Šiandien paaiškės geriausia Baltijos šalių grupė pagal “Novus”

Jau šiandien, gegužės 30 d., Vilniaus menų fabrike „Loftas“ įvyks tarptautinio muzikos inkubatoriaus „Novus“ finalas. „Novus“ – tai nemokamas tarptautinis įdomiausių Baltijos šalių grupių konkursas bei edukacinių seminarų apie muzikos industriją ciklas. Nuo balandžio pradžios menų fabrike „Loftas“ jau antrus metus vykęs projektas šiemet išsikyrė itin stipriomis grupėmis ir tarptautine konkurencija – pirmą kartą grupių konkurse varžosi ne tik lietuviai, bet ir latviai bei estai.

Įveikusios talentingus konkurentus (konkurse varžėsi net 23 grupės!) ir reiklios komisijos komentarus, „Novus“ finale šiandien varžysis penkios grupės: 3 iš Lietuvos, 1 iš Estijos ir 1 iš Latvijos. Jūsų dėmesiui – pažintis su tais, kurie jau šiandien pretenduos tapti geriausiais Baltijos šalyse.

vonKuusk“

Estų kolektyvas „vonKuusk“ garsėja šviežiu, išradingu ir klausytojus stebinančiu skambesiu. Grupę sudaro keturi nariai: Karl Petti, Marvin Mitt, Indrek Mällo ir Karl-Markus Kohv. Džiazo ir elektronikos improvizacijas scenoje gyvai kuriantys muzikantai, auditoriją nukelias į magišką garsų pasaulį. Grupė ypatingą dėmesį skiria ne tik gyvai muzikai, bet ir vizualizacijoms. „Novus“ finale įveikę daugybę konkurentų, jie džiaugiasi pamažu atrandantys ir lietuvių klausytojų dėmesį.

Timid Kooky“

„Timid Kooky“ grupę sukūrė dviese: Tomas ir Džiugas. Netrukus prie jų prisijungė Subičius. Labai ilgai galvojus, ką daryti su vokalais, nariai nusprendėm dainuoti patys. „Tada nusipirkom mikrofonų, pradėjom dainuot, ir pagaliau tapom pilnai veikianti grupė“, – pasakoja grupės nariai. Nors jie savo muzikinė kelią pradėjo ne taip ir seniai, vaikinai jau mėgausi dideliu gerbėju būriu ir netgi pirmaisiais laimėjimais: šiemet konkurse ,,Garažas 17” antrame pusfinalyje jie užimė 1-ąją vietą.

Noyus“

Kūrybinį kelią Noyus pradėjo 2015 metais išleidęs pirmąjį savo kūrinį „Cocaine“. Vaikinas drąsiai improvizuoja, nebijo kūrybinių klajonių ir ieško netikėtų skambesių. Projekte „Hypnosis“ daugumą instrumentalų Noyus sudarė iš gerai apgalvotų, tačiau muzikai neįprastų garsų, pavyzdžiui, mušimo į stalą ar trankomų durų. Šiame projekte galima išgirsti ir pirmuosius jo duetus su atlikėjomis Ükku ir Charlie Freckles iš Olandijos. Šiuo metu Noyus atsakingai ir kruopščiai kuria naują albumą, kurio pagrindinis siekis bus išgauti kokybiška garsą ir sukurti skirtingas bei įdomias dainas.

Ezeri“

Latviai „Ezeri“ – tai rygiečių kolektyvas, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka solistas, gitaristas ir kompozitorius Mikelis Putnins. 2016 metais „Ezeri“ jis pradėjo, kaip solinį projektą – vienas pat keliavo po Italiją ir grojo gitara. Netrukus prie Mikelio prisijungė būgnininkas Krisjanis Bremss ir bosistas Kristians Priekulis, todėl šiandien „Ezeri“ prisitato kaip akustinis trio. Pasak vaikinų, jų muzika nepaiso jokių formulių ir taisyklių – kiekvienas kūrinys skamba vis kitaip. „Ezeri“ muziką įkvepia daugybė skirtingų žanrų – nuo eksperimentinės elektronikos iki folko ir nepriklausomų džiazo improvizacijų. Latvijos muzikos apdovanojimuose „Ezeri“ buvo nominuoti geriausio debiuto kategorijoje ir gimtinėje mėgaujasi ne tik gerbėjų, bet ir dideliu žiniasklaidos dėmesiu.

Hill Top Sheep“

„Hill Top Sheep“ save pristato itin originaliai. Pasak grupės narių, jie yra lietuvių kilmės didikai, iškilę 2014 metų pradžioje ir vyraujantys Lietuvos Mažosios Kunigaikštystės – Vilniaus – kultūriniame gyvenime. „Hill Top Sheep“ tikina, kad jie yra alternatyviausia didikų giminė, jamm‘us skaičiuojanti tūkstančiais ir išlaikanti atskiras funko, regio bei sunkiojo roko artilerijas. „Hill Top Sheep“ giminė garsi skardžiabalsiu karaliumi Simonu Kazlausku, boso kardinolu Pijumi Braziu bei ritmo karvedžiu Roku Slavinsku. Didžioji dalis vertingų didikų kūrinių yra iššaukti impulsyvaus bei spontaniško patoso. Giminė du kartus dalyvavo Gatvės Muzikos Dienose, „Lofte“ vykusiame „Opus“ ir „Novus“ grupių konkursuose, dvejus metus iš eilės dalyvavo festivalyje ,,Atlantida“, improvizuotame renginyje ,,Kur nors“ bei fizikų dienų FiDi atidaryme.

Šiandien pirmą vietą laimėjusiai grupei atiteks ne tik galimybė įrašyti savo kūrinius profesionalioje įrašų studijoje, video klipo filmavimas, profesionalios fotosesijos, bet ir pasirodymas miesto festivalyje „Loftas Fest“. Įdomiausios grupės bus kviečiamos apšildyti „Lofte“ pasirodysiančias muzikos žvaigždes, taip turės galimybę groti Palangos LRT Opus scenoje „I love Palanga“ vasaros sesijoje ir „Vasaros terasoje“ Vilniuje.

Daugiau informacijos apie muzikos inkubatorių „Novus“: www.menufabrikas.lt/novus