“Postcosmos” naktį žvaigždes priartins teleskopai

Birželio 3 d., šeštadienį, Dangaus šviesulių stebykloje, šalia Molėtų observatorijos ir Etnokosmologijos muziejaus startuos “Postcosmos” – pirmoji sezono koncertų, menų ir mokslo naktis po atviru dangumi.

Jaukia aplinka Renginyje pasirodys kruopščiai atrinkta 11 narių kokybiška muzikinė įgula, kuri pateiks įvairių garsų – nuo tektoninėmis bangomis vilnijančių gitarų iki mąsliai pulsuojančios elektronikos. „Visi kolektyvai drąsiai eksperimentuoja su skirtingais muzikiniais stiliais, geba pamaloninti išrankaus klausytojo ausis ir nunešti juos į nežemiškas orbitas. Būtent tai yra pagrindiniai kriterijai, kuriais remiamės kviesdami grupes į “Postcosmos” naktį“, – sakė organizatoriai.

Ant postkosminės scenos lips muzikos snobams pažįstami Sheep Got Waxed, derinantys free džiazo, pankroko ir no wave žanrus, post-rock, screamo ir indie patrakėliai No Real Pionieers, po stoner/surf/blues/rock teritorijas braidantis Sraigės efektas. Tamsesnių garsų paduos depresyvūs post blakeriai Extravaganza, post-punk atstovai Local Blood. Jiems kompaniją palaikys pankai iš Talino St Cheatersburg, balansuojantys tarp post punk ir rockabilly žanrų.

“Postcosmos” lankytojai taip pat išgirs daugybę muzikos stilių derinančią grupę WhaleSounds, postrokerius Music InWallved bei indie scenoje gerai žinomo būgnininko Manto Augustaičio solinį projektą Chung Kran. Paryčiais postcosminį erdvėlaivį atakuos du elektroniniai asteroidai. Iš po horizonto besiskverbiančius ūkus persmelks ekstraordinarus veikėjas McKaras, kuriantis kreivą, pulsuojančią, idėjiškai paremtą elektroniką bei atitinkamas vaizdo projekcijas. Dar vienas projektas – Donis, pristatysiantis ambient srautą „БЕЗ ГРАЖДАНСТВА“.

“Postcosmos” užims ne tik smalsias ausis, bet ir protus. Į galaktikų platybes padės skverbtis žinovai, skaitysiantys paskaitas. Pavyzdžiui, astrofizikos mokslų daktaras Kastytis Zubovas kalbės tema „Juodosios skylės – kosminiai monstrai ar galaktikų piemenys?“, norintys galės apsilankyti ekskursijose po observatoriją ir stebėti dangų per teleskopą. Kaip jau įprasta, Postcosmosas paspinduliuos ir poezijos. Tiesiai iš ežero gilumų, ant vandens, nuo žibančio plausto reikšis poetai Marius Burokas, Simonas Bernotas ir Monika Sudintaitė. Nedidelę ir jaukią festivalio teritoriją, kurioje pernai sutilpo keli šimtai žmonių, puoš autorinės meninės instaliacijos.

Naktis Dangaus šviesulių stebykloje, šalia Molėtų observatorijos ir Etnokosmologijos muziejaus bus jau septintasis “Postcosmos” renginių ciklas. Muzikinės ir poetinės vibracijos skleidėsi Vilniaus televizijos bokšte, Vilniaus universiteto Planetariume, Lietuvos rašytojų sąjungos pastate, buvusiame sostinės taksi parke, „Skalvijos“ kino centre ir t.t

Programa: http://postcosmos.lt