Didžiosios Britanijos dramaturgas Chris Thorpe ves nemokamas kūrybines dirbtuves

Pjesių skaitymo festivalio „Dramokratija 2017“ organizatoriai džiaugiasi, jog šiais metais dalyviams suteiks ne tik galimybę publikai pristatyti savo darbus, bet ir progą juos tobulinti kūrybinėse dirbtuvėse. Vasario 27 – kovo 1 dienomis Vilniuje, Goethe institute, vyksiančias kūrybines dirbtuves ves dramaturgas ir aktorius iš Didžiosios Britanijos Chris Thorpe. Jose nemokamai dalyvaus dramaturgai iki vasario 15 dienos adresu dramokratija@gmail.com atsiuntę savo pjesės pradinės versijos 5-10 puslapių ištrauką, pridėję trumpą pjesės bei idėjos aprašymą, veikėjų skaičių ir vietą, kurioje skaitymai galėtų vykti bei atrinkti komisijos. Komisijai darbai bus pateikti anonimiškai, o jos nariai bus atskleisti paskelbus atrinktus dalyvius.

Chris Thorpe – vienas iš kūrybinės asociacijos „Unlimited“ steigėjų ir jos kūrybinis vedlys. Menininkas gerai žinomas dėl savo monospektaklių bei kitų įtraukiančių darbų. Chris Thorpe pjesės statomos visame pasaulyje – Europoje, Azijoje, Afrikoje bei Amerikoje. 2011 metais Edinburgo teatrų festivalyje „Fringe“, dramaturgas buvo apdovanotas „Fringe First“ apdovanojimu už pjesę „The Oh Fuck Moment“.

Chris Thorpe teigia, kad teatras – tai kambarys, kuriame visi esame kartu, tad nenuostabu, jog jo pasirodymai, tai dialogai su auditorija. Menininkas pripažįsta, kad kūrinio sėkmė priklauso tik nuo kūrėjo. Pasirodymas turi būti sukonstruotas taip stipriai, kad atlaikytų visas reakcijas ir komentarus. „Nepaisant visko, teatras – galimybė sutikti žmones“, sako menininkas.

Chris Thorpe dramaturgija dažnai atspindi aktualijas. Aktorius ir rašytojas teigia, kad svarbu yra kalbėti apie tai, kas tave siutina, neramina, nes tie, kurie turi kitokią nuomonę, yra linkę ją saugoti ir laikyti savyje su tokiu pat teisingumo jausmu, kokiu tu laikai savąją. Liberalias pažiūras deklaruojantis menininkas mano, kad mes turėtume gyventi kuo tolerantiškesniame, suteikiančiame kuo daugiau paramos bei kiek tik įmanoma atvirame pasaulyje.

„Dramokratija“, trumpai pristatanti temą „Čia ir dabar“, šiais metais kviečia jaunus (patirtimi) dramaturgus rašyti pjeses socialine tema.

Šiais metais pjesių skaitymų festivalis „Dramokratija“ vyks balandžio 17-23 dienomis.