Po Vilniaus planetariumo skliautu – folkloro ir elektronikos sintezė

Žiemos saulėgrįža daugeliui tautų buvo svarbiausia metų šventė. Po ilgų tamsių vakarų pradedančios ilgėti dienos pamažu iš naujo išsukdavo kasdienybės ratą. Tačiau prieš sugrįždama Saulė kasmet Žemę panardina į tamsą – toliuose kabančios žvaigždės ima rodytis esančios arčiau, nei iš tiesų yra.

Gruodžio 18-osios vakarą dangaus šviesas dar labiau priartins iš tolių įkvėpimo besisemiančių jaunų atlikėjų muzika. „Kanklių ratas”, “Obelija” ir “Girių dvasios” kviečia melomanus į Vilniaus Planetariumą, pasimėgauti skirtingomis senosios muzikos interpretacijomis.

Folkloro mylėtojams merginų folkloro grupės “Obelija” vardas pažįstamas jau nuo 2011 metų. Grupės narės kasmet vyksta į Dzūkijos giriose išsibarsčiusius kaimelius, kuriuose dar atranda senąją dainavimo tradiciją tęsiančių senolių. Iš jų išmoktos ir perimtos dainos – didesnė “Obelijos” repertuaro dalis.

Merginos tiki, kad tam, jog folkloras išliktų gyvas, kopijuoti ekspedicijų metu įrašytas dainas negana. Būtent dėl šios priežasties grupė stebina žiūrovus kiek neįprastais ausiai sąskambiais, leisdama išgirsti tradiciškai vienbalses dainas atliekamas dviem, trimis, keturiais, o kartais net penkiais balsais. Dainoms pritaria švelnūs kanklių, dūdelės, žvangučių bei sodrūs būgno garsai.

“Saulėgrįžos po žvaigždėm” vakarui merginos parengė specialią dar niekur neskambėjusią Advento dainų programą, kuria nekantrauja pasidalinti su klausytojais.

Dub’o ir techno muzikos projektas “Girių dvasios”, už kurio slepiasi unikalus kūrėjas Evaldas Azbukauskas, yra gerai pažįstamas ir mėgiamas tiek elektronikos, tiek folkloro gerbėjų. Pastarieji atrado šią muziką pasirodžius albumui “Ratu” (2015 m.), kuriame sutartinės suskambo dub’o ritmų fone. Gūdžių Lietuvos miškų bei baltų mitologijos įkvėpti kūriniai sulaukė susidomėjo ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, nuskambėjo daugybėje vasaros festivalių, ir nors dažnai girdimi šokių aikštelėse, tačiau kai kuriems atstoja ir lopšines. Hipnotizuojantys ritmai panardins klausytojus į tamsos, laukimo bei per miškus keliaujančio bei Saulę ant ragų parnešančio elnio sapną.

“Girių dvasios” ir “Obelija” susipažino prieš keletą metų festivalyje “Mėnuo Juodaragis”. Meilė senovinei muzikai ir kultūrai buvo šios pažinties priežastis, ir visą šią pažintį ir bendravimą, įkūnijo ne tik šis rengiamas koncertas, bet ir jų bendras kūrinys, gimęs Evaldo rankose atsidūrus audio įrašui iš “Obelijos” repeticijos. Kūrinį galima išgirsti “Girių dvasių” SoundCloud paskyroje: https://soundcloud.com/giriu-dvasios/giriu-dvasios-o-kas-sodely

Vakarą po žvaigždėmis pradės jaunasis “Kanklių ratas” – žmonių, panorusių prisiliesti prie kanklių ir patirti skambinimo jomis magiją, pulkelis, kurį muzikavimo ciklui iki Saulėgrįžos subūrė atlikėja Agota Zdanavičiūtė, klausytojams pažįstama iš grupių “Sen svaja”, “Laiminguo” ir “Obelija”.

Saulėgrįžos proga “Kanklių rato” nariai skambina Jums – protėvių balsas kanklių virpesiuose.

“Obelija” ir “Girių dvasios” džiaugiasi, jog šis renginys neliko nepastebėtas vilniečių, ir didesnė dalis bilietų jau parduota, tačiau paskutiniuosius galite spėti įsigyti čia:

Į Planetariumą durys atsivers 18 val.

Koncerto pradžia 19 val.

Po 19 valandos vėluojantys į salę nebus įleidžiami.

——————————————————————————————————–

Obelija:

www.facebook.com/Obelija

www.soundcloud.com/Obelija

Girių dvasios:

www.facebook.com/giriudvasios

www.soundcloud.com/giriudvasios

https://www.pakartot.lt/album/ratu3

Kanklių ratas:

https://www.facebook.com/agota.zdanaviciute

https://youtu.be/-4plUXxj3js