Irving Plaza“, „The Kennedy Center“, „The Jefferson Centre“, „Celebrate Brooklyn“, „Jazz al Parque“, „St. Moritz festivalis Da Jazz“, „Chicago World Music Festival“, „Burlington Discovery Jazz Festival“, „Minneapolis World Festival“ ir kt.

Puikiai įvertintas debiutinis grupės albumas „Amour, t‘es là?“ (2013 m.) pateko į „Billboard“ world muzikos top dešimtuką, NPR programas „All Songs Considered“, „First Listen“ bei tarp dešimties mėgiamiausių 2013 m. pasaulio muzikos įrašų. 2014 m. „Banda Magda“ išleido antrąjį darbą pavadinimu „Yerakina“, tarp kurio prodiuserių – „Grammy“ apdovanojimą laimėję Michael League (iš grupės „Snarky Puppy“) ir Fab Dupont (dribęs su Shakira, Jennifer Lopez, Bebel Gilberto ir kt.). Artimiausiu metu grupė ruošiasi įrašyti savo trečiąjį albumą „Tigre“.

Charizmatiškoji grupės lyderė Magda Giannikou yra pianistė, akordeonistė, dainininkė, kompozitorė, filmų muzikos kūrėja, dainų autorė, prodiuserė, įkvepianti šokėja ir… gera virėja. Tarp jos pelnytų apdovanojimų puikuojasi „Georges Delerue Award“ už pasiekimus kuriant muziką kinui ir BMI kino stipendija.

Magda Giannikou drauge su kompozitore Zeltia Montes sukūrė muziką ispanų 3D animaciniam filmui „La Tropa del Trapo“, talkino kompozitoriui iZLER ir Curt Schneider juostoje „Natural Selection“, Edet Belzberg „Watchers of the Sky“ bei Louis C.K. „Louie“. Ji parašė kūrinį, skirtą garsiam „Kronos Quartet“, šventusiam savo 40-metį Niujorko „Lincoln Center“ bei pasirodė grupės „Snarky Puppy“ albume „Family Dinner Vol. 1“, pelniusiame „Grammy“ apdovanojimą.

Jau spalio 26d.Keistuolių teatre, Vilniuje ir spalio 27d. renginių OAZĖJE, Kaune grupė „Banda Magda“ kvies pasinerti į spalvingą, nuotaikingą ir kinematografišką muziką.