Hamakai, gyvas garsas ir Ulrich Schnauss: „Yaga Gathering“ Ramybės scena

Sparčiai artėjančio muzikos ir menų festivalio Yaga Gathering“ organizatoriai tikina: šiame renginyje bus galima ir kokybiškai atsipūsti. Sudarinėjant chillout stiliaus muzikos programą, pirmenybė buvo teikiama gyvam garsui, o muzikantai savo atliekamą elektroninę muziką papildys klasikiniais instrumentais.

Erdvė poilsiui

Praeito amžiaus paskutiniąjame dešimtmetyje gimęs chillout yra viena iš elektroninės muzikos krypčių. Pradėta groti atskirose naktinių klubų patalpose, ji suteikė poilsio erdves nuo energingų šokių pavargusiems „klubinėtojams“. „Yaga Gathering“ organizatoriai festivalio žemėlapį braižo panašiu principu: jeigu Pagrindinėje scenoje (angl. Main Stage) bus galima klausytis punk, darkwave, techno, netgi džiazo, tai Ramybės scenoje (angl. Chillout Stage) grosiantys atlikėjai kvies pailsėti nuo įprastinio festivalio šurmulio ir atsipalaiduoti.

Tadas Ingilevičius, kuruojantis „Yaga Gathering“ chillout muzikos programą, pasakoja, kad Ramybės scena bus įsikūrusi netoli palapinių miestelio. Tad atpalaiduojančios, atmosferinės muzikos bus galima klausytis ir laiką leidžiant savo laikiname festivalio būste. Scenos prieigose bus paruošta nemažai kampų bei užkampių ramiam pasisėdėjimui ar pasisūpavimui hamake – viskas ko reikia kokybiškam poilsiui po audringų šokių.

„Pagrindinis Ramybės scenos akcentas – gyvi pasirodymai. Juose atlikėjai savo pristatomą kūrybą papildo improvizacija, naudoja elektroninės muzikos mašinas ar net klasikinius instrumentus“, – programos sudarymo užkulisius atskleidžia kuratorius.

Be to, šioje scenoje Tadas pasirodys ir pats. Žinomas slapyvardžiu Quartz, elekroninės muzikos atlikėjas šiuo metu gyvena Berlyne, kur organizuoja elektroninės muzikos renginius ir užsiima kūryba.

Nuo didžėjaus pulto iki kanklių

Tarp užsienio elektroninės chillout muzikos žvaigždžių pasirodysiančių rugpjūčio pradžioje vyksiančiame festivalyje – Ulrich Schnauss (Vokietija, Jungtinė Karalystė), Dub Tractor (Danija), Ruxpin (Estija, Islandija), Digitonal (Jungtinė Karalystė), Huron (Vokietija). Pastarasis atlikėjas kaip tik šią savaitę išleido naują albumą, tad „Yaga Gathering“ lankytojus jis pasitiks su visiškai šviežia programa.

Dub Tractor slapyvardžiu žinomas danas Anders Remmer – viena iš Kopenhagos elektroninės muzikos bendruomenės pažibų. Jo naujas albumas pasirodys rugpjūčio pradžioje po aštuonerių metų pertraukos, vėlgi, festivalio svečių laukia išskirtinė bei nauja programa.

Naujoves žada ir Švedijoje kuriantis atlikėjas Purl, kuris savo kuriamą muziką papildys gyvais elektrinės gitaros garsais. Tuo tarpu elektroninis-akustinis duetas „Digitonal“ derins elektroninę muziką ir gyvus klasikinių instrumentų garsus: savo muzikinę kelionę jie žada tęsti bent dvi valandas.

Tiesa, organizatoriai stipriai rekomenduoja atkreipti dėmesį ir į lietuvius. Iš chillout scenos programos, kurioje vyrauja elektronis garsas, ypatingai išsiskiria atlikėja Jausmė. Jos pagrindinis instrumentas – tradicinės kanklės. Merginos kuriamai muzikai didžiulę įtaką daro folkloras, džiazas ir soul, o savo unikaliam stiliui apibūdinti ji naudoją anglišką frazę urban etherealism.

Festivalis Yaga Gathering“ vyks rugpjūčio 3-7 d., prie Spenglos ežero Dzūkijoje. Programa ir daugiau informacijos oficialioje svetainėje ir Facebook paskyroje.