R. Barzdžiukaitės „Rūgštus miškas“ triumfavo filmų festivalyje Ispanijoje

Didysis prizas už geriausią debiutinį pilnametražį filmą – tokio įvertinimo Ispanijos Bilbao mieste pasibaigusiame 60-tajame dokumentinių ir trumpametražių filmų festivalyje ZINEBI sulaukė lietuvės režisierės Rugilės Barzdžiukaitės darbas „Rūgštus miškas“.

Kuršių nerijoje filmuota kino ese nukelia į vieną didžiausių Europoje kormoranų kolonijų. Čia, paukščių išmatų išdegintame miške, įrengta apžvalgos aikštelė yra tapusi turistų traukos centru. Į ją ir nukreipiama filmo kūrėjų kamera.

Žiuri narius patraukė tai, kad „Rūgštus miškas“ nutolsta nuo antropocentriško požiūrio ir perteikia įvairiapuses perspektyvas ir balsus. Filmas apdovanotas už apokaliptinės distopijos sujungimą su komedijos žanru, neapleidžiant dokumentinio registro, už įprasto požiūrio kampo kvestionavimą ir paukščio žvilgsnio perteikimą.

Šiais metais dėl debiutinio pilnametražio filmo apdovanojimo varžėsi devyni filmai, daugelis jų jau pristatyti ir įvertinti prizais prestižiniuose festivaliuose įvairiose pasaulio šalyse.

„Prizai visada yra loterija, kurią lemia žiuri narių bei konkursinėje programoje esančių filmų konsteliacija. Pamačiau kelis kitus šioje programoje besivaržiusius filmus ir jie buvo stiprūs, turintys ryškų autorinį braižą, dėl to laimėjimas tikrai nudžiugino. Nors šis festivalis Ispanijoje įtakingas būtent dokumentinio kino kontekste, pirmojo filmo konkurse kartu dalyvauja ir vaidybiniai, ir dokumentiniai, ir animaciniai filmai“, – pasakojo R. Barzdžiukaitė.

„Rūgštaus miško“ kūrėjams skirtas didžiausias Tarptautinės filmų prodiuserių asociacijų federacijos (FIAPF) akredituoto festivalio ZINEBI piniginis prizas – 12 tūkst. eurų. Jis dalinamas pusiau režisierei ir filmo bendrakūrėjui bei prodiuseriui Dovydui Korbai. Abu jie atstovauja audiovizualinių ir teatro kūrinių gamybos kompanijai „Neon Realism“.

Per kiek daugiau nei tris mėnesius nuo filmo premjeros Lokarno kino festivalyje, „Rūgštų mišką“ jau pamatė Islandijos, Čekijos, Latvijos, Italijos, Vokietijos, Ispanijos ir JAV festivalių žiūrovai.

„Įdomu stebėti, kaip įvairiai filmas sutinkamas skirtingose šalyse, – dalinasi įspūdžiais režisierė. – Prasidėjus filmui kurį laiką dar pabūnu salėje vien tam, kad pajusčiau, kokia dinamika susiklosto tarp kūrinio ir žiūrovų. Gyviausiai į filmą reagavo islandai. Panašiai entuziastingai apie kūrinį atsiliepė ir ispanai“.

Po filmo peržiūros ZINEBI festivalio lankytojai noriai dalijosi įspūdžiais. „Pirmas kelias minutes galvojau, kad tai bus filmas apie paukščius, spėjau nusiteikti, kad gali būti nuobodu, bet viskas staiga apsivertė. Mano suvokimas, kas yra gėris, o kas – blogis, filmo metu nuolat kito“, – pasakojo vienas žiūrovų. Kitas teigė tikėjęsis išvysti gamtinę dokumentiką, tačiau pasijuto patekęs į politinį filmą, kuriame teko ne kartą nusijuokti.

„Rūgštaus miško“ kelionė tęsis ir toliau. Artimiausios kūrinio stotelės – filmų festivaliai Vašingtone, Tbilisyje ir Helsinkyje. Lietuvos žiūrovai filmą išvysti galės 2019 m. pavasarį.

Pagrindinis filmo „Rūgštus miškas“ rėmėjas – Lietuvos kino centras. Filmo gamybą iš dalies finansavo Lietuvos Kultūros taryba.