„Ačiū Tau, Islandija“ šurmuliuos uždarytoje Islandijos g.

Vilniuje, „Kultūros nakties“ metu, birželio 16 d. organizuojamoje šventėje „Ačiū Tau, Islandija“ vilniečių ir miesto svečių laukia neįprastos pramogos, kurias dienos pabaigoje vainikuos grupės iš Islandijos – „Valdimar“ – koncertas.

„Palaikydami islandiškas geros nuotaikos tradicijas šios kasmetinės nemokamos šventės programą papildėme mažiau įprastomis pramogomis. Manau, kad liks nustebusių“, – intriguoja „Ačiū Tau, Islandija“ šventės sumanytojas ir prodiuseris Mantas Titas Urbonas.

Islandija pirmoji pripažino Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimą ir už tai lietuviai kasmet dėkoja sukurdami šventę Vilniuje, o šiemet netgi bus uždarytas transporto eismas visoje Islandijos gatvėje, kur visą dieną vyks festivalinis veiksmas.

Šventės žvaigždės sparčiai kylanti islandų grupė

Vienos dienos gatvės festivalio kulminacija taps sparčiai kylančios islandų grupės „Valdimar“ pasirodymas. Jausmingos, lėtos ir tarp namų sienų sukurtos „Valdimar“ melodijos greitai pavergė islandus, o netrukus grupės muzika ėmė plisti ir už Islandijos ribų.

„Išrinkti grupę šiai šventei nebuvo sunku – Islandijoje tiek daug geros muzikos! Juk būtent muzika yra vienas sėkmingiausių šios šalies eksportų“, – pasakoja M. T. Urbonas.

Trys nominacijos Islandijos muzikos apdovanojimuose, keli laimėjimai ir netgi du savo šalyje „numeris vienas“ hitai iš paskutiniojo albumo kviečia į „Valdimar“ įsiklausyti įdėmiau. Nuo intymios romantikos iki plaukus šiaušiančios ir širdį draskančios energijos pliūpsnių – islandų šešeto skambesys geriausiai atsiskleidžia gyvo garso koncertuose po atviru dangumi.

Iki koncerto pramogos visą dieną

Šios politiškai ir socialiai draugiškos šventės programa prasidės nuo pietų. Kadangi Islandijos g. bus uždaryta, staliukai, poilsio ir pramogų zonos įsikurs ant gatvės.

„Tiesime žalią žolę, ant kurios vyks gatvės futbolo turnyras. Taip pat galima bus ant tos žolės prisėsti, paragauti skirtingų skonių Islandijos įkvėptų dešrainių, kuriuos specialiai šiai šventei gamins Islandijos gatvėje įsikūrusių kavinių šefai“, – pasakoja vienos dienos gatvės festivalio vykdančioji prodiuserė Algina Navickaitė.

Ant pagrindinės scenos, kur vakare pasirodys islandų grupė, vyks dvi diskusijų panelės. Viena jų aptars lietuvių šiaurietiškumą, o kita palies šiuo metu karštą alkoholio ribojimo įstatymo temą, įdėmiau panagrinėjant islandų praktiką.

„Taip pat „Ačiū Tau, Islanija“ lankytojus kviesime išbandyti savo jėgas čia pat įsikūrusiame Vikingų kaime, protmūšyje apie Islandiją bei apsilankyti islandiškame turguje. Galiausiai tiesiogiai jungsimės į Reikjaviką ir sveikinsime Islandiją su jų nepriklausomybės švente, kuri minima birželio 17 d.“, – daugiau neįprasto renginio detalių pasakoja prodiuserė ir išsiduoda, kad šįkart ji atskleidė dar ne viską.