Muzikinis iššūkis: 27 faktai apie britų grupę alt-J

Vasarį į Vilnių atvykstanti grupė alt-J ne veltui vadinama eruditų ir nerdų grupe. Jie – tikri literatūros, kino, galvosūkių ir kompiuterinių žaidimų mėgėjai. Visai nesunku juos įsivaizduoti laužančius galvas protmūšyje. Kas jie ir ką apie grupę alt-J žinote jūs?

1. alt-J iš pradžių buvo visai ne alt-J, o Daljit Dhaliwal. Taip, jie buvo pasivadinę „Al Jazeera“ TV žinių vedėjos vardu. Tiesa, greitai jį pakeitė į Films, kurį taip pat teko keisti paaiškėjus, kad Amerikoje jau yra pankų grupė The Films.

2. Dabartinis grupės pavadinimas iš tiesų yra graikiška raidė ∆ – delta, matematikoje naudojama kaip pokyčio simbolis. O dar svarbiau yra tai, kad „Mac“ kompiuteryje šis simbolis gaunamas surinkus alt + j. Tiesa, pastaruoju metu grupė nustojo platinti šį fanų pamėgtą simbolį – sklando gandai, kad jiems tiesiog nusibodo klausimai apie ryšius su slapta iliuminatų organizacija.

3. Grupės būgnininkas Thomas Greenas serga Alporto sindromu – reta genetine liga, dėl kurios sutrinka klausa ir inkstų veikla. Dėl to Thomas yra praradęs 80 procentų klausos ir yra kurčias. Įdomu dar ir tai, jog jis – didelis metalo muzikos gerbėjas, ypač jam patinka Pantera.

4. Pirmojo Thomo būgnų komplekto dalis buvo puodas. Kadaise jis jį prisirišdavo prie kairės kojos. Sklando gandai, kad su juo yra sugrojęs ir kelis koncertus. Gal būtent tada susiformavo išskirtinis jo grojimo stilius?

5. Prie neįprasto grupės skambesio prisidėjo ir tai, kad pačioje karjeros pradžioje jiems teko groti Lidso universiteto bendrabučio koridoriuose. Čia jie privalėjo groti kuo tyliau ir nenaudoti jokių žemų dažnių.

6. alt-J kūrinys „Fitzpleasure“ skamba Miley Cyrus koncertuose. JAV popmuzikos superžvaigždė didelė alt-J kūrybos gerbėja. Patys alt-J savo dainoje „Hunger Of The Pine“ meistriškai panaudojo jos dainos 4×4 fragmentą „I’m a Female Rebel“ („Aš maištininkė“). Beje, šios dainos klipe mišku bėgantis ir nežinomų priešų persekiojamas vyras yra parkūro meistras Ashley Hollandas.

7. Dainoje „Matilda“ grupė atiduoda duoklę Luco Bessono trileriui „Leonas“. Tai odė 12-metės Natalie Portman suvaidintai veikėjai. Įdomi detalė – „Matilda“ yra pirmasis profesionalus grupės darbas, įrašytas grupės gitaristo Gwilo Sainsbury miegamajame. Tiesa, jis paliko grupę 2014 metais.

8. Lietuvoje yra viena šeima, kuri savo mažąją dukrelę pavadino jau minėtos Matildos vardu. Tomas Dirvonskas ir Karina Dajoraitė-Dirvonskienė yra tikri žmonės ir taip pat dideli alt-J kūrybos gerbėjai. Būtent ši daina juos įkvėpė taip pavadinti mergaitę. Koks gražus pasirinkimas! Tikėtina, kad pasaulyje yra ir daugiau tokių istorijų.

9. Didžiausio grupės hito „Breezeblocks“ eilutė „Please don’t go, we’ll eat you whole, we love you so“ („Prašau, neišeik, mes tave visą suėsim, mes taip tave mylim“) yra iš kultinės knygos vaikams „Where The Wild Things Are“. Vien jutūbe jis peržiūrėtas daugiau nei 150 milijonų kartų.

10. Dainos „Tesselate“ vaizdo klipe savaip interpretuojamas Renesanso tapytojo Rafaelio šedevras „Atėnų mokykla“. Šiam paveikslui daugiau nei 500 metų, patys alt-J gyvuoja tik 10 metų. Tiesa, vietoj antikos filosofų klipe matome nuobodžiaujančius šiuolaikinius miestiečius.

11. Šis alt-J kūrinys pateko į 10 dainų grojaraštį, kurį buvęs Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas įteikė pasaulio lyderiams: tarp jų buvo Barackas Obama, Angela Merkel ir net Vladimiras Putinas.

12. alt-J nariai nemėgsta pasaulyje populiaraus „Meet & Greet” formato. Nieko nuostabaus – juk taip daro net politikai. Jie taip pat nemėgsta ir telefoninių interviu – į muzikos žurnalistų klausimus dažniausiai atsako elektroniniu paštu. Bent jau to pageidauja pagrindinis grupės balsas Joe Newman.

13. Ne viena grupės daina yra įkvėpta tragiškai mirusių asmenybių. „Taro“ pasakoja apie du XX a. karo fotografųs – Robertą Capą, užlipusį ant minos Indokinijoje, ir jo mylimąją Gerdą Taro, pervažiuotą tanko Ispanijos pilietinio karo metu. O klipe „Deadcrush“ keistą šokį šoka iš mirusiųjų prikeltos poetė Sylvia Plath ir Henriko VIII nukirsdinta karalienė Anna Boleyn.

14. Antrojo grupės albumo pavadinimas „An Awesome Wave“ („Nuostabi banga“) yra eilutė iš filmo „Amerikietiškas psichopatas“ (2000): „Jame veikėjas kalba apie nuostabią palengvėjimo bangą. Tik mūsų daina – apie baimės bangą“, – sako grupės nariai.

15. Jei esate televizijos serialų gerbėjas, tai alt-J muziką girdėjote tokiuose serialuose kaip „Weeds“, „Suits“, „Broad City“, „Girls“ ar „UnReal“. Taip pat jų daina „Buffalo“ skamba filme „Optimisto istorija“ („Silver Linings Playbook“), nominuotame net 8 „Oskarams“. Naujausia grupės daina „Hares On The Mountain“ panaudota „Netllix“ filmo „Bright“ garso takelyje, kuriame vaidina pats Willas Smithas.

16. Trečiojo albumo singlas „3WW“ buvo pristatytas paslaptingu klipu, kuriame dainuojamas binarinis kodas 00110011 01110111 01110111 reiškia dainos pavadinimą. „3WW“ – tai „Three Worn Words“ („trys nuvalkioti žodžiai“). Grupės fanai spėlioja, kad tai nuvalkiota frazė „Aš tave myliu“.

17. Jei nebūtų muzikantas, grupės siela Joe norėtų būti biologas ir Afrikoje dirbti su gyvūnais.

18. Naujajį albumą „Relaxer“ grupė pristatė sukurdama kompiuterinį žaidimą. Skambant dainai „3WW“, žaidėjas patenka į tamsią 360 laipsnių apžvelgiamą aplinką, o jo sutikti personažai virsta grupės nariais.

19. Šio albumo viršelis – taip pat ypatingas. Tai su radaru padaryta mistiškiausios pasaulyje Gango upės deltos Bangladeše nuotrauka. O apipavidalintas albumas viršelis buvo lyg origamis. Tai tik keli įrodymai, kad ši grupė toli gražu nėra vien geros muzikos kūrėjai.

20. Prieš lipdami į sceną alt-J susikaupia žaisdami įvairius žaidimus. Pavyzdžiui, dėlioja „Jenga“ kaladėlių bokštus. Fanai juokauja, kad dėlioja juos iš betono blokų (angl. breezeblocks – grupės hito pavadinimas).

21. Futbolo kompiuterinio žaidimo „FIFA 18“ garso takelyje – Lorde, The War On Drugs, The National, The xx ir kitų draugijoje – skamba ir alt-J daina „Deadcrush“.

22. Dainose „Hit Me Like That Snare“ ir „Last Year“ Joe japoniškai skaičiuoja nuo 1 iki 10. Tačiau praleidžia ketvertą – abu kartus! Galbūt dėl to, kad jis laikomas nelaimingu skaičiumi?

23. alt-J ne kartą pademonstravo savo moralinius principus ir nepriklausomybę. Pavyzdžiui, tada, kai atmetė pasiūlymą iš „McDonald‘s“. Jų muzika būtų skambėjusi McDonaldo labdaros fondo reklamoje ir tik prancūzakalbėje Kanados dalyje, tačiau net tai neįtikino muzikantų. „Ta labdara tik maskuoja jų verslo tamsiąsias puses“, – sprendimą aiškino grupė. Taip pat jie atsisakė filmuotis reklamoje su futbolo žvaigžde Gary Linekeriu, kuris pagal scenarijų klipe būtų atiminėjęs iš jų traškučius.

24. Jei vieną jų dainą galėtų išgirsti ateiviai iš kitos planetos, alt-J jiems pasiūlytų pasiklausyti „Pleader“ iš savo naujausio albumo: „Ji parodo anglus gražioje šviesoje“, – sako vokalistas Joe. Be to, šiai dainai įrašyti prireikė 20 klasikinių gitarų, bažnytinių vargonų, orkestro ir berniukų choro.

25. alt-J sako supratę, kad išgarsėjo, kai jų dainą „Breezeblocks“ remiksavo RZA iš legendinės repo komandos Wu-Tang Clan. Vėliau šią dainą perdarė ir Jimas Jamesas iš My Morning Jacket. Jiems pagarbą atidavė ir kiti muzikos šviesuoliai. Dainą „Tesselate“ savaip perdainavo ir Mumford and Sons, ir Ellie Goulding, „Matilda“ – grupės Wolf Alice ir Paramore, “Left Hand Free“ – James Bay.

26. alt-J yra sumiksavę dvi nesuderinamas dainas: Snoop Doggo ir Dr. Dre „Still D.R.E.“ jie suliejo su Kylie Minogue hitu „Slow“. Rezultatą galite išgirsti ir pamatyti čia.

27. alt-J sąskaitoje – gausybė apdovanojimų, taip pat – „Grammy“ ir „Brit Awards“ nominacijos. Kai grupė laimėjo „Mercury“ prizą, jų albumo pardavimai išaugo 400 %. Jie tapo bene labiausiai linksniuojama britų grupe. Iš viso jie jau pardavė daugiau nei 3 milijonus įrašų. Šiandien jų muzika internete ir muzikos klausymosi platformose perklausyta daugiau nei 1,5 milijardo kartų. Visiškai išparduoti pasirodymai Niujorko „Madison Square Garden“ ir Londono „O2” arenose liudija faktą, kad jie – viena svarbiausių šių dienų britų grupių ir analogų pasaulyje neturintis kolektyvas.

alt-J pasirodymas Lietuvoje įvyks vasario 6. d. koncertų salėje „Compensa“. Grupės pasirodymą Vilniuje apšildys kylanti britų atlikėja Marika Hackman. Pasirodymų pradžia – 20 val. Visi stovimi bilietai jau išparduoti.