„Dramokratija“ šių metų programa – interaktyvi savaitė su propaganda

Šiuolaikinės dramaturgijos festivalis „Dramokratija“ pristatė balandžio 16 – 22 dienomis vyksiančių renginių programą. Šiemet propagandos tema kūrę jaunieji dramaturgai, režisieriai ir aktoriai, tarp kurių yra ir patyrusių, ir pradedančių menininkų, vilniečius ir miesto svečius nustebins aštuoniomis naujomis pjesėmis. Viso festivalio metu kultūros bare „Kablys“ bus galima sudalyvauti interaktyvioje instaliacijoje „Nepriklausomų Žmonių Respublika“.

Ketvirtus metus iš eilės vykstantis naujos dramaturgijos pristatymas publikai šiemet įvairiose Vilniaus vietose kvies susimąstyti propagandos tema, kuri, organizatorių nuomone, ypatingai aktuali. Svarbi kiekvieno renginio dalis – po pjesės skaitymo vykstančios diskusijos – žiūrovai ir kūrybinės komandos galės pasidalinti mintimis apie išgirstą kūrinį, temą bei problemą.

„Norime kalbėti apie skirtumus tarp baltosios, pilkosios ir juodosios propagandų, paskatinti žmones atskirti jas, patiems gilintis į informacijos šaltinius, reiškinius, vykstančius visuomenėje. Suprasti, kaip propaganda veikia žmogaus psichologiją, visuomenės tarpusavio supratimą ir komunikaciją,“- apie šių metų temą kalba festivalio koordinatorė Živilė Zablackaitė. Propagandos idėjas, kurias pristatys savo tekstais, dalyviai plėtojo jau nuo praėjusių metų rugsėjo. Trejos kūrybinės dirbtuvės su lektoriais iš Vokietijos, Rusijos ir Lietuvos leido jauniesiems dramaturgams į temą pažvelgti iš įvairių perspektyvų.

Viso festivalio metu, balandžio 16 – 22 dienomis, kultūros bare „Kablys“ veiks interaktyvi instaliacija „Nepriklausomų Žmonių Respublika“. Šios instaliacijos dalyviai per 10 minučių turės galimybę patirti sutirštintą propagandos bei skirtingos informacijos srauto poveikį priimant sprendimus. Lankytojai turės unikalią galimybę atsidurti sprendimo priėmėjų pozicijoje, pajusti galią ir atsakomybę darant sprendimus, svarbius valstybei.

„Hiperbolizuotas demokratijos modelis suteikia žmogui galios iliuziją, tačiau pats žmogus tampa informacijos skleidėjo įrankiu. Siekiame pabrėžti, kad šiais laikais propaganda nėra tokia matoma ir atpažįstama. Dažnai ji turi visai kitą formą, tačiau jos tikslas visada yra formuoti ir keisti mūsų nuomonę, mažinti sąmoningumą. Taip pat siekiame paskatinti diskusiją tarp žmonių jiems rūpimais klausimais, skatinti tikrinti informacijos šaltinius,“- apie instaliaciją pasakoja viena jos autorių, „Dramokratijos“ reklamos projektų vadovė Irena Kunevičiūtė.

Šiais metais bus galima išgirsti pradedančių dramaturgų Austės Urbanavičiūtės, Ivetos Volungevičiūtės, Augustės Žičkytės, Dovilės Katiliūtės, Rinaldo Timaševičiaus, antrąsyk „Dramokratijoje“ dalyvaujančio Justo Tertelio pjeses bei dviejų užsienio dramaturgų – Chase’o Brown’o and Alexandru Macrinici kūrinius propagandos tema. Jų pjesių „Trolleybus nr 2“ ir „Softer than oil“ skaitymai vyks anglų kalba. Tradiciškai, „Dramokratija“ pakvies į teatrui ne itin įprastas vietas – kultūros barą „Kablys“, kavinę „La Boheme“,ŠMC skaityklą, vaikų pramogų centrą „Čiuku Čiuku“, Vilniaus autobusų stotį. Skaitymuose bus galima išvysti ir išgirsti aktorius Dalių Skamaraką, Petrą Lisauską, Gabiją Siurbytę, Gretą Grinevičiūtę, Gabrielkę Kuodytę, Lyją Maknavičiūtę, Povilą Eliją Martynenko bei kitus.

Su visa programa plačiau galima susipažinti festivalio internetiniame puslapyje dramokratija.lt. bei „Dramokratijos“ Facebook paskyroje.

Festivalio remėjai – Vokietijos ambasada, Geothe institutas.

Festivalio partneriai – LMTA, LMTA SA, Teatro sąjunga.