Sijonukas, vaikino mėgstama spalva ir mažiau ginčų!

Prieš 5 metus užkabinome vaikiškų bei paaugliams skirtų žurnalų lentyną – apžvelgėme, kokia jų pasiūla bei kokius lyties įvaizdžius atspindi bei formuoja berniukams ir mergaitėms skirti periodiniai leidiniai. Žurnalų skleidžiamą žinutę nusakyti nebuvo sunku: mergaitėms svarbiausia grožis, santykiai su draugėmis bei vaikinais, berniukams – nuotykiai, išbandymai, žaidimai, sportas, technika ir kiti „vyriški“ užsiėmimai. Šiandien kviečiame pratęsti šią temą kartu su Juta Liutkevičiūte, kuri įdėmiau panagrinėjo paauglėms skirto žurnalo „Justė“ turinį. Pagal  3 lyties vaizdavimo kriterijus – išvaizdą, pomėgius bei tarpusavio santykius – Juta analizavo 2014-2016 metų numerius. Žurnalas pasirodo kiekvieną mėnesį, yra daugiau nei 30 puslapių apimties, o jo tiražas per pastaruosius 5 metus mažai keitėsi ir svyravo apie 8200 egzempliorių.  Leidinys turi beveik 10 tūkst. gerbėjų auditoriją Facebook`e. Gyvenimo etape, kai atrodo, kad pasaulis mato tik spuogais pabertą nosį, vartojama informacija gali atkreipti dėmesį į tavo tau pačiai nepadedantį pasaulio suvokimą arba pritarti, kad taip – būtent spuogai yra didžiausia bėda. Kokios pozicijos laikytųsi „Justė“? Kviečiame susipažinti su Jutos įžvalgomis.

~ „Nekenčiu savęs labiau už viską, o blogiausia, kad sveriu 50kg! Jaučiuosi stora kaip kiaulė!!!“ (iš „Justės“ skaitytojos laiško, 2014, Nr.10) ~

Vos atsivertus bet kurį žurnalo „Justė“ numerį, mus pasitinka su grožiu ir jo puoselėjimu susijusios rubrikos, kur gausiai iliustruotuose puslapiuose dalinami patarimai, kaip gerinti savo odos ar plaukų būklę. Bet to čia aptariamos madų tendencijos bei nagrinėjami garsenybių stiliaus pasirinkimai.

Rubrikoje „Būk graži“ (2015 m.), skaitytojos gali sužinoti, kaip pasidaryti dieninį ar mokyklai skirtą makiažą (Nr.1, Nr.10), pritaikyti šukuoseną ir papuošalus pagal savo veido formą (Nr.2), išsirinkti kvepalus pagal zodiako ženklą (Nr.5), eksperimentuoti su kasomis (Nr.12), įsirengti SPA namuose (Nr.8), panaudoti skirtingus aliejus grožio procedūroms (Nr.5) ar paslėpti celiulitą (Nr.7).

Po grožio procedūrų – į fotosesiją. Gidas norinčioms patraukliai atrodyti nuotraukose: „Asmenukės: kvaila, madinga, prasminga?“ (2015, Nr.3). Prieš darantis asmenukę, teksto autoriai kviečia apgalvoti apšvietimą, foną, veidą, nuotaiką ir kitas detales. Rašoma, kad gerai asmenukei pasidaryti reikalingos ir treniruotės: „žinovai teigia, kad kartais prireikia net 30-50 nuotraukų, kol pagaliau atrandi tinkamiausią rakursą, patogiausią ir gražiausią pozą, pagauni norimą veido išraišką“ (p.17). Pozavimo subtilybės nagrinėjamos ir kitame tekste „Atostogų nuotraukos: pozuok kaip modelis!“ (2015, Nr.6), kuriame surašytas visas geros pozos elementorius: „pasisuk visu kūnu ir sudėliok rankas“, „sukryžiuok kojas“, „nerodyk akių baltymų“, „žaisk su kuo tik gali“, „bendrauk su objektyvu“, taip pat aiškinama, kaip vizualiai ploninti taliją. O norint išvengti pagurklio, rekomenduojama „fotografuojantis stumtelėti galvą pirmyn“, arba „prispausti liežuvį prie viršutinio burnos skliauto ir tuo pat metu šypsotis“ (p.22). Taip, pasak straipsnio autorių, nuotraukoje pozuojančios merginos kaklas atrodys ilgesnis ir dėl to patrauklesnis.

Iš fotoateljė kelkimės į madų saloną. Kaip sako leidinio autoriai, „skonį ir stiliaus jausmą galima išlavinti, reikia tik dažniau pavartyti mados puslapius ir pažiūrėti „Fashion TV“ (2015, Nr.3). Madoms ir stiliui dedikuotos žurnalo skiltys tiesiai šviesiai ragina jauną skaitytoją „vytis madą“ (Nr.7), būti „švelniai lyg pūkelis“ (Nr.4) ir išmokti mėgautis bei vertinti prabangius audinius, nes „vilkėti šilkinį drabužį vasarą – tikra palaima“ (Nr.7). Beje, neverta jaudintis dėl to, jog drabužių derinimas gali atimti daug laiko, kadangi „kai už lango ritinėjasi saulė, nori nenori tenka ilgiau pastovėti prie spintos“ (Nr.4).

Kelios citatos iš žurnalo (2015) puslapių bendrai nuotaikai pagauti:

  • „Turbūt ne kartą stovėjai prie veidrodžio ir bandei gražiai pasidažyti, tiesa? O kai už lango šviečia saulutė, pasigražinti norisi kasdien“ (Nr.4)
  • „Kai saulė žeme ridinėjasi, metas prisiminti trumpus sijonus bei šortukus. Juk pats laikas deginti kojas“ (Nr.5)
  • „Kiekviena mergina nori būti graži. O kartais nutinka taip, kad išvaizdą kas nors gadina: gal mėlynė ant kojos, gal neplauta galva ar netvarkinga apranga“ (Nr.6)

Dar viena atrakcija, kurią aptinkame 2015 m. „Justės“ numeriuose – rubrika, kurioje aptariamas pop kultūros garsenybių stilius. Nereprezentatyvias įžymybių fotografijas čia palydi pašaipūs ir kritiški komentarai:

  • „Pūsti plaukai pasendino Maili ir pavertė ją „keista moteryte“, gerai, kad tokios klaidos pasitaiko ne taip dažnai“ (Nr.4)
  • „Mes atradome vieną nevykusią nuotrauką, kurioje Ritą darko tiek suknelė, tiek šukuosena“ (Nr.5)
  • „Su kai kuriomis suknelėmis Kristen netenka jaunatviškumo, žaismingumo ir atrodo kaip teta“ (Nr.6)
  • „Kai turi tokią puikią figūrą, scenoje plaikstytis su beformiais maišais – nei šis, nei tas…“ (Nr.9)

Taigi „Justės“ pasaulyje stiliaus klaidos bei nevykę drabužių deriniai neliks nepastebėti. Jaunai ir nekritiškai žurnalo skaitytojai tai tarsi leidimas pašaipiai vertinti ir žeminti kitą asmenį (dažniausiai moterį) atsižvelgiant į jo/s išvaizdą. Turint omenyje, kad aptariamos garsenybės kritiškame pokalbyje nedalyvauja, tuo pačiu palaikoma ir apkalbų kultūra, su kuria stereotipiškai dažniau siejama moteriška auditorija. Tiesa, įžymių žmonių stilių smulkmeniškai kritikuojančios rubrikos 2016 metų „Justės“ žurnale nebeliko.

Idėją, kad išvaizda yra esminė gero gyvenimo dedamoji ir būtina pasitikėjimo savimi sąlyga, palaiko ne tik leidinio redakcija, bet ir auditorija. Rubrikoje „SOS“ spausdinami žurnalo skaitytojų laiškai. Tiesa, jų autentiškumą nustatyti sudėtinga, kadangi laiškų autorės pasirašo tik vardais ar slapyvardžiais:

  • „Jei tik šių dėmių nebūtų, labiau pasitikėčiau savimi. Gal ir vaikiną susirasčiau… Aš pati sau esu negraži, ir mokykloje esu nepopuliari“ (2015, Nr.1)
  • „Aš atrodau labai negraži, pažvelgus į veidrodį verkt norisi, aš sau tragiška“ (2016, Nr.3)
  • „Kartais atrodo, kad per greitai bręstu… Manęs nebedomina klasės draugų nesąmonės (beje, man 11)… Mane domina tik sportas, geras kūno sudėjimas, mados, kosmetika“ (2016, Nr.10)
  • „Esu pati sau negraži… Nežinau, ką daryti… Tiesiog vaikinai į mane nekreipia dėmesio, o dabar JĮ susirasti tiesiog neįmanoma misija! Nekenčiu savęs labiau už viską, o blogiausia, kad sveriu 50kg! Jaučiuosi stora kaip kiaulė!!!“ (2014, Nr.10)

Tokio ir panašaus turinio laiškai leidžia manyti, kad jaunoms paauglėms patraukli išvaizda yra siekiamybė, o nestandartiškai atrodančios merginos laiko save „tragiškomis“ ir tiki, jog dėl to negali užmegzti jokių santykių. Visame šiame plokštainyje svarbus sluoksnis atitenka savęs nuvertinimo ir menkinimo duetui, nors pavyzdyje matome, kad vienuolikmetė, besidominti tik „geru kūno sudėjimu, mada, kosmetika“ (taigi, tipinė „Justės“ mergina) jaučiasi gerokai labiau subrendusi ir nebesidominti „nesąmonėmis“.

2016 m. žurnalas pristatė naują rubriką  – „Justės dienoraštis“, kurioje sėkmingai plėtojo aukščiau įvardintas vertybes. Fikcinės herojės Justės dienoraštis – atviras, emocingas, retkarčiais nekorektiška kalba skaitytojų vaizduotes žadinantis skaitinys. Jo autorei su išvaizda susijusios problemos ir nepasitikėjimas išoriniais privalumais taip pat kelia nerimą:

  • „Man atrodo, kad visi tik ir vėpso į mano išsišovusius skruostus ir spuogais pabertą nosį. Interneto parduotuvėje radau gerą priemonę už 50 eurų, bet mama neperka. Mėgina įrodyti, kad mano nosis iš vis nespuoguota <…> žinau, kad žmonėms senstant regėjimas silpsta“ (Nr.1)
  • „Tiesa, nuo rytojaus laikausi dietos <… > Kartoju sau, kad į mane, tokią negražią, nefainą, nepopuliarią, nestilingą ir visokią kitokią „ne“, jis net nežiūrės“ (Nr.2)
  • „Dar ilgokai pasikankinusi apžiūrinėdama save veidrodyje (O Dieve, kaip baisu!), paskelbiau karą dviem savo priešams – storumui ir nestilingumui <…> Mano nuotaika puiki. Apsižiūrėjau veidrodyje ir visai neblogai atrodau. Turbūt pakūdau, ne kitaip“ (Nr.3)

Grožio kultą „Justėje“ palaiko ne tik leidinio redakcija, sukurti herojai ir realūs (?)  skaitytojų laiškai, bet ir pramogų pasaulio žvaigždės, kurių priešaky – Oksana Pikul („Oksanos grožio laikrodis“ 2014, Nr.7). Čia garsenybė dalijasi puikios išvaizdos paslaptimis bei mėgstamiausiais kosmetikos priemonių gamintojų vardais, o pačios O. Pikul figūra tekste apibūdina kaip „tiesiog tobula“. Interviu O. Pikul išsako nuomonę apie cheminį blakstienų dažymą, odos puoselėjimą, soliariumus, reguliariai atliekamas grožio procedūras.

Vėliau „Justė“ skaitytojoms pristatė interviu su Indre Burlinskaite („Indrė“, 2014, Nr.8), kuri tekste pristatoma kaip „tobulo kūno, didelių akių, žvilgančių plaukų“ savininkė, kuri planuoja išleisti knygą apie savo gyvenimą. Pati I. Burlinskaitė, paklausta, kur įsivaizduoja save po dešimties metų, atsako: „Manau, būsiu namų šeimininkė, auginsiu vaikutį ar du, laukiu savo vyro, grįžtančio po darbo į namus“. Taip pat jos teiraujamasi, kaip ji jaustųsi nusidažiusi plaukus šviesiai bei prašoma pasidalinti patarimais apie celiulito naikinimą. Ir tai – ne pabaiga. Tų pačių metų spalį kalbinamos dar trys pašnekovės – Neringa Šiaudikytė, I. Burlinskaitė bei Greta Lebedeva. Pastaroji interviu metu teigia: „Grakšti ir elegantiška – tokia turi būti panelė“.

Tokiu būdu standartus atitinkanti išvaizda ir pabaigos neturintis jos tobulinimas tampa mergaičių auditorijai aktualiu klausimu.

Kai mergaitė graži ir pasipuošusi, savo dėmesį ir energiją ji gali skirti supančiam pasauliui. Šiuos poreikius atliepia ir žurnalas „Justė“, siūlydamas skaitytojoms nemažos apimties, gausiai iliustruotas rubrikas, kuriose populiarioji kultūra (daugiausiai muzika ir kino filmai) pristatoma kaip aktuali, o pramogų pasaulio žvaigždžių asmeninio gyvenimo detalės formuojamos kaip vertos dėmesio.

Rubrika „Kas, kur, kada“ (2015 m.)  kviečia sužinoti: „Teilor Svift jau turi naują vaikiną?“, „Pastebėjote, kad Edas Širenas numetė svorio?“ (Nr.1), „Selenai Džastino Bieberio nuotraukas nėra seksualios“ (Nr.2), „Zeinas Malikas savo sužadėtinę paliko SMS žinute“ (Nr.9). Situacija išlieka analogiška ir 2016 metų numeriuose: „Atlikėjas Semas Smitas išvyko ir įsimylėjo“ (Nr.1), „Dainininkė Selena Gomez pasveikino aktorių Orlandą Blumą“ (Nr.2) ir t.t.

Pagal plačiai priimtą stereotipą, moteriškai auditorijai skiriama ir savęs pažinimo meno sritis. Reikia pabrėžti, kad dalis „Justės“ tekstų šia tema iš tiesų gali atsakyti į bręstančiai merginai kylančius esminius klausimus, kuriuos aptarti su artimaisiais ne visada drąsu. Spausdinami tekstai (2015 m.) apie lytinį brendimą, kūno pokyčius (Nr.1, Nr.3) kalbama apie savęs žalojimą (Nr.2), o viename numeryje nagrinėjami ir moteriškumo stereotipai (Nr.9).

Tačiau įdomi tendencija, susijusi su savipagalbos tekstais – jaunos moteriškos auditorijos raginimas iš esmės keisti savo gyvenimą: „Kaip pakeisti gyvenimą per savaitę“ (2015, Nr.3), „OM – garsas, kuris palengvins tavo gyvenimą“ (2015, Nr.9), „Nori pakeisti gyvenimo būdą, pradėti sveikai maitintis ir numesti svorio? Šios paprastos protingos mitybos taisyklės tikrai padės!“ (2015, Nr.4). „9 dalykai, kuriuos turi įtraukti į savo 2016 metų „must do“ sąrašą“ (2016, Nr.2).

Šie tekstai, kartu su grožio puoselėjimo triukais ir stiliaus įgūdžių lavinimo pamokėlėmis, sudaro įspūdį, kad jau nuo pat ankstyvos paauglystės moteriškos lyties atstovės gyvena nuolatinėje kovoje su savo silpnybėmis ir netobulumais. Rodos, jog spaudos puslapiuose moterų gyvenimai ir kūnai pristatomi tarsi problemų rinkiniai, kuriuos išspręsti neretai gali tik tam tikros prekės (šiuo atveju kosmetika, nauji drabužiai ar sporto klubo abonementas.)

Grįžtant prie kitų sričių, kurios turėtų jaudinti „Justės“ skaitytoją ir žurnalo numeriuose pasirodo atskirų rubrikų pavidalu, tai maisto ruoša, rankdarbiai, knygos, astrologija ir horoskopai.

Negalima ignoruoti, jog 2016 m. leidinio turinys tapo įvairiapusiškesnis – platesnės rubrikos skirtos aptarti socialiniems tinklams ir kitoms raiškos erdvėms internete (Nr.6, Nr. 3), technikos ir technologijų naujovėms (Nr.8), pristatyta istorinė asmenybė (Leonardas da Vinčis, Nr.6), kitos aktyvaus laisvalaikio pramogos (Nr.9, Nr. 11).

Kiekviename „Justės“ numeryje galime rasti publikaciją, susijusią su santykių psichologija. Temų čia daug ir įvairių, nemažai patariamojo pobūdžio tekstų, kurie turėtų padėti analizuoti savo ir kitų elgesį. Galima spėti, kad „Justės“ mergaitė turi išmanyti bendravimo su aplinkiniais taisykles, jų laikytis, stengtis nuspėti kitų elgesio priežastis ir taip vengti nemalonių situacijų. Žarstomi patarimai, kaip „nesusimauti pirmomis dienomis“ mokykloje (Nr.9) ir kaip palikti gerą įspūdį bet kam (Nr.7).

Kalbant apie santykius su bendraamžėmis, norisi išskirti „Justės“ turinyje atsispindėjusią vidinę mizoginiją – neargumentuotą, impulsyvią moterų neapykantą kitų moterų atžvilgiu. Šį reiškinį iliustruoja tekstas „Sostų karai tarp merginų“ (2016, Nr.11). Čia leidinio skaitytojos menamai priskiriamos „teisiųjų“ pusei, tarsi jos, kartu su įsivaizduojama leidinio komanda, atstovautų „tikrąsias vertybes“. Jų priešybė – mergina, apibūdinama kaip lyderė, turinti vadovui būdingų savybių, kartais besielgianti nepagarbiai ar nemandagiai su aplinkiniais žmonėmis, besivaikanti madų, vulgari pagyrūnė. Tekste juntama konkurencinė nuotaika, skirianti merginas į dvi nesutaikomas grupes.
Čia siūlau grįžti prie jau minėto „Justės dienoraščio“, kuris ir šiuo atveju pasitarnauja priešinant mergaites į skirtingas stovyklas.

  • „Vis dėlto mano spuoguota nosis mažiau pastebima, nei mano klasiokės Ievos noras pasigirti, kokia ji tobula“ (Nr.1)
  • „Ji tokia pavyduolė. Ir iš vis, kokia ji draugė? Vietoj to, kad pasidžiaugtų mano laime, ji man iškėlė tikrą pavydo sceną <…> aš jam papasakojau apie Ievą, kokia ji žiurkė“ (Nr.7)
  • „Užsiutau ant žiurkės negyvai! <…> Na ir kodėl ji tokia DŪRA, amžiais teisuolė, kišasi ir aiškina, tiesiog nepakenčiama <…> ot nesiseka man su mergom. Nuo šiol draugausiu tik su bernais. Jiems viskas aišku, paprasta, ir niekas nekomplikuoja gyvenimo smulkmenom“ (Nr.9)

Jeigu „Justės“ numeriuose pasirodo vos keli trumpi vidinės mizoginijos epizodai, tai kita santykių sritis čia yra tarsi ilgus metus besitęsiantis, kiekvieną darbo dieną geriausiu laiku rodomas serialas. Tai santykiai su kitos lyties atstovais. Neblogai bendrą tokių tekstų nuotaiką apibūdina publikacija „Tu jį myli, o jis ne. Ką daryti?“ (2015, Nr.2). „Justė“ skuba į pagalbą – supažindina skaitytojas su „flirtu žalioms“ (2016, Nr.2). Čia punktais nurodomas flirto pradžiamokslis – patariama vaikinui siųsti „reikšmingus žvilgsnius“, „būti žaismingai“, siekti fizinio kontakto ir flirtuoti „kūno kalba“.

  • „Merginoms telefonas yra bendravimo priemonė, vaikinams – planavimo. Trumpas skambutis turint aiškų tikslą – visuomet. Skambutis, kai neaišku, ko iš vis skambini, – niekuomet“ (2016, Nr.7).
  • „Sužinok apie savo vaikiną daugiau pasikvietusi jį į svečius pasigaminti drauge picos. Arba stebėk jį kavinėje, kai jis rinksis picą. Sužinosi ne tik vaikino būdą, bet ir slapčiausius norus“ (Nr.7)
  • „Nematytas vaikinas paklausia vardo, o tu tik sumikčioji kažką ir grauži save: „Kodėl aš taip padariau? Juk man jis patinka!“ (Nr.1)

Žurnalo skaitytojų laiškų rubrikoje „SOS“ bei „Justės dienoraštyje“ santykių su kita lytimi problemos taip pat užima reikšmingą vietą:

  • „Visos mano klasės mergaitės turi vaikinus, o aš – ne <…>  Gal galite pasiūlyti kokį pažinčių tinklapį?“ (2015, Nr.4)
  • „Aš pirmą kartą įsimylėjau ir tai nerealu <…> Kartą pasiūlė atsigerti limonado ar palaikyti jo daiktus. Tačiau daugiau nieko. Kaip jį sužavėti?“ (2015, Nr.6)
  • „<…>Tada pamečiau dėl jo galvą. Netrukus sužinojau, kad jis turi kitą. Tada ir prasidėjo… Atrodė, kad atėjo pasaulio pabaiga <…>“ (2014, Nr.1).
  • „Padėkit. Aš jį myliu. Mes draugavome, susipykome. Tada jis susirado kitą. Bet aš neatstojau, tai mes draugavome trise, tik ji to nežinojo <…> Žinokite, labai kenčiu, bet vis tiek viliuosi kada nors būti su tuo vaikinu. Galėčiau jo laukti net  visą gyvenimą <…> (2014, Nr.11).
  • „Vasario 26 diena buvo pati laimingiausia mano gyvenime <…> tokia išskirtinė, kad teks ją išsitatuiruoti ant rankos <…> mano gražuolis naujokas TEI-KĖ-SI į mane pažiūrėti <…> šiandien aš jį UŽKALBINSIU, prisiekiu sau <…> jau naktis. Bet vis dar drebu <….> šiandien tikrai nemiegosiu“ (Nr.4)
  • „Nu, o mums šiandien būtina atsisveikinti. Jis grįš tik rugpjūčio 5 dieną. Ką aš darysiu? <…> Kaip reikės ištverti? <…> Nuo šiandien prasideda liūdniausias ir nykiausias vasaros etapas <…> man ne depresija, mama, man MEILĖ“ (Nr.8)

Atskiro paminėjimo verta 2014 m. leidinio rubrika „Marsiečiai“ ir čia spausdinti patarimai, kaip pasiruošti ir elgtis pasimatymuose su kitos lyties atstovu:

  • „Labiausiai panelėms tinka suknelės, sijonukai. Tai juk panelių apranga, kelnes palikite mums“ (Nr.6).
  • „Jei nori, kad labiau išryškėtų tavo kūno linijos, rinkis tamsesnes spalvas <…> Pasak vaikinų, gražiausia – paprasta, lengva suknutė <…> Beje, gali rinktis vaikino mėgstamą spalvą <…> Turi atrodyti nepriekaištingai, gaiviai, gražiai, įdomiai <…> Mažiau ginčykis“ (Nr.6).
  • „Vaikinai, kurie nevalgo mėsos, dažniausiai yra geri, moka išklausyti. Neužkrauk jam daug rūpesčių, jis gali pervargti nuo tavo problemų, o tada „vegetariško skonio“ vaikinas pabėgs nuo tavęs“ (2016, Nr.7).
  • „Nepamiršk pasiimti su savimi šiltos arbatos termose (būtų gerai jo mėgstamos), o į gražų maišelį įvyniok savo kepto pyrago“ (Nr.8).
  • „Tvarkinga mergaitė – visų mylima <…> Nori būti žavi? Šypsokis! <…> Jei negera, neparodyk visiems, kad tau blogai““ (Nr.10).

Šie pavyzdžiai perša mintį, kad moterį suvokti galime tik per santykį su vyru, partneris jos gyvenimui suteikia pilnatvę, dėl to santykių užmezgimas yra siekiamybė. Norėdamos pasiekti šį tikslą, merginos turi keisti, derinti savo elgesį prie vaikino, skirti savo energiją ir laiką jo poreikių patenkinimui. Asmeninių poreikių analizę šioje srityje išstumia flirto pradžiamokslis.

____

Taigi, tikėtina, kad pasimokiusios „Justės“ išminties ir besiruošiančios atsisveikinti su paauglyste žurnalo skaitytojos bus pasiruošusios atversti „Cosmopolitan“, juk nuosekliai buvo vedamos link to, ar ne?

Tekstas pirmą kartą publikuotas interneto puslapyje “Sociali sociologija”