Modernaus meno centro statybas pažymės renginys „Susitikimo pradžia“

Vasario 1 d., Modernaus meno centras (MMC) kviečia vilniečius ir miesto svečius užsukti į buvusį kino teatrą „Lietuva“. Nuo 12 val. iki 20 val. čia vyks specialios nemokamos ekskursijos po vienos dienos parodą, o fojė bus atvira kiekvienam, besidominčiam pastato istorija ir jo vietoje 2018 m. iškilsiančiu Modernaus meno centru. Po renginio Pylimo gatvėje prasidės MMC statybų darbai.

MMC direktorės Mildos Ivanauskienės teigimu, „Susitikimo pradžia“ – galimybė kartu su visu miestu pasitikti artėjančius svarbius pokyčius.

„Kuriame kultūrinę erdvę miestui, kurioje išsaugosime šiai vietai būdingą bendruomeniškumo aurą, todėl norime, kad kiekvienas susidomėjęs galėtų dalyvauti unikaliame procese jau nuo pirmųjų žingsnių“, – apie simbolišką ir netradicinę MMC statybų pradžią kalba M. Ivanauskienė.

Pasak parodos idėjos autorės ir kuratorės Jolantos Marcišauskytės-Jurašienės, MMC dedikuoja parodą kino teatrui „Lietuva“, kviesdamas vilniečius stebėti greitai prasidėsiantį jo virsmą naujais meno namais.

„2005 m. uždarytas „Lietuvos“ kino teatras liko užstrigęs pereinamojoje būklėje. Tai primena ribinėje situacijoje atsidūrusį žmogų. Nuo seno manyta, jog perėjimo stadijoje žmogus yra labiau pažeidžiamas, o išvengti grėsmių galima pasitelkus tam tikras ritualų formas. Taigi paroda buvusiame kino teatre – tai ritualas, inicijuojantis naują etapą, pažymintis jo pradžią“, – sako parodos kuratorė.

Kaip teigia J. Marcišauskytė-Jurašienė, paroda veiks ir lankymas bus įmanomas tik vieną dieną ir, kaip priklauso ritualams, – tik su specialiu vedliu. Buvusio kino teatro erdvėse žiūrovai išvys specialiai joms sukurtus arba adaptuotus šiuolaikinių menininkų Juozo Laivio, Vitalijaus Červiakovo, Justės Venclovaitės, Marijos Šnipaitės, Lino Jusionio, Nerijaus Ermino, Kristinos Inčiūraitės, Aurelijos Maknytės, Donato Jankausko-Duonio, grupės Cooltūristės ir Adomo Žudžio darbus.

„Parodoje dalyvaujantys šiuolaikinio meno kūrėjai atstovauja skirtingas kartas, tačiau visi pasižymi jautrumu aplinkai. Jų kūriniai perteikia savitą žvilgsnį į šios vietos istorijos kaitą, kurdami gretutinius pasakojimus ir interpretacijas“, – teigia parodos kuratorė.

Viso renginio metu „Lietuvos“ kino teatro fojė veiks MMC informacinė-laisvalaikio erdvė, skambės specialiai renginiui sudarytas kino muzikos garso takelis. 19 val. svečius pasveikins renginio šeimininkai ir lauks DJ Snoody bei vaišės – renginio draugų „Vilkyškių pieninės“ sūriai, „Coffee-Inn“ kava, „Kmyninės“ skanėstai. Pailsėti kvies „Pušku Pušku“ sėdmaišiai.

Daugiau apie renginį ir registracija į parodos turus.

MMC – šiuo metu besikuriantis naujas meno muziejus, 2009 m. pradėtas kurti Danguolės ir Viktoro Butkų iniciatyva. Iki atidarymo MMC veikia kaip „muziejus be sienų“ – įgyvendina visuomenei ir miesto svečiams atvirus kultūrinius projektus („Literatų gatvė“, „Vilniaus kalbančios skulptūros“), leidžia meno edukacijai skirtas knygas. Būsimo muziejaus pagrindą sudaro nuosekliai kaupiama Lietuvos meno nuo 1960-ųjų iki šių dienų kolekcija. Šiuo metu joje yra daugiau nei 4300 tapybos, grafikos, fotografijos, skulptūros, videomeno ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje pripažintų menininkų kūrinių. Daugiau apie MMC: www.mmcentras.lt.

MMC statybos prasidės 2017 m. pavasarį, pabaiga numatoma 2018 m. rudenį. Projekto autoriai – „Studio Libeskind“ ir „Do architects“. Projekto planavimo, projektavimo ir statybų valdytojai – inžinerinio konsultavimo įmonė „Baltic Engineers“, o projekto rangovas – „Naresta“.