„Yaga Gathering“ 2018: modernaus meno galerija įsikurs miško tankmėje

Iš Lietuvoje vykstančių vasaros muzikos festivalių „Yaga Gathering“ išsiskiria tuo, kad jame vizualieji menai nėra tik fonas eklektiškai muzikinei programai. Kiekvienais metais organizatoriai skiria vis didesnį dėmesį meninei festivalio daliai, o šiemet modernaus meno objektai netgi taps savarankiškais „atlikėjais“ Tylioje scenoje.

„Pagrindinė Tylios scenos menines instaliacijas vienijanti tema – kraštovaizdis. – pasakoja scenos dizaineris, tarpdisciplininio meno kūrėjas Tadas Stalyga. – Projekcijos perkels publiką į įvairias gamtos erdves, pavyzdžiui, akmenuotas Airijos pakrantes, Škotijos pievas, Vokietijos dangų. Svarbu paminėti, kad Tyli scena nėra „scena“ tradicine prasme: tai modernaus meno galerija, iš sterilių baltų patalpų „pabėgusi“ į natūralią miško erdvę.“

Tylioje scenoje pagrindinis dėmesys bus skiriamas vizualiajam menui: video projekcijoms, garso ir šviesos skulptūroms. Tiesa, čia netrūks ir teatro elementų – visi šie aspektai pinsis į bendrą dramaturginį naratyvą, o instaliacijų kuriami kraštovaizdžiai kontrastuos su Spenglos mišku, kuriame vyks „Yaga Gathering“. Scenoje bus pristatyti kūrėjų iš Airijos, Anglijos, Škotijos, Belgijos, Vokietijos ir Lietuvos darbai. Dalis šių menininkų yra eksponavę savo kūrinius „Tate Modern“ galerijoje Londone.

„Siekiant „patalpinti“ meną miške netrūksta logistinių iššūkių, ypač užtikrinant sklandų elektros tiekimą ir kintantį scenos apšvietimą. Juk miškas nėra neutrali erdvė – jis turi savo topografiją, prie kurios mes, žmonės, turime prisitaikyti, o ne atvirkščiai. Bet būtent dėl šių iššūkių šis projektas ir yra toks įdomus“, – teigia Tadas. Meno objektai Tylioje scenoje sieks perteikti ne tik kraštovaizdžių įvairovę, bet ir žmogaus santykį su aplinka, svarstys festivalio stipriai akcentuojamo ekologiškumo klausimus.

Be Tylios scenos, vizualiaisiais menais besidomintys lankytojai kviečiami susipažinti ir su Koncepto scenos programa. Joje meno kūriniai nebus tokie savarankiški kaip Tylioje scenoje, tačiau jie kurs erdvės dekorą muzikiniams pasirodymams („Yaga Gathering“ tradiciškai sutraukia eksperimentinės elektroninės muzikos mylėtojus). Iš būrio scenoje pasirodysiančių atlikėjų verta paminėti savos gamybos moduliniais garso sintezatoriais grojantį Vytautą Juozėną, žinomą slapyvardžiu 6P3S (sovietinės vakuuminės radiolempos pavadinimas), fundamentaliuosius mokslus ir meną derinantį kolektyvą „Meno ir mokslo laboratorija“, žadantį astronomijos performansą, taip pat garso menininką Arma Agharta, kurio pasirodymai pasižymi improvizacijos, psichodelikos, netgi dadaistinio humoro elementais.

Festivalis Yaga Gathering“ vyks rugpjūčio 9-13 d., prie Spenglos ežero Dzūkijoje. Šių metų tema – Shapeshifting, kurią organizatoriai kviečia interpretuoti keičiant savo išvaizdą, pasirenkant unikalų kostiumą. Nespėjusių pasiruošti namie festivalyje lauks stilistai, kirpėjai, laikinų tatuiruočių meistrai ir kiti specialistai, padėsiantys kūrybiškai pažvelgti į savo kūną. Programa ir daugiau informacijos oficialioje svetainėje ir Facebook paskyroje.