„Dramokratija“ pristato šiuolaikinės dramaturgijos archyvą

Šiuolaikinės dramaturgijos festivalis „Dramokratija“ džiugina nespėjusius sudalyvauti pjesių skaitymuose – nuo šiol šių ir ankstesnių metų kūrinius galėsite rasti internetinėje erdvėje. Pjesės lietuvių ir anglų kalbomis patalpintos puslapyje dramokratija.lt.

„Dramokratija“ jau ketvirtus metus iš eilės metė iššūkį jauniesiems dramaturgams – pakvietė „pralieti rašalą“ ir viešai pristatyti savo kūrinius netradicinėse teatrui erdvėse. Balandžio 16-22 dienomis vykęs pjesių skaitymo festivalis šiemet vilniečius ir miesto svečius kvietė diskutuoti propagandos tema ir subūrė į kultūros barą „Kablį“, kavinę „La Boheme“, ŠMC skaityklą, vaikų pramogų kambarį „Čiuku čiuku“ ir Vilniaus autobusų stotį. Nestandartinės „scenos“, organizatorių nuomone, keičia žiūrovo santykį su kūrėju bei visuomenės požiūrį į šiuolaikinę dramaturgiją, kuri suskamba visai kitaip nei įprastoje teatro scenoje.

Festivalio rengėjai, kalbėdami apie „Dramokratijos“ tikslus, vieningai išskiria jauno teatro bendruomenės kūrimą. Prieš ketverius metus susikūręs LMTA studentų ir dėstytojos Gabrielės Labanauskaitės iniciatyva, festivalis sėkmingai išlaiko savo teatrinės laboratorijos principą – dramaturgai, aktoriai ir režisieriai susiburia į komandas, kuriose dirba su naujai parašytais tekstais. Lygiavertis komandos bendradarbiavimas ir išskirtinis dėmesys tekstui – svarbūs „Dramokratijos“ bruožai.

Pirmaisiais festivalio metais jaunieji dramaturgai į lietuvių kalbą vertė šiuolaikines užsienio pjeses, niekada anksčiau nepristatytas mūsų scenose, o jau nuo antrų festivalio metų „Dramokratija“ kvietė jaunuosius kūrėjus rašyti tam tikromis temomis ir festivalio metu skaityti jauną, diskusijoms atvirą dramaturgiją.

Šių metų festivalio vadovė Indrė Bručkutė pasakoja, kad idėja „Dramokratijos“ metu parašytas pjeses talpinti internetinėje erdvėje sukosi nuo pat pirmųjų renginio metų: „Archyvas yra puikus būdas supažindinti žiūrovus bei jaunuosius režisierius ar aktorius su dramaturgų tekstais, skatinti bendradarbiavimą bei domėjimąsi. Mums, organizatoriams, dar studijuojant vis sklandė tokia idėja, nes kartais atrodė, jog mes vieninteliai žinome apie mūsų egzistavimą, o atsiradus festivalio puslapiui supratome, kad tai nuostabi proga prisistatyti ne tik mums, bet ir būsimiems, pirmus žingsnius žengiantiems dramaturgams.“

Šiais metais po „Dramokratijos“ vėliava pjeses pristatė Iveta Volungevičiūtė, Augustė Žičkytė, Justas Tertelis, Austė Urbanavičiūtė, Dovilė Katiliūtė, Rinaldas Tomaševičius bei svečiai iš užsienio – rumunas Aleksandras Macrinici ir amerikietis Chase Brown.

Jaunieji dramaturgai propagandos temą atskleidė skirtingais gyvenimiškais aspektais. Aktorius, jau antrą kartą „Dramokratijoje“dalyvaujantis Justas Tertelis, savo tragikomedijoje „Tik suaugusiems“ propagandos temą atskleidė kasdieniais tėvystės vaizdais, kupinais paradokso. Augustės Žičkytės drama „Pokalbis su kunigu“ kvietė pažvelgti į dvasininką kaip į paprastą žmogų, o Ivetos Volungevičiūtės kūrinyje „Jūra tarp dviejų krantų“ pasakojama apie netolimos ateities Lietuvą, kurioje itin išaugusi tolerancija įvairioms mažumoms. Pradedantis dramaturgas Rinaldas Tomaševičius savo pjesėje „Nubudimas“ atskleidė asmeninius išgyvenimus, kaip ir Alexandru Macrinici, pjesėje „Antras troleibusas“ aprašęs savo patirtį Vilniuje. Austė Urbanavičiūtė savo pjesėje „Išleistuvės“ aprašė į suaugusiųjų gyvenimą žengiančių abiturientų pasaulį. Dovilė Katiliūtė pasiūlė siurrealistinį požiūrį į temą pjesėje „Vienas plius trys lygu penkeri“. Antrasis festivalio svečias Chase Brownpjesėje „Minkščiau už aliejų“ pasidalijo jauno žmogaus siekio būti kažko didesnio dalimi destruktyvizmą istorija, vykstančia jo gimtosiose JAV.

Visos šių ir ankstesnių metų „Dramokratijos“ pjesės patalpintos tinklalapyje dramokratija.lt, kur galite rasti ir visas festivalio naujienas.

Festivalio remėjai – Vokietijos ambasada, Geothe institutas, Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Festivalio partneriai – LMTA, LMTA SA, Teatro sąjunga.