Gegužės viduryje – pirmasis Grails koncertas Baltijos šalyse

Po šešerių metų pertraukos naują albumą išleidusi paslaptinga bei nedažnai turuojanti amerikiečių instrumentinio roko grupė „Grails“ pavasarį leidžiasi į kelionę po Europą. „Grails“ pirmąkart per 15 metų karjerą aplankys ir Baltijos šalis, o gegužės 16 d. koncertą surengs Vilniuje, klube „Kablys“.

„Grails“ yra ko gero viena iš nenuspėjamiausių ir chameleoniškiausių grupių, kuri beveik per klaidą viešajame diskurse patenka po post roko kategorija. Tiesa, žvelgiant į pokyčius šioje scenoje, galima sakyti, kad post rokas tampa žanru-vaiduokliu, galinčiu pasirodyti pačiais įvairiausiais pavidalais. Ir vis dėlto eklektiškas, tačiau organiškas, eksperimentinis, tačiau nuosaikus ir išlaikytas, prisodrintas subtilių niuansų, nebaigtų sakinių ir užuominų, daugiasluoksnis, bet labai subtilus „Grails“ braižas nesileidžia lengvai apibūdinamas.

Per grupės egzistavimo laiką išleisti septyni albumai – tarsi paukščio skrydis virš skirtingų žanrų, stilių bei kultūrinių įtakų, nė viename muzikiniame kontinente neužsiliekant ilgiau nei vienam įrašui. Skirtingais laikotarpiais „Grails“ galėjo būti apibūdinami ir kaip eksperimentinio noise, ir psichodelinio roko, stoner metalo, džiazo ar neoklasikos kūrėjai. Klausant pirmuosius analoginės lo-fi muzikos reprezentatorių albumus mintyse galima „užklijuoti“ tiek doom metalui, tiek post-hardkorui būdingus vokalus, tiek verksmingas deklamuojamosios poezijos frazes.

Pernai išleistas „Grails“ albumas „Chalice Hymnal“ puikiai atspindi grupės „cut and paste“ produkcijos techniką bei talpina didžiąją dalį ankstesnės diskografijos niuansų. Reguliariai besikeičiančio sąstato „Grails“ trys pastovūs nariai – Emil Amos, Alex John Hall bei Zak Riles –  gyvena išsibarstę po skirtingas šalis ar net žemynus ir tarpusavyje komunikuoja bei kuria nuotoliniu būdu, o kaip vieną esminių laiko praleidimo būdų įvardija naujos muzikos paieškas. Be to, minėtieji „Grails“ nariai yra ar buvo įsitraukę į projektų „Om“ (stoner metalas), „Harvestman“ („Neurosis“ nario Steve Von Till psichodelinio roko projektas),  „Lilacs & Champagne“ (trip hopas) veiklą.

Taigi nenuostabu, jog skirtingos kultūrinės bei stilistinės įtakos atsispindi grupės įrašuose – subtilūs gitaros arpedžio „Grails“ kūriniuose vieną akimirką gali priminti viduramžių liutnės garsą, kitą – keltiško folkloro motyvus, o kitokiame kontekste – „Black Sabbath“ gitarų harmonijas. Naujame albume šmėžuoja ir trip hopo, lounge, elektroninės muzikos, krautroko, ambiento pėdsakai. Tarp muzikinių įtakų „Grails“ mini ir … bibliotekų muziką bei italų fortepijono balades. Nors visa tai skamba gana eklektiškai, „Grails“ kompozicijas vysto post rokui artimos dinamikos principu, žaidime su įtampos kėlimu ir atleidimu harmoningai, elegantiškai bei meistriškai suvienijant ir skirtingas muzikines kalbas.

„Grails“ nariai pripažįsta, kad gyvuose pasirodymuose tenka išlieti nemažai prakaito siekiant pridėti „svorio“ įrašuose girdimam garsui. Grupės nariai yra multiinstrumentalistai, koncerto eigoje mėgstantys pasikeisti vietomis, o įvairovės bei unikalumo gyviems koncertams priduoda ne tik skirtingos atlikimo manieros, bet ir improvizacijos.

Nusikelti į film noir garso takelį, pajusti klasikinio vesterno ar neraminančio trilerio atmosferą, paklaidžioti po skirtingus žemynus, laikotarpius bei prasukti savo pačių gyvenimo kino juostą bus galima jau besibaigiant pavasariui, Vilniuje, Kauno g. įsikūrusiame klube „Kablys“.

Nuorodos:
facebook.com/grailsongs
grails.bandcamp.com