LNDT sezoną užbaigs aštriu brito kūriniu „Laimės respublikoje“

78-ąjį sezoną Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) užbaigs jauno režisieriaus Manto Jančiausko režisuotu spektakliu „Laimės respublikoje“. Tai trečioji LNDT įgyvendinamos Jaunųjų kūrėjų programos premjera, pristatyta šiais metais. Netrukus LNDT skelbs naujo konkurso pradžią ir kvies jaunuosius menininkus siūlyti idėjas, kad ir jų sumanymai būtų pristatyti scenoje. „Laimės respublikoje“ premjera įvyks birželio 14 d. Mažojoje salėje.

Spektaklis kuriamas pagal žinomo britų dramaturgo Martino Crimpo pjesę. Rašytojo kūriniai išsiskiria dygiais ir kandžiais dialogais, atsiribojimu nuo emocijų, aštriu požiūriu į žmonių santykius. Kartais jis priskiriamas „in-yer-face“ dramaturgijos mokyklai, garsėjančiai šokiruojančiais, satyriniais, nepatogias temas nagrinėjančiais kūriniais. Tiesa, pats Crimpas šios etiketės kratosi.

„Laimės respublikoje“ – trijų dalių pjesė su dainuojamaisiais intarpais. Kai kurie kritikai vadina ją modernia Dantės „Dieviškosios komedijos“ interpretacija (I dalis – Pragaras, II dalis – Skaistykla, III dalis – Rojus), pašiepiančia šiuolaikinį savojo „aš“ sureikšminimą, tiesiog apsėdimą savimi

Šios pjesės skaitymą Mantas Jančiauskas buvo surengęs lygiai prieš metus LNDT organizuojamuose Šiuolaikinės dramaturgijos skaitymuose. Skaitymas sulaukė palankių vertinimų. Istorikas ir rašytojas Tomas Vaiseta rašė: „Mažojoje teatro salėje klausydamas Martino Crimpo pjesės skaitymo nejučia pradedi manyti, kad Vakarų pasaulyje ne šiaip nusivilta geresnio gyvenimo lūkesčiais, kad nesėkmę patiria ne vien 1968-ųjų kartos pasaulis, tačiau kad žlunga nuo XVIII a. pabaigos vienu pamatinių buvęs žmonijos amžinojo progreso mitas. Ir tai supratęs iš tiesų pajunti kažką didingo ir galbūt šiek tiek baisaus.“

Rudenį Mantas Jančiauskas LNDT Mažojoje salėje pristatė dokumentinį spektaklį pagal penkių Lietuvoje gyvenančių imigrantų istorijas „Dreamland“, o nuo pavasario su įvairaus amžiaus aktorių komanda kuria spektaklį „Laimės respublikoje“.

„Pradžioje matome šešių asmenų šeimą, susėdusią kalėdinės vakarienės. Tai Mama, Tėtis, dvi dukros Debė ir Heizelė bei Senelis su Senele. Jų gyvenimas vaizduojamas kaip nykus ir pasigailėtinas pragarėlis (nes pragaras – per daug didingas jiems žodis). Visi jie turi vienas kitam pretenzijų ir visi slepia savo skeletus spintose. Staiga pasirodo dėdė Bobas, paskelbiantis netikėtą žinią.

Antroje dalyje tie patys aktoriai vaidina penkis neįvardintus asmenis, esančius kažkokiame moderniame psichoterapijos ar „nušvitimo“ seminare (galbūt tai ta pati šeima?). Jie nuolat kalba apie tai, kaip „atsikratyti traumų“ ir „atrodyti puikiai ir gyventi amžinai“, jų šneka primena hipnotinius savitaigos vaizdo klipus. Pjesės pabaigoje du jos herojai atvyksta į savo „laimės respubliką“, kur viskas gražu, gera, kur šilta ir šviesu. Bet jie, žinoma, neatrodo laimingi – jie sutrikę, apimti baimės dėl artėjančios mirties ir siaubo dėl galimos senatvinės silpnaprotystės. Per tariamai linksmas daineles ir tuščius dialogus čia labai ryškiai pajaučiamas egzistencinio siaubo, gyvenimo tuštumos ir meilės troškimo derinys“, – sako režisierius Mantas Jančiauskas.

„Laimės respublikoje“ išsiskiria muzikalumu – Martino Crimpo pjesėje yra net aštuonios dainos, kurias scenoje atliks spektaklyje vaidinantys aktoriai. Spektaklyje vaidina Jolanta Dapkūnaitė, Algirdas Gradauskas, Gediminas Girdvainis, Darius Gumauskas, Žygimantė Elena Jakštaitė, Aldona Janušauskaitė, Rytis Saladžius, Rasa Samuolytė ir Adelė Šuminskaitė.

Spektaklio scenografė – Goda Palekaitė, kostiumų dailininkė – Dovilė Gudačiauskaitė, kompozitorius – Dominykas Digimas, vaizdo projekcijų autorė – Aneta Bublytė, šviesos dailininkas – Aistis Byla. Spektaklį remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Laimės respublikoje“ premjera įvyks birželio 14 ir 16 dienomis LNDT Mažojoje salėje.