Žymiausias Baltijos pakrantės reperis TOMM¥ €A$H ir jo Rytų Europos stereotipai

Lapkričio 25-ąją į Vilnių koncertuoti atvyksiantis Tommy Cash, save apibūdina kaip keistą vaikiną iš rajono, kuriam neįdomu, ką apie jį mano kiti. Ant žirgo į “McDonald’ą ar į sceną su suknele, reperis iš Estijos žaidžia stereotipais apie Rytų Europą, jos gyventojus ir rodo, kad gali būti reperiu ir nepaisydamas įprastų šio žanro standartų.

Kai atrodo, kad matei jau viską, Tommy Cash sugeba praplėsti tavo vaizduotės ribas.

Paskutiniai du, jo paties režisuoti, muzikos klipai “Winaloto” ir “Surf” sudrumstė internetą ir patraukė Vakarų žiniasklaidos ir renginių organizatorių dėmesį. Užtenka paminėti, kad praėjusią vasarą jis pasirodė tokiuose sunkiasvoriuose festivaliuose kaip “Roskilde” Danijoje, “Glastonbury” Anglijoje, “Best Kept Secret” Nyderlanduose ar “Sonar” Ispanijoje. Į šią garbingą kompaniją pateko ir jo pasirodymas lietuviškuose “Galapaguose”. Dar prieš užklumpant visuotinei šlovei, Tommy spėjo įrašyti kūrinį su lietuviais ba. ir Justicious, “Baltic trail” kūrybininės stovyklos metu.

Kokios muzikos šiuo metu klausai?

Nuo nuotaikos priklauso, kartais kokio techno ar trap’o, šiaip skirtingai.

Kaip atrodo tavo dainų kūrimo procesas?

Dienos metu būna įstringa konkretūs sakiniai galvoje arba kas nors pasako kokią kietą frazę. Gaudau idėjas iš aplinkos ir užsirašau jas, dažniausiai į telefoną. Kartais galiu parašyti dainą vos per kelias minutes, jei pagaunu tinkamą momentą. Priklausomai nuo nuotaikos ir kaip tuo metu jaučiuosi, nors ir lėktuve būna apima noras imti ir rašyti.

Vasarą koncertavai Lietuvoje, festivalyje „Galapagai“. Kokie įspūdžiai?

Iš pradžių buvo keista, nes nesu įpratęs koncertuoti dienos metu ir dar saulei šviečiant, tačiau publika buvo šauni ir užsikūrė gera energija.

Ar Rytų ir Vakarų Europos publikos skirtingai priima tavo muziką?

Nepasakyčiau, manau, tai individualu. Kiekvienas tiesiog priima ir mėgaujasi skirtingais dalykais mano kūryboje.

Kai buvo paskelbtas tavo būsimas koncertas Vilniuje, nemažai žmonių stebėjosi tokios cheezy vietos (pramogų salė “Vakaris”) pasirinkimu. Kas tai sugalvojo?

Prie to neprisidėjau, bet, manau organizatoriai mąstė apie šūdiniausią vietą mieste su Rytų Europos vaibu. Nesu įprastas reperis ir kuo keistesnė vieta, tuo man labiau patinka.

Kaip ruošiesi koncertams? Ar turi kokių ritualų ar veiksmų, kuriuos visada atlieki prieš lipdamas ant scenos?

Pajodinėti ant žirgo (juokiasi). O šiaip dažnai padarau jogos pratimų, kartais po kokį shot’ą stipresnio gėrimo ir prieš pat pasirodymą visada atliekų vokalo pratimus apšilimui.

Esi padaręs Britney Spears “Toxic” koverį. Ar klausei jos paauglystėje?

Žinoma, Britney is a bitch! Ji turbūt buvo mano pirmoji meilė, tiksliau, pirma superžvaigždė, kuria žavėjausi. Aišku, tuo metu apskritai buvo aukso amžius pop kultūroje, bet Britney yra legenda.

Apie 2000-uosius beveik visi puošė sienas muzikinių dievukų plakatais, kas kabėjo pas tave?

Berods, turėjau Tokio Hotel plakatą, dar tikrai Eminem. Sunkiai prisimenu. Gal dar Marilyn Manson.

Turėjai įvairių muzikinių kolaboracijų. Dažniausiai pats inicijuoji procesą ar kiti atlikėjai tave patys susiranda ir pasiūlo sukurti ką nors kartu?

Įvairiai. Kartais pats turiu idėją ir parašau kam nors, kartais atvirkščiai. Pavyzdžiui su IC3PEAK buvom pažįstami jau kurį laiką. Prieš porą mėnesių ji man atsiuntė dainą, klausdama, ar norėčiau prisidėti. Man kilo idėja, kad tai būtų puiki sintezė su vienu mano gabalu, sukurtu prieš kokius metus. Manau, rezultatas gavosi geras.

Kaip manai, ar post-sovietinių šalių žmonės vis dar bijo išsiskirti iš minios? Kaip tai keičiasi šiomis dienomis?

Žmonės elgiasi laisviau, gal iš dalies dėl tokių atlikėjų kaip aš bei kitų kūrėjų. Manau, tai keičiasi, nes parodom savo šaknis, bet tuo pačiu metu žmonės stengiasi būti labiau vakarietiški. Žinoma, tai negalioja visiems.

Kaip nusprendei režisuoti savo paties klipus?

Ankščiau dirbau kartu su režisieriais, o vieno video filmavimo metu nusprendžiau pabandyti režisuoti pats. Norėjau, kad viskas būtų, kaip aš įsivaizduoju. Taip gavosi, kad nuo to laiko pats ir dirbu su savo klipais. Tai mano pasaulis, kurį kuriu ir laikui bėgant jis plinta ir į fotografijas, kurias taip pat darausi pats.

Esi ekspresyvus ir savo apsirengimo stiliuje. Iš ko semiesi idėjų?

Manau, visos mano inspiracijos yra iš paprastų Rytų europiečių, kuriuos sutinku savo aplinkoje, pavyzdžiui, nuobodžiaujančius vasarą paplūdimyje. Daugiausia idėjų pasisemiu iš žmonių, kurių nepažįstu, kuriuos mačiau važiuodamas tramvajumi ar troleibusu.

Kiek „Adidas“ drabužių turi savo spintoje?

Daugiau nei norėčiau (juokiasi).

Savo instagram’e naudoji daug vartotojiškos visuomenės simbolių. Ar tai galima laikyti kritika Vakarų kultūrai?

Taip, iš dalies. Norėčiau sakyti, kad taip, bet negaliu, nes, tai – individualu. Pavyzdžiui, būna nueini į galeriją ir matai paveikslą su pavadinimu, be jokio daugiau paaiškinimo. Ir tau reikia vaizdinį suprasti pačiam, ką tau pačiam tai reiškia. Visos mano nuotraukos turėtų būti suvokiamos asmeniškai, subjektyviai. Ir su kiekviena nuotrauka aš pats suprantu vis daugiau, ką norėčiau pasakyti.

Ko galėtume tikėtis iš tavo artėjančio koncerto Vilniuje?

Bus daug naujų, niekur negirdėtų dainų. Noriu atlikti kūrinius, su kuriais pastaruoju metu dirbau. Ir tikiuosi, kad publika įsiklausys.

Internete:

tommycashworld.com

facebook.com/cashmoneytommy

instagram.com/tommycashworld

soundcloud.com/iamtommycash