„Lošėjo“ ir „Senekos dienos“ kūrėjai pristato dar vieną filmą

Birželio 13 d. įvyksianti jubiliejinė „Sidabrinių gervių“ įteikimo ceremonija kaip ir kasmet pagerbs stipriausius lietuviško kino kūrėjus. Šiais metais apdovanojimuose atsirado nauja nominacija – geriausias bendros gamybos filmas. Daugėjant darbų, kuriuose Lietuva dalyvauja kaip koprodiuserė ir kaip gamybos partnerė su kaimyninėmis šalimis, tapo aktualus klausimas, kaip įvertinti šiuos filmus, kurių kūrybinę komandą sudaro skirtingų šalių atstovai.

Vienas iš pretendentų tapti metų geriausiu bendros gamybos kino filmu – „Apsimetėliai“ (Teesklejad, 2016) – estų, lietuvių ir latvių bendros gamybos filmas, režisuotas jauno estų režisieriaus Vallo Toomla. Įtempta psichologinė drama nukelia į Baltijos pajūrį, kuriame besiilsinti santykių krizę išgyvenanti jauna pora pradeda nevaldomą apgaulės ir manipuliacijų žaidimą.

„Apsimetėliai“ varžosi dar vienoje kategorijoje – metų geriausiu montažo režisieriumi pretenduoja tapti Danielius Kokanauskis, o filmo koprodiuserė Lietuvoje Uljana Kim įvertinta metų geriausio profesinės meistrystės darbo kategorijoje už bendros gamybos su Estija ir Latvija filmą „Apsimetėliai“ „Pelenų sanatorija“ (rež. Dāvis Sīmanis) su Latvija, ir lietuvių ilgametražio vaidybinio kino filmo „Senekos diena“ (rež. Kristijonas Vildžiūnas), prodiusavimą.

„Apsimetėliai“ toliau tęsia sėkmingą Baltijos valstybių bendros kino gamybos tradiciją. Pagrindinė „Apsimetėlių“ prodiuserė estė Riina Sildos („Amrion“) prisidėjo prie naujo K.Vildžiūno filmo „Senekos diena“ įgyvendinimo, o „Apsimetėlių“ koprodiuseris iš Latvijos Robertas Vinovskis („Locomotive Production“) dalyvavo kuriant I.Jonyno „Lošėją“ ir „Senekos dieną“. Abu filmai buvo sukurti Uljanos Kim studijoje. Simboliška, kad kaip ir prieš porą metų I.Jonyno filmo „Lošėjas“, taip ir „Apsimetėlių“ pasaulinė premjera įvyko tarptautinio San Sebastiano kino festivalio programoje „Nauji režisieriai“.

Nuo birželio 9 d. filmą galima pamatyti kino teatruose „Pasaka“ Vilniuje, „Romuva“ Kaune, „Garsas“ Panevėžyje, „Minija“ Gargžduose, „Naglis“ Palangoje ir Ukmergės kultūros centre bei internete www.epasaka.lt