Penktadienį Kompozitorių namuose Žvėryne – šiaurietiška muzika, menas ir ekskursija

Ar žinojote, jog Vilniuje prieš kiek daugiau 50 metų atsirado pirmasis pasaulyje kompozitorių miestelis? Žvėryne įsikūrusiuose Kompozitorių namuose šį penktadienį, rugsėjo 28-ąją, bus galima ne tik sudalyvauti ekskursijoje bei išsamiai susipažinti su skandinaviškos architektūros įkvėptu Vilniaus pokario modernizmo architektūros šedevru, bet ir išgirsti šiaurietiškos elektronikos ir moderniosios klasikos koncertą. Čia savo antrojo albumo „Crossings“ pristatymą surengs trumpam iš Reikjaviko sugrįžtantis multiinstrumentalistas, kompozitorius ir dainininkas Abrahamas Brody, Vilniaus publikai pažįstamas iš savo bendradarbiavimo su sutartinių giedotojų grupe „Trys keturiose“.

Antrasis albumas verčia naują puslapį A. Brody kūryboje

JAV gimęs ir užaugęs menininkas į Lietuvą pirmąkart atvyko ieškodamas savo šaknų – Vilniuje prieš karą gyveno jo senelis. Kelerius metus aktyviai tyrinėjęs lietuvišką folklorą ir net išmokęs lietuvių kalbą, 2017 m. jis išleido debiutinį savo albumą „From The Rich Dark Earth“. Antrasis jo albumas „Crossings“, kurį vėlyvą rudenį išleis eksperimentinės elektronikos meistrų Valgeiro Sigurðssono, Nico Muhly ir Beno Frosto Islandijoje įkurta įrašų kompanija „Bedroom Community“, klausytojams pristatys elektroninę, tačiau vis dar šamaniškai audringą, saikingai melancholišką ir daugiasluoksnę jo muziką, kurioje subtiliai jaučiami įvairių šalių muzikos motyvai. Vilniaus publika medžiagos iš šio albumo turės progą paklausyti pirmoji.

Koncerto programoje – daug kviestinių svečių

Koncerte prie A. Brody prisijungs praėjusiais metais ypatingą elektronikos ir garsiausio praėjusio amžiaus Dzūkijos dainininko Petro Zalansko balso lydinį albume „Vai tu girala“ pristatęs Saulius Spindi. Magiški jo kuriami elektroniniai ritmai ir efektai koncerte apipins svajingas ir galingas A. Brody melodijas, suteikdami joms dar daugiau energijos. Vakaro metu klausytojai galės išgirsti ir gyvai atliekamas, tačiau naujame kontekste neįprastai suskambančias sutartines, kurias atliks žymiosios „Trys keturiose“ giedotojos. Prie atlikėjų prisijungs ir jaunų stygininkų kvartetas – smuikininkai Lora Kmieliauskaitė ir Dainius Peseckas, violončelininkas Arnas Kmieliauskas ir altininkė Ugnė Petrauskaitė. Dizainerė Inga Jurkevičiūtė šiam pasirodymui sukurs švytinčią scenografiją, taip pat bus galima apžiūrėti jos kurtų mados dizaino objektų parodą. Koncerto metu bus rodomos latvių menininkės Zanės Zelmenės videoprojekcijos, o kokybišku garsu rūpinsis specialiai į Vilnių atvyksiantis garso režisierius Sebastian Vinther Olsen iš Kopenhagos.

Prieš koncertą klausytojai kviečiami plačiau susipažinti su Kompozitorių namais ir 19 val. sudalyvauti ekskursijoje, kurią ves ir įdomias istorijas apie Kompozitorių miestelio atsiradimą, gyvenimą bei unikalias pastato dizaino detales pasakos Lietuvos muzikos informacijos centro direktorė Asta Pakarklytė. Durys atidaromos 18 val.