2017 LT vasaros festivalių gidas

Šiandien, dėka veryginų ir valstiečių, apie vasaros festivalius kalbama kaip niekada daug. Nepaisant to, kad statistika teigia, jog alkoholizmo augliai dygsta visai kitoje socialinėje grupėje (40-65 metų amžiaus, turintys mažai pajamų, gyvenantys kaimo vietovėse, dažniausiai namuose – nepanašu į festivalio lankytojus, ar ne?), nepaisant to, kad pateikiamoje Lietuvos alkoholio suvartojimo statistikoje įtraukiami ir turistai, ir išvežamas alkoholis, ir kitas alko, kurį išgeriam ne mes, valdžia užsimojo uždrausti pakelti bokalą festivaliuose. Laimei, laiku buvo paprotinti, kad to jau per daug ir paliko galimybę prekiauti silpnu alkoholiu mokamuose renginiuose. Apmaudu, kad valdžia, užuot darius gerus darbus, užsiima buku kaimietišku populizmu.

18342056_10100427751484433_9062092519187647122_n

Gegužės 16-ąją Vilniuje įvyks koncertas-akcija “Laisvę rokenrolui”. Kaip ir Kanapių kultūros dienos 420 atveju, tu turi būti ten ne dėl abejotinos kokybės line-up’o, bet dėl laisvo žodžio ir pasirinkimo teisės, kurią tamsūs žmonės nori apriboti, nes tik draudimais jie sugeba kovoti su problemomis. Pezalų feisbuke nebeužtenka, jei norime ir 2018-ųjų vasarą lankytis open air festivaliuose Lietuvoje.

Šiemet bendra nedžiuginanti tendencija – festivalių programos vienodėjimas. Anksčiau buvę gana siauros subkultūrinės orientacijos, pastaruoju metu šie renginiai plečiasi ir kyla pavojus, kad galų gale turėsime daug gana vienodų festivalių. Suprantama, daugiau žmonių = geresnius atlikėjus gali pritraukti, o ir organizatoriams lengviau kvėpuoti. Bet tuo pačiu kyla grėsmė prarasti savo tapatybę, kurios dėka šie renginiai tapo tuo, kuo yra. Mums visada labiau patiko mažesni ir ne tokio bendro pobūdžio festivaliai, kurių programos yra netikėtų ir įtraukiančių užutekių bei dūburių nei pagrindinėje srovėje.

“Ore” rekomenduoja renginius, kurie kvėpuoja gyvu entuziazmu ir siūlo garsų smalsioms ausims. Tai subjektyviai atrinktas sąrašas, nepretenduojantis į bendrą visumą. Toks savotiškas shortlist’as. Visų Lietuvos festivalių, matyt, reikėtų ieškoti specialiai tam skirtoje svetainėje manofestivalis.lt.

“Postcosmos VII” (birželio 3-4 d., šalia Molėtų observatorijos ir Etnokosmologijos muziejaus)

Iš to paties pavadinimo renginių ciklo išsivystęs nedidelis festivalis vaizdingoje vietovėje. Pernai drąsiai startavęs dar gegužį (galbūt todėl auditorijos buvo tik keli šimtai), šiemet renginys persikėlė į komfortiškesnį temperatūros prasme birželį. Patys organizatoriai prisistato: “Dangaus šviesulių stebykloje pulsuos postroko, postpanko, postelektronikos ir kiti skoningi garsai, o smalsumą žadins mokslo užeigos su teleskopais ir galaktikų šviesuliais, meno užkaboriai su poezija ir performansais bei jaukus gamtos glėbys.” Išskyrus estus St.Cheatersburg, postkosmoso orbitose suksis vietiniai atlikėjai. Daugiau apie festivalį radijo laidoje pasakojo Gedvilė ir Marius.

Pamatysi ir išgirsi: Sheep Got Waxed, Sraigės Efektas, No Real Pioneers, St.Cheatersburg, Local Blood, Extravaganza, WhaleSounds, Music InWallved, Chung Kran, Donis, McKaras ir kt.

“Žiežmar6a6” (birželio 9-11 d., sodyba “Pilaitė”, Žiežmariai)

Alternatyvios Instrumentinės ir Elektroninės muzikos festivalis vykstantis Žiežmariuose ir gimęs šio miestelio 666-ojo jubiliejaus proga. Praeityje žinomas kaip “666 – Rock ‘n‘ Rave” (2014), “Stone ‘n‘ Styl” (2015), “Ragga ‘n‘ Metalla” (2016). Koncepcinis sprendimas kasmet lankytojams pateikti skirtingus muzikos žanrus neaplenkiamas ir šiemet – viena scena: indie, rock, post, progressive, electronic, melancholic, psychedelic, stoner, kita: experimental, house, techno ir pan. Išskyrus vienus estus, galimybė tarp Vilniaus ir Kauno išgirsti beveik aktualų LT muzikos žiedą gana intymioje aplinkoje be didelės pompastikos.

Pamatysi ir išgirsi: Solo Ansamblis, Sinoptik, Deeper Upper, Krobak, The Station, Wolfsome, Frank Fitts, Basi, Arcadia Repeats, Sibyl Vane, Autism, Rakija Klezmer Orkestar, McLoud, Condor Avenue, Local Blood, Manfredas, Siaubas, Moon Disco b2b Jogaila, Whypeopledance, Split Pulse, Andro b2b Droop, KGBK, Alex Krell, Svengãlik ir kt.

“Sūpynės” (birželio 30 – liepos 2 d., bus paskelbta likus mėnesiui)

Pernai nukabintos dėl kelių netekčių ir vidinių nesutarimų dėl ateities vizijos, vienas pagrindinių ir ilgiausiai gyvuojančių elektroninės šokių muzikos renginių grįžta į open air’ų žemėlapį. Minimal.lt bendruomenės pradėtas less is more koncepto festivalis paskutiniaisiais metais buvo išaugęs labiau į more is less ir peržengęs tą ribą, už kurios publika po truputį tampa beveidžiu vartotoju.

Visi laukiame “Sūpynių” lokacijos – ją žadama paskelbti už kelių savaičių. Turime (nepatikimos) informacijos, kad tai nebus numylėtos Kretuono pakrantės. Taip, kaip kadaise a.a. “Satta Outside” turėjo palikti Klaipėdos jachtklubą, o vėliau – ir Šventosios amfiteatrą, viskam ateina pabaiga. Tikėkimės “Sūpynės” nepersivers per galvą, kaip “Satta”, kad ir kokioje vietoje viskas vyktų. Panašu, organizatoriai blaiviai vertina situaciją ir grįžta prie less is more, nors vizualinis identitetas ir programa sufleruoja, kad gal net išeina iš savo komforto zonos ribų.

Pamatysi ir išgirsi: Shed, Neel Hybrid, TM404, Black Merlin, Dalhous, Kyo, Novo Line, Inra, Dataline, Elektrus Erektus, Arma Agharta, Solo Ansamblis, Darbo Džiaugsmai, Grad_U, Mantas T, Obšrr, Chung Kran, Pletnev, Octatanz, Carol, Direktorius, Interiors, Untitled Tricks, S13, Ilius, Švenčionis, Hilda, Polyester, Auren, Nut Polair, Jogaila, Jon, Kameu, Minimal LT ir k

Jungle, techno, hardcore, drum’n’bass ir psy trance/chill gerbėjai liepą galės pasišokti ketvirtą kartą organizuojamame “Revolution festival”.

O nenuilstantis pogrindžio policininkas Ernestas Sadau rugpjūtį organizuoja mažesnio kalibro savo žanro grynuolį “DT camp”, kuriame visiems dalins baudas.

“Swampfest” (liepos 7-9 d., aukštapelkė prie Lavyso ežero)

Pastaraisiais metais pogrindinė Lietuvos “pasidaryk pats” bendruomenė renkasi čia. Šaltuoju metu laikotarpiu prasėdėję Vilniaus “XI20” klube ir panašiose vietose kituose Lietuvos miestuose, driskiai išlenda pabraidyti po Dzūkijos miškus, patys susikalti sceną ir futbolo vartus, išsivirti sriubos ar kavos ir vieni kitiems pagroti. Šiuo atveju svarbiau buvimas ir darymas kartu, nors programoje bus ir latvių, ir baltarusių, ir vokiečių, ir suomių, o muzikos žanrai svyruos kaip aplinkinės pušys per audrą.

Pamatysi ir išgirsi: Tesa, Mutefish, Messed Up, Parranda Polar, Phrenetix, No Real Pioneers, Kotori, 70 cm³ Of Your Chest, Mumrunner, Slow Bloomer, Crucial Features, XI20 Orkestras vs. Madžestix, E-root, Loja & Soja, Gonzaless, Chinaski, Persons Unknown, Direktorius ir kt.

Jei netinka data ar ne visai tas pankrokas, žieminio “Vilniaus gatvių” festivalio organizatoriai kviečia į savo vasaros rezidenciją “Vilniaus gatvių vasara”.

“Devilstone” (liepos 13-16 d., Dainuvos slėnis, Anykščiai)

2009-aisiais startavęs kaip true metal festivalis, “Velnio akmuo” toliau jungia įvairiausius efektus ir plečia gitaros skambesį. Pradžioje žmonės važiuodavo čia pasibaisėti tikrais metalistais ir jų kriokimu, tačiau pastaraisiais metais renginys tiek pasikeitė, kad sunkiosios egzotikos reikia ieškoti “Kilkim Žaibu”, o čia renkasi visi, kuriems artimas gitaros skambesys iš esmės: nuo black/death iki indie, nuo trash iki post-punk, nuo roko iki postroko ir t.t. Kasmet “Devilstone” auga ir rodo vis didesnes ambicijas tapti regiono šiuolaikinio roko festivaliu nr.1, ieškodamas balanso tarp skambių ir stambių vardų bei mažiau girdėtų malonių atradimų. Kol kas renginys išlaiko palyginus nedidelio, profesionaliai suorganizuoto proper festivalio atmosferą, kurios, tikėkimės, nepraras medžiodamas didesnes auditorijas.

Pamatysi ir išgirsi: Tall Ships, Soviet Soviet, Grave Pleasures, Oathbreaker, Alcest, Tempers, Truckfighters, Raketkanon, Desert Fear, Kapitan Korsakov, Solstafir, Warbringer, Show Me A Dinosaur, Sol Sister, Audn, Dew Scented, Wildernessking, Please The Trees, Molly, Local Blood, Heaven Shall Burn, Oranssi Pazuzu, Zeal & Ardor, Satyricon, Dollkraut, Graveyard, Eagulls ir kt.

“Summit of Braillė Satellitė” (liepos 21-23 d., Grybų dvarvietė)

Vienas įdomiausių pastarojo meto renginių keisdamas pavadinimus keliauja per Lietuvą, siekdamas nenusibosti nei sau, nei mums. Pradėtas kaip šviesaus atminimo “STRCamp”, pernai susimažinęs iki minimalaus “Ausys stačios, akys plačios”, šiemet Brailės Satelytės susirinkimas atveria savo vartus plačiau. Nauja vieta, naujas pavadinimas, tačiau programoje tradiciškai beveik vien negirdėti užsieniečiai. Tikras desertas pasiruošusiems kelioms dienoms pasinerti į margaspalvį “pasidaryk pats” second hand lo-fi pasaulį. Savo pramogas ir deimantus turėsi išsikasti pats. Renginio atmosferą gali pajusti pre-party Vilniuje.

Pamatysi ir išgirsi: Harald Sack Ziegler, Chikiss, Alvaro Peña-Rojas, Acchiappashpirt, Doc Wör Mirran, Geier aus Stahl, Spettra, Zan Hoffman, As Longitude, Kasia Justka, Novo Line, Chris Imler, Squadra Omega, Known Ocean, Cabbages, 7697 miles, Arzathon, Paul Arámbula, Samoln, Twoonky, OTTO, Raw-C, Elder Sister, From Nursery to Misery, James Welburn, TIESE ir kt.

“Yaga Gathering” (rugpjūčio 3-7 d., Spenglos ežero pakrantė, Valkininkų raj.)

2003-aisiais prasidėjęs psichodelinis susibūrimas Dzūkijos miškuose tikrai nepretenduoja į masinių renginių gretas, tačiau gali pasigirti vienomis originaliausių dekoracijų bei savotiška gamtos ir žmogaus sambūvio atmosfera. Tūkstančiai lankytojų pasklinda po miškus ir tik palapinių, vigvamų ir hamakų skaičius parodo, kiek čia būna žmonių. Veryginams patiktų, nes alkoholis čia beveik nevartojamas (dar labiau patiktų “Mandala”, kur išvis “švaru”, gal tik dvasinės praktikos, kaip importinės, nepraeitų), kitas klausimas, ką sveikatintojai mano apie grybus ir kitus “vaivorus”. Tiesą sakant, kartais kai kurie valdžios vyrai atrodo lyg patys ko nors užvalgę. Anksčiau buvęs išskirtinai psy trance subkultūros renginys, “Yaga” taip pat plečia savo ribas, pvz., šiemet “Chillout” scenoje karaliaus kadaise nuklausyti IDM meistrai U.Schnauss ar Dub Tractor, o pagrindiniai headliner’iai dar net nepaskelbti.

Pamatysi ir išgirsi: Ulrich Schnauss, Huron, Ruxpin, Without Letters, Mondowski, Dub Tractor, Naduve, The Junto Club, Sheep Got Waxed, Fourmi Rouz, grad_u, Auren, TAU, Darbo džiaugsmai, Bilietų nėra, Dirty Owl, Beautumn, Miglaukas, Whale sounds, Arno, Carol, Green Jesus, Jelena Ura, Octal Industries, Papa BO Selektah, Stellar Ink Pony, whypeopledance ir kt.

“Mėnuo Juodaragis” (rugpjūčio 24-27 d., Dūburio ežero sala)

Lietuvos open air’ų sunkiasvoris senelis, jau kadaise nusikratęs savo metalinius “šarvus” ir tapęs nepriklausomu savitos muzikos ir šiuolaikinės baltų kultūros festivaliu. Pastaraisiais metais kiekvienas renginys turi savo temą, jubiliejinis XX skirtas griausmavaldžiui Perkūnui.

Kaip jau minėjome, daugelis festivalių stengiasi pritraukti didesnę auditoriją. Nors festivaliuose lankausi senokai, MJR aplenkdavau iki pernai, kai jis ištraukė Laibach kozirį. Šiemet pagrindinė korta arčiau šaknų – serialo “Vikings” garso takelio dalyviai, Šiaurės tradicijų grupė Wardruna iš Norvegijos. bet yra ir tokių netikėtumų kaip kraut šamanai Der Blutharsch and The Infinite Church of The Leading Hand. Vis dėlto MJR nemeta kelio dėl takelio, juolab, kad per savo istoriją jau užsiaugino ne tik savo auditoriją, bet ir jos palikuonis.

Pamatysi ir išgirsi: Wardruna, Of The Wand And The Moon, Auli & Tautumeitas, Nest, Death In Rome, Der Blutharsch and The Infinite Church of The Leading Hand, Elle Marja Eira, Drymba Da Dzyga, Irdorath, Selvans, Vril Jager, Aurinkopyora, Daba San, Atalyja, Baltic Balkan, Donis ir Rasa Serra, Nahash, Oorchach, Solo Ansamblis, Thundertale, Ugniavijas, Wejdas ir kt.

Linkime nesitenkinti karklėmis, granatomis, galapagais ir panašiais plačiai reklamuojamais ir charakterio neturinčiais renginiais, kurių programa dažniau žvalgosi atgal nei pirmyn, o ieškoti kartais gal nelabai patogių, bet įdomesnių nuotykių. Arba su draugais pasidaryti minifestivalį patiems!