Lietuvių kūryba įvertinta prestižiniame Niujorko festivalyje

Niujorke vykusiame viename didžiausių animacijos festivalių „Animation Block Party Gedimino Šiaulio režisuotas animacinis trumpo metro filmas Kaukai (angl. Running Lights) laimėjo Geriausio originalaus dizaino apdovanojimą.

Šviesi pasaka vaikams, skatinanti pamąstyti, kas yra mirtis, atrinkta iš daugiau nei tūkstančio kasmet šiame festivalyje dalyvaujančių darbų. Tarp didžiausių festivalyje apdovanotų animacijos milžinų – Amerikos, Kanados ir Prancūzijos – šiemet puikuojasi ir Lietuvos vardas.

„Dabartiniame gausiame vizualinės kultūros sraute, nepaprastai smagu gauti apdovanojimą už originalumą. Tai yra didelė paskata ir įvertinimas manęs kaip menininko, perteikiančio pasaulį per savo subjektyvų, autorinį bruožą. Taipogi dėkoju visiems, kas dirbo prie šio filmo ir padėjo įgyvendinti stebuklą“, – sako filmo režisierius G. Šiaulys.

Didžiausiame Lietuvos kino festivalyje „Kino pavasaris“ šiais metais debiutavusi ir žiūroviškiausiu festivalio trumpo metro filmu pripažinta „Kaukų“ istorija dabar sėkmingai keliauja po pasaulio festivalius. Stebuklingą lietuvių pasaką jau įvertino Berlyne vykstančio festivalio „Pictoplasma“, San Paulo „Anima Mundi“, Niujorko „Animation Block Party“, Seulo SICAF, Montevidėjo „Divercine“ kino gurmanai. Filmą šiemet dar pamatys Lenkijos, Didžiosios Britanijos, Rusijos, Portugalijos ir Ispanijos kino festivalių lankytojai.

Šiuo metu komanda dirba prie naujo animacinio filmo „Šviesa“, kuris ekranus išvys jau kitais metais. Trumpametražis filmas pasakoja apie lietuvių kalbą ir jos kovas už išlikimą. Jame vaizduojamas poetinis gimtojo žodžio kelias, simboliniais vaizdiniais nupasakojamas knygnešių pasiaukojimas, trėmimų į Sibirą banga, kova už nepriklausomybę. Filmu iš esmės norima žadinti lietuvio tapatybės jausmą. Jo sumanytojai žada, kad senųjų Lietuvos iliustratorių kūryba atgis naujomis formomis ir vaizdais.

Daugiau nei 15 metų kuriantis Gediminas Šiaulys įvertintas visais garbingiausiais Lietuvos kino, teatro ir scenos menų bei komercinių reklamų apdovanojimais. Režisieriaus kolekcijoje „Auksinis scenos kryžius“ už spektaklį „Tėčio pasaka“, „Sidabrinė gervė“ už filmą „Kaukai“, reklamos festivalio „Adrenalinas“ strėlė bei dizaino apdovanojimų „European Design Awards“ sidabras dirbant kartu su tokiais prekių ženklais, kaip „Nike“, „Microsoft“, „Sprite“, MTV, „Vodafone“, „McDonald’s“, „Computer Arts“, „Visual Editions“, „Cultures France“

www.gedsia.com

www.petpunk.com