Lietuvoje koncertuosianti Feist sau į ateitį parašė laišką

Rugpjūčio 7 d. Trakų pilyje koncertuosianti atlikėja Feist gali pasigirti tiek „Grammy“ nominacijomis ar pasauline šlove, tiek ir didele muzikine patirtimi ir branda. Po šešerių metų pertraukos Feist balandžio pabaigoje išleido naujausią savo albumą „Pleasure“, kuriame paliko žinutę ir būsimai 71-erių sau.

Šešeri metai apmąstymų

Daugiau nei 20 metų muzikinėje scenoje žinoma atlikėja Leslie Feist šiemet, po šešerių metų pertraukos, klausytojams pateikė ilgai lauktą staigmeną ir išleido naująjį savo albumą „Pleasure“. Tačiau šįkart dainininkė grįžo ir su nauju amplua – albumas skamba visiškai kitaip nei alternatyvi pop muzika, sudėta į paskutinius albumus „The Reminder“ ir „Metals“, pelniusius jai pasaulinę šlovę, „Grammy“ nominacijas ir glėbį apdovanojimų.

Naujojo albumo pasirodymą ir naują kryptį lėmė paskutinis atlikėjos dešimtmetis. 2008 m. pasirodęs albumas „The Reminder“, kuriame skamba tokie hitai kaip „1234“ ar „I feel it all“, išpopuliarėjo akimirkiniu. Vis dėlto, anot atlikėjos, tuomet atrodė, lyg jis gyventų savo gyvenimą, o pati Feist sektų paskui albumą. Dainininkė koncertavo didžiulėms arenoms gerbėjų, rengė pasaulinius turus, jos vardą nuolat linksniavo muzikos kritikai. Tačiau tai atlikėjai atnešė daugiau sumaišties nei ramybės.

Pati atlikėja „NPR“ radijo stočiai pripažino, kad 2014 metais, užbaigus 2012 m. išleisto „Metals“ albumo turą, jai reikėjo atsikvėpti ir prisiminti lėtesnį gyvenimo tempą. Atlikėja dabartyje ieškojo praeities akimirkų, susidūrė su svarbiausiais gyvenimo klausimais „o kas dabar?“. Feist nusprendė, kad po paskutinio albumo, kuriame skamba daugybė instrumentų, laikas prisiminti solo koncertus, kuriuose būtų tik ji ir jos gitara. Būtent tokie koncertai, skirti kamerinei publikai, jai ir yra artimiausi širdžiai.

Naujojo albumo „Pleasure“ gimimas

Naujasis 41-erių atlikėjos albumo pavadinimas gali šiek tiek suklaidinti. Feist atskleidė, kad pavadinimas, reiškiantis malonumą gimė lyg tam tikras manifestas tada, kai jos gyvenime sklandė visiškai priešingos emocijos, sumišimas. Kai atrodė, jog nustojo veikti gyvenimo kompasas, parodantis tinkamą kryptį. „Pleasure“ pavadinimu siekiama atskleisti kalbos galią, kai pasirenkant priešingus dalykus, juos iš tikrųjų galima paversti tiesa.

Visiems šiems Feist pokyčiams daug įtakos turėjo ir laikas, tapęs daug svarbesniu veiksniu nei anksčiau. Suaugus laiko sąvoka šiek tiek pasikeičia. Dešimtmetį jauti visiškai kitaip nei būdamas vaikas, kai kiekvieną dieną gali atrasti kažką naujo, o ir pats pasaulis gali pasikeisti per sekundę. Suaugus tave apninka įpročių sąstingis. Feist pradėjo jausti, kad turi išsilaisvinti iš šių šarvų, kurie didėjo jai nė nepastebint.

Žinutė ateities sau

Leslie Feist naujajame albume „Pleasure“ – 11 kūrinių, kuriuose daugiausia girdima Feist vokalas ir gitaros garsai. Albumo dainose gausu klausimų, kurių atsakymus diktuoja muzika. Jose atsiskleidžia Feist gyvenimo akimirkos, priminimai apie meilę sau, įvairios gyvenimišops situacijos bei padrąsinimai klausytojams.

Pavyzdžiui, daina „Young Up“ šilkinio balso savininkė perduoda žinutę būsimai 71-erių sau. Vyresniajai sau atlikėja nori priminti, kad senstame taip greitai, kaip pasirenkame senti. Gali būti 80-mete spindinčiomis akimis ir baltomis kasomis, tačiau taip pat gali būti 80-mete, kuri nuolat vaikšto sulinkusi ir yra pilna apmaudo. Savo ateitį renkamės patys, tad senatvę verta pasitikti grakščiai.

Feist, kai kurias dainas dainavusi net 15 metų, teigia išmokusi, kad kai kurios iš jų perduoda užkoduotas žinutes. Ji vertina tai, ką sukūrė ir kaip gyveno būdama 28-erių, taip pat nori, kad visa tai nuaidėtų ir į tolimesnę ateitį ir reikiamu metu primintų kažką svarbaus. Svarbiausia gyvenime – išlaikyti spindesį akyse.