Garso komiksų paroda „Truputis diskurso“

Lapkričio 16 d. 19 val. Kauno menininkų namuose (V. Putvinskio g. 56, Kaunas) atidaroma komiksų dailininkės Miglės Anušauskaitės, režisierės Julijos Šatkauskaitės, kompozitoriaus Andriaus Šiurio ir kūrybinės komandos „Bilietų nėra“ garso komiksų paroda „Truputis diskurso“.

Garso komiksų idėjos autorė Rasa Kregždaitė sako, kad mintis piešinius papildyti garso takeliais gimė klausantis radijo teatro. Parodoje eksponuojami darbai – tai vaizdo ir garso junginiai, perteikiantys paprastas kasdienybės situacijas, iliustruojantys mūsų kalboje dažnai vartojamus posakius, tokius kaip „bet mes bent jau pradedame apie tai kalbėti“, „daug geriau jaučiuosi nustojęs valgyti šlamštą“, „gamtoje taip jau sutvarkyta“. Komiksai siūlo į pažįstamas situacijas pažvelgti naujai, atrasti netikėtų, žaismingų sąsajų, pastebėti šmaikščią, kartais lengvu absurdu atskiestą kasdienių situacijų pusę. Tuo tarpu garso takeliai iliustruoja arba kuria visiškai naują komikso pasaulį. Piešinys, jungiamas su garsu, skatina žiūrovą pasitelkti ne tik savo intelektą, bet ir jusles, vaizduotės pagalba „perskaityti“ komiksų pasakojamas istorijas.

Menininkai užsibrėžė: šiame projekte garso takeliai bus lygiaverčiai komiksams, tad jie ne tik papildys vieni kitus, bet ir pasakos savarankiškas istorijas. Taigi, garso takelių funkcija yra ne vien plėtoti konkretų naratyvą ar atskleisti veikiančių personažų charakterius, bet ir sužadinti asmeniškus žiūrovo jausmus, išprovokuoti asociacijas ar prisiminimus. Kadangi prie kiekvieno komikso kabės QR kodu užšifruotas garso takelis, kiekvienas lankytojas turės pasirinkimą, kaip apžiūrėti parodą – ar į vaizdą ir garsą gilintis kartu, ar žvelgti tik į piešinius, o galbūt parodą stebėti užsimerkus.

Garso komiksų paroda – tarsi žaismingas interpretacijos uždavinys, kurį kiekvienas gali spręsti individualiai ir aptikti smagių, netikėtų atradimų.

Paroda veiks iki lapkričio 30 d., darbo dienomis, nuo 10 iki 18 val.

Projektą dalinai finansuoja LR Kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba.

Miglė Anušauskaitė yra komiksų kūrėja, gyvenanti ir kurianti Vilniuje. Miglė Vilniaus universitete įgijo žurnalistikos bakalauro ir semiotikos magistro laipsnius. Šiuo metu studijuoja doktorantūrą Lietuvių kalbos institute, nuo 2008 m. publikuoja tekstus kultūriniuose leidiniuose, o nuo 2010 m. turi savo komiksų rubrikas įvairiuose tinklalapiuose. Miglė dažnai veda komiksų dirbtuves, dalyvauja mokslo populiarinimo veikloje. Nuo 2013-ųjų laikraštyje „Šiaurės Atėnai“ turi savaitinę komiksų rubriką „Tekstai ne tekstai“. 2014 m. kartu su Gerda Jord išleido grafinę novelę „10 litų“, apdovanotą Patriotų premija, o 2017 m. – komiksų knygą „Dr. Kvadratas“.

Kitos parodos: asmeninė paroda „Dalyką“ Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro parodų rūmuose 2015 m.; interaktyvi keliaujanti grupinė paroda „Pasaulis semiotiko akimis“ Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje 2017 m.; grupinė Baltijos šalių ekspozicija „Koomiks, Komiksi, Komiksai“ Treviso komiksų festivalyje 2017 m.

Julija Šatkauskaitė yra Vilniuje gyvenanti bei kurianti aktorė ir kompozitorė, literatūros skaitymų ir radijo teatro laidos „Bilietų Nėra“ narė. Julija baigė vaidybos specialybę Eimunto Nekrošiaus vadovaujamame kurse Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Studijų metais ji pradėjo gilintis į teatrinio veiksmo dėliojimo principus ir garso dramaturgiją, ieškoti paralelių tarp dramaturgijos ir muzikos kompozicijos. Julija yra spektaklio „Medėja“ bei tarptautinio muzikos projekto „Mugam ir Sutartinės: Dialogai“ režisierė ir prodiuserė. Julija yra atlikusi nemažai literatūros ir garso performansų, dalyvavo tarptautiniuose radijo dramos festivaliuose, kūrybinėse dirbtuvėse bei menininkų rezidencijų programose. Šiuo metu ji toliau gilinasi į radijo teatro bei audio-atmosferų eksperimentus, kuria garso ir literatūros performansus, yra elektronininės muzikos žanro, kurį vadina „witch-hop“, atlikėja.

Andrius Šiurys yra instrumentinės, elektroninės bei elektroakustinės muzikos kompozitorius, gyvenantis ir kuriantis Vilniuje. Andriaus muzikinė veikla prasidėjo muzikos mokykloje, kurioje jis grojo trimitu. Ši veikla nuvedė į Muzikos technologijų specialybę Kauno technologijos universitete. Vėliau sekė kompozicijos studijos Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, profesoriaus Ryčio Mažulio kurse; taip pat Andrius daug mokėsi iš akademijoje dėstančio latvių kompozitoriaus Mārtiņš Viļums. Studijų metais Andrius pradėjo rašyti instrumentinę muziką. Vėliau ėmė jungti įgytas žinias, eksperimentuoti elektroakustinės muzikos sferoje. Sukūrė muziką įvairiems audiovizualiniams projektams, dramos ir audio-spektakliams; dalyvauja Lietuvos šiuolaikinės muzikos festivaliuose, tarpdisciplininio meno projektuose.

Kūrybinė komanda „Bilietų nėra” radijo teatro bei audio-performansuose žadina klausytojų vaizduotę, iš naujo atrasdama bei kurdama naujus radijo teatro žanrus. Siekdami atgaivinti klausymo kultūrą ir surasti daugiau teatro ir garso meno sąsajų, menininkai muzikinių, režisūrinių bei performatyvių eksperimentų metu kuria audio-atmosferas, pasitelkdami garsines priemones netikėtai atskleidžia literatūrinės medžiagos turinį.

„Bilietų nėra” aktyviai dalyvauja muzikos, literatūros, radijo teatro bei menų festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje. 2015 m. audio-atmosfera „Robotai skaito Vydūną” kultūros maratone „PIN diena” užėmė III vietą. 2016 m. tarptautiniame radijo teatro festivalyje „Another part of the island” (Jungtinė Karalystė) radijo spektaklis pagal Franzo Kafkos novelę „Metamorfozė” užėmė II vietą. 2017 m. tarptautiniame radijo teatro festivalyje „Let us listen to the moon” (Jungtinė Karalystė) radijo spektaklis pagal Wolfgango Borcherto apsakymą „Duona“ užėmė II vietą.