“Start FM” – alternatyvus bendruomenės radijas

Radijo stoties “Start FM” veikla prasidėjo prieš 13 metų kaip Vilniaus Universiteto studentų laisvalaikio užsiėmimas. Laikas bėgo, laidos ir auditorija keitėsi, tačiau pradinė idėja – ne. “Start FM” išliko nekomercine radijo stotimi, siekiančia išlaikyti savo bendruomeniškumą bei pažindinti klausytoją su pačia įvairiausia muzika. Per tą laiką gana mėgėjiška radijo studija “Kamčiatkos” pusrūsyje virto nauja aparatūra aprūpinta Žurnalistikos instituto palėpe Maironio gatvėje. Jei tau visada buvo smalsu iš kur transliuoja Vilniuje ir pliusminus 30km aplink girdima radijo stotis, tai – tas vienaaukštis namas priešais senuosius Dailės akademijos rūmus, tarp “Titaniko” ir šv. Mykolo gatvės. Gerokai pasikeitė ir programos tinklelis: beveik nevaldomą chaosą pakeitė įvairiapusiškos laidos ir stilistiškai sustyguota muzikinė programa.

Per visus šiuos metus gerokai padidėjo ir klausytojų skaičius. Tačiau “Start FM” direktorius Povilas Šklėrius ir jo kolega Rimantas Murza į skaičius nekreipia dėmesio. Jiems svarbu, kad būtų išlaikyta radijo stoties vizija, o auditorijai pateiktas kokybiškas turinys.

Kaip apibūdintumėte “Start FM” koncepciją nieko apie šią radijo stotį nežinančiam asmeniui?

Povilas: Alternatyvi radijo stotis.

Rimantas: Aš tai pabrėžčiau tą aspektą, jog ji – nekomercinė. Tai nėra tai, kad grojama tik nekomercinė muzika. Lietuvoje nėra tokių radijo tradicijų, todėl sunku paaiškinti, bet Britanijoje yra community radio, t.y. radijo stotis, kuriama bendruomenės bendruomenei, kurioje turinys gali būti labai platus.

Kaip prasidėjo jūsų kelias į radiją?

Povilas: “Start FM” žinojau maždaug nuo 2006 metų, tačiau niekad neklausydavau. Kiek vėliau atvažiavau į Vilnių ir nusprendžiau mesti rūkyti. Maniau, taip sutaupysiąs pinigų, o tada galėsiu leisti kompaktus. Susiradau kolegą, su kuriuo žadėjome tą daryti drauge. Jis buvo radijo muzikos redaktorius ir pasikvietė mane į radiją. Taip gavosi, kad jis išėjo, o aš atėjau. Tokia ta pradžia.

Tuometis direktorius (iš esmės, “Start FM” įkūrėjas ir krikštatėvis – Ore pats.) Andrius Valašinas labai gerai mokėjo suburti žmones, plius buvo labai patogu: viskas vyko Saulėteky, prisigalvodavome visokių veiklų, tad galėdavau pabėgt iš barako pailsėt.

Rimantas: Prieš metus aš ir kolega, su kuriuo grodavome įvairiuose baruose, sugalvojome, kad reikia vesti laidą, nes mūsų muzika nepasiekia pakankamai žmonių. Nusprendėm eiti į “Start FM”, kaip į nekomercinę, nepriklausomą radijo stotį. Susitikome su Povilu, o po savaitės pradėjome savo laidą. Vadinomės “Autsaideriai, vėliau ėmiausi ir kitos laidos. Šiuo metu turiu savo laidą sekmadieniais apie soul muziką. Radijas man yra puiki vieta pasidalinti muzikos atradimais su žmonėmis, galbūt net gauti feedback‘o.

Kuo jus taip sužavėjo radijas, kad čia pasilikote?

Povilas: Man patiko klausytis radijo ir nuo vaikystės prie jo pripratau. Man radijas yra gerokai įdomesnis nei televizija, nes turiu klausyti, o kai aš klausau, prisigalvoju visokių dalykų. Tai skatina vaizduotę. Na, ir aš įpročių žmogus apskritai.

Rimantas: Man patinka pati radijo platforma, ypač nekomercinio, kaip “Start FM”. Toks radijas turi daug galimybių tapti kažkuo bendruomenišku, tad aš imuosi visokių iniciatyvų pritraukti daugiau turinio, atvesti daugiau žmonių.

Povilas: “Start FM” buvo bendruomeniškas, ko dabar labai trūksta. Šiuo metu yra kitas radijo etapas, kai jis nėra susibūręs dėl tam tikrų bendruomenių. Anksčiau buvo pankai, metalistai, regio mėgėjai, reperiai… Kokios tuo metu buvo subkultūros, visi ir atėjo. Net ir futbolo ultros.

Bet radijas šiuo metu išgyvena pereinamąjį laikotarpį. Per šiuos metus atsirado labai daug žmonių, tiek anksčiau niekada nebuvo. Tik dabar bandysim bendruomeniškumą didinti.

Rimantas: Reikia, kad radijo idėja būtų įdomi ir aktuali. Kad žmonės ne tik norėtų klausyti, bet ir patys daryti, nes tai yra platforma, kuria visi gali naudotis. Per pastarąsias savaites turėjome daug susitikimų su žmonėmis, kurie norėtų rengti laidas apie žmogaus teises, LGBT bendruomenę ir panašiai. Tokio turinio, kokį mes galime turėti, komerciniame radijuje nelabai gali būti, nes reikia galvoti apie reklamą. Tai gali būti tas turinys nepatogus ir įdomus nišinėms auditorijoms.

Netrūksta klausytojų?

Povilas: 2015 metais klausytojų internetu buvo vidutiniškai 5-7 tūkstančiai. Dabar pastoviai apie 28 tūkst. Tie du su puse metų susidūrė su dideliu išaugimu, bet sunku suprasti, kodėl. Pavyzdžiui, klausytojų vasarą padaugėjo, nors laidų sumažėjo, gal žmonėms nepatinka laidos, jie nori daugiau muzikos?

Rimantas: Arba turi daugiau laiko. O kiek klauso FM bangomis, nežinom, nes neužsakom tokių tyrimų.

Tai kaip įsivaizduojate “Start FM” klausytoją?

Povilas: Anksčiau kiekviena laida turėjo savo auditoriją, pavyzdžiui, pankroko laidos klausys pankai ir tam prijaučiantys. O dabar viskas labai susimaišę, visi esam hipsteriai. Anksčiau dar sakydavom, kad mūsų klauso žmonės iki 40 metų, bet vienam „Audronašos“ vedėjų jau virš 40-ies – kartelė slenkasi.

Rimantas: Turbūt vyresnių nei 50 metų nelabai įsivaizduojam. Manau, labai įvairi auditorija, kiekviena laida atsiveda savo klausytoją.

Povilas: Aš pastebiu, kad tas, sakykim, naujas ir aktualias grupes, kurias atveža “Devilstone”, pradedam anksčiau grot, nei jos pasirodo festivalyje. Tai galbūt toks ir yra tas mūsų klausytojas: toks, kuriam 21-eri ir jis vaikšto po festivalį, rokenrol ir viskas.

Rimantas: Aš žinau, kokius klausytojus norėčiau pritraukti. Norėčiau sudominti senesne soul, r&b muzika. Tokios muzikos klausytojų Lietuvoje nelabai yra, todėl norėčiau sukurti tokį klausytoją tuo, ką aš darau. Melomanas yra tas mano norimas klausytojas, ir toks, kuris klausytųsi ne vien šiuolaikinės muzikos.

Ar turi žmogus ir jo idėja atitikti kažkokius kriterijus, kad galėtų turėti savo laidą “Start FM”?

Povilas: Na, jei žmogus ateina ir iš karto tikisi pinigų, tai… Ne. Tiesiog paaiškinama, kad viskas vyksta savanorystės principu ir tiek. Šiaip turime tokią laidos formą, kurią reikia užpildyti, sugalvoti pavadinimą, struktūrą… Vien jau tai atbaido kai kuriuos žmones. Tai geras atsifiltravimas nuo žmonių, kurie vieną dieną nori dirbi radijo stoty, o kitą – jau nebe.

Labai tikiuosi, kad ir ateityje radijas išlaikys tokias atviras duris muzikos mylėtojams-enciklopedijoms arba tiems, kurie norės kažkaip paeksperimentuoti. Man labai norisi tokių eksperimentų.

Rimantas: Griežtų kriterijų tokioje radijo stotyje ir negali būti. Paprastai matosi iš paties žmogaus kiek jis turi iniciatyvos ir sugebėjimų. Manau ir patys žmonės supranta, jei tai nėra jiems skirta. Į radijo eterį išeiti reikia šiek tiek drąsos.

Povilas: Nepriimtume Gražulio ir Juliaus Pankos. Va tokių žmonių.

Kokių muzikos žanrų ar temų radijas neaprėpia, bet manot, kad turėtų?

Povilas: Anksčiau buvom labai kategoriški, prieš kokius 10 metų: buvo daug nepatenkintų, kad kažkurios laidos vedėjas paleido techno gabalą. Džiugu, kad išaugom iš tokio siauro mąstymo. Manau, dabar muzikinių laidų pas mus labai daug ir net nežinau, ar ko nors trūksta…

Rimantas: Džiazo. Džiazo tikrai trūksta laidos, bet tuo pačiu Lietuvoje trūksta ir brandžios, nusistovėjusios džiazo scenos.

Povilas: Man iš tikrųjų norisi tokių temų, kokių Rimantas ir ieško: socialinių. Ir to, kad žmonės galėtų išvežt tą laidą, kurią jie rengia, pasigilintų į diskusijas ir neuždavinėtų klausimų tiesiog iš lapo.

O kaip keitėsi žanrų populiarumas bėgant laikui?

Povilas: Būdavo ir tokių laikų, kai mėnesį skamba pankrokas, metalas ir nieko daugiau. Bet aš tuos laikus prisimenu ganėtinai miglotai ir negaliu paaiškinti, kodėl taip buvo. Bet pas mus labai kryptingai laikosi pankrokas, indie, repas, regis, metalas… Per daug nieko nekeitėme savo stilistikoje, tik kiek vėliau ėmėm įsileisti laidas, kuriose yra elektronikos.

Tiesa, ką radijas perėjo, tai dubstepo bangą. Man net dabar juokinga tai prisiminti. Radijas buvo susijęs su “Satta” baru, kuris veikė Vilniuje, po to – su “Satta Outside” festivaliu, ir atrodė, kad mes visi išvien klausėmės to dubstepo. Mes jo žiauriai daug transliavom, transliuodavom ir “Sattos” tūsus… Buvo tokia banga, ir man įdomu, kada vėl tokia ateis.

Rimantas: O galbūt tau yra 30 metų ir nebežinai, kas ateina? Gal nauja banga yra mumble repas.

Povilas: Skaičiau tyrimą, kad vidutinis amžius, kai žmogus nustoja domėtis muzika, yra 28 metai. Jie norėtų ir toliau domėtis, bet nelabai turi laiko ir panašiai. Tai va, man jau virš… Man užtenka keturių naujų albumų per metus.

O aš kaip tik norėjau paprašyti, kad pasidalintumėte savo naujausiais muzikiniais atradimais…

Povilas: Pastoviai klausausi The National ir Get Your Gun. Nors ne. Man labai patinka Deftones, esu labai didelis fanas ir dar didesnis kritikas. Aš daugiausia klausausi to, ko klausydavausi ir seniau. Man sunku priimti naują muziką, o ir mano susidomėjimas muzika yra trumpalaikis.

Rimantas: Aš turiu daug atradimų, tik dauguma jie būna senesni. Bet jeigu kalbant apie ką tik, šiais metais išleistus dalykus, tai yra vienas albumas, kurį visiems norėčiau rekomenduoti. Libano DJ Ernesto Chahoud šiemet išleido labai gerą Etiopijos 1960-1970 metų soul rinkinį, kuris vadinasi “Taitu”. Šitas bičas dar rengia vakarėlius Beirute, kurie vadinasi “Beirut Groove Collective”. Neseniai vyko ir pirmasis “Boiler room” Beirute, jis ten grojo.

Kita rekomendacija būtų vienas mano mėgstamiausių šių metų albumų – the James Hunter Six naujas albumas “Whatever it takes”.

Povilas: Iš šių metų tai man tikrai patiko Kataklysm albumas “Meditations”. Aš šiaip neklausau death metal, išskyrus šią grupę.

Internete:

startfm.lt

facebook.com/startfmradio

instagram.com/startfmradio

last.fm/user/Robertukas