Naują vaizdo klipą pristatantys OKATA kviečia susitikti koncerte Vilniuje

Pagarbą senosioms lietuvių tradicijoms puoselėjančios bei liaudies dainas moderniai atliekančios OKATA grupės kūryba jau žavisi ne tik lietuviai, bet ir užsieniečiai. Trečiąjį vaizdo klipą klausytojams dovanojančios unikalios muzikinės komandos nariai atviri: „Ambicijų turime daug, tačiau nesirenkame lengviausių kelių.“

Naujam gyvenimui prikeltos senolių dainos

Lietuvių liaudies dainų melodingumą, elektroninę muziką ir „beatboxo“ ritmus sėkmingai sujungusi grupė OKATA nesivaiko pigaus populiarumo ir nesiekia išgarsėti lengviausiais būdais – trys žavios vokalistės, ilgametę sceninę patirtį turinčios Kotryna Stasikėlė, Kristina Mažeikaitė ir Justė Kraujelytė bei geriausiu Lietuvos perkusijos meistru tituluojamas Žygimantas Gudelis (GON) kūrybiniam darbui atsiduoda negailėdami nei laiko, nei jėgų. „Juk darome tai, kas mums labiausiai patinka, – šypsosi Kotryna. – Galime tik pasidžiaugti, kad gyvuodami šiek tiek daugiau nei metus nuveikėme tiek daug: išleidome debiutinį albumą „Noras“, parengėme tris profesionalius vaizdo klipus, koncertavome ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Reikia tęsti tai, ką taip sėkmingai pradėjome.“

Ar liaudies muzika įdomi šiuolaikiniams jauniems žmonėms? Atlikėjai atviri: „Tradicinės liaudies dainos sunkiai randa kelią į jaunų žmonių širdis, todėl mes ir pateikiame jas šiuolaikiškai, norime, kad būtų patrauklios daugeliui. Patys atradome, kad liaudies muzikoje tiek daug užkoduota, ji daro tokį stiprų poveikį. Visais laikais kūrėjai bandė rasti naujų formų senus dalykus pateikti patraukliai. Be galo gerbiame tai, ką sukūrė mūsų senoliai, tad neketiname keisti, išdarkyti dainų, norime tik jas įvilkti į šiuolaikinį rūbą.“ Kristina pastebi, kad elektroninė muzika, „beatboxo“ ritmai padeda išgirsti bei pamatyti tikrąjį senųjų dainų grožį.

Skubos kūrybos procese būti negali

Kaip jauniems žmonėms pavyksta rasti autentiškų ir nespėjusių išpopuliarėti liaudies dainų? Žygimantas šypsosi: „Šiame procese mums gelbsti giminaičiai. Jie padeda rasti tikrų lietuvių liaudies perliukų ir mielai pasidalija šaltiniais.“ Kristina atkreipia dėmesį, kad priimti iššūkį – eiti nepramintais keliais ir dainuoti dar negirdėtas liaudies dainas – pakankamai drąsu, tačiau be galo įdomu! „Tikime savimi ir galvojame, kad galime padaryti daugiau. Mes visi mėgstame iššūkius, todėl imti tas dainas, kurios jau yra perdainuotos kitų atlikėjų tiesiog neįdomu“, – pritaria Justė. Ji sako, kad nors visi grupės nariai neieško lengviausių sprendimo būdų, visgi per prievartą taip pat niekas nieko nedaro: „Manome, kad rezultatai būna geriausi tada, kai visos idėjos gimsta natūraliai. Kai viskas einasi sklandžiai, tada ir darbo valandų niekas neskaičiuoja, nes kiekvienas mėgaujasi procesu.“ Kotryna teigia, kad kartais išties norisi sukurti dainą greičiau, pamatyti vaizdo klipą kuo skubiau, bet patirtis parodė, kad nepriimant skubotų sprendimų ir nesistengiant kuo greičiau sudėlioti paskutinių taškų, gimsta pačios genialiausios idėjos, profesionaliai sukurti darbai tada džiugina ir klausytojus. „Jeigu kurdami matome du vidutiniškai gerus kelius, žinome, kad yra dar trečiasis – pats geriausias“, – grupės darbo užkulisius atskleidžia K. Stasikėlė.

Tikslas – užkariauti pasaulio klausytojų širdis

Grupės OKATA nariai išduoda turintys didžiulį troškimą – su senosiomis lietuvių liaudies dainomis pasibelsti ir į pasaulio žmonių širdis. „Norime reprezentuoti savo šalį. Neabejojame, jog lietuviai – unikali tauta, turinti kuo didžiuotis bei ką parodyti kitiems, tad kodėl to nepadarius ir neparodžius pasauliui, kokia daininga, gilias tradicijas turinti tauta esame, – svajones atskleidžia Kristina. – Beje, į savo programą įtraukėme ir kitų šalių liaudies dainų. Šiuo metu esame parengę latvišką, prancūzišką bei švedišką dainas. Ketiname plėsti repertuarą. Tai, žinoma, irgi iššūkis, nes dirbant su kitų šalių liaudies dainomis, reikia pasidomėti ir svetimo krašto kultūra, kalba. O esame maksimalistai, į kiekvieną dainą žiūrime su didele pagarba. Nieko nenorime įžeisti. Štai turime prancūzišką dainą, o prancūzų kalbą moka tik Justė. Tai reiškia, ji ir dainuoja, o mes pritariame. Nieko sugadinti nesinori.“ Atlikėjai pasidžiaugia, kad jų atliekamos užsienio liaudies dainos jau spėjo sulaukti dėmesio. „Vieno uždaro koncerto metu atlikome švedišką dainą ir buvome labai pamaloninti, kai ją išgirdę užsieniečiai puolė mus girti, negailėjo pačių gražiausių komplimentų. Visgi ypatingą susidomėjimą užsieniečiams kelia lietuvių liaudies dainos, jų skambesys.“

Koncertuose – skirtingų kartų atstovai

Žygimantas pastebi, jog ne vienas tautinis kolektyvas garsina mūsų šalį užsienyje senosiomis lietuvių liaudies dainomis, tačiau nėra nė vieno, kuris atliktų jas šiuolaikiškai. „Esame pasirengę dalyvauti ir etnografinės muzikos festivaliuose. Įprastai juose žiūrovus maloniai nustebina, kai tradicinę programą paįvairina alternatyvūs pasirodymai“, – teigia Ž. Gudelis.

OKATA grupės nariams gera, kai mato, jog į jų koncertus suguža kelių kartų atstovai. „Vyresnieji jaučia sentimentus liaudies dainoms, jaunesnius vilioja šiuolaikinis jų atlikimas. Mūsų pasirodymai sujungia kartas. Džiaugiamės, kad mūsų klausytojai labai įvairūs, itin kultūringi ir kaskart verčia mus pasitempti. Maloniausia, kai po koncertų prieina prie mūsų pakalbėti, taria gražų žodį“, – unikalios grupės nariai brangina kiekvieną savo klausytoją.

Genialumas – paprastume

Grupės vaizdo klipas – svarbi žinutė klausytojams. OKATA nariai sako aiškiai tai supratę, kai sukūrė pirmąjį savo mėgėjišką klipą „Ne bet kokia aš mergelė buvau“. Kotryna pasakoja, kad jam pasirodžius viešoje erdvėje, grupė iškart buvo pastebėta: „Mus pakvietė dainuoti per „Sostinės dienas“. Neturėjome repertuaro. Kadangi iššūkius mėgstame, vos per mėnesį sukūrėme dar šešias dainas. Kibome į darbus visu pajėgumu. Visą mėnesį, pamenu, iš namų koją buvau iškėlusi vos kelis kartus. Dirbome neskaičiuodami valandų. Procesas taip „vežė“. Vėliau kūrėme jau pirmąjį savo profesionalų vaizdo klipą „Dagilėlis“. Jame solo aš atlikau, antrajame, kurį pavadinome „Lopšinė“ – Kristina, todėl aišku buvo, kad trečiajame „Nei vėjai pučia“ dainuos Justė.“

Kuriant paskutinįjį vaizdo klipą grupės nariai prisipažįsta, jog susidūrė su iššūkiais. „Norėjome tuštumos vaizdo, bet neįsivaizdavome, kokia ji turėtų būti. Dainoje sklindanti nuotaika melancholiška, liūdna, jaučiamas skausmas. Kartu su kūrybine komanda išsigryninome, kad genialumas – paprastume, supratome nesijaučiantys gerai bandydami kažką vaidinti. Klipe atsispindi kiekvieno iš mūsų santykis su tuštuma, vienatve“–sako grupės nariai.

Tuščia balta erdvė, profesionaliai liaudies dainą atliekantys žavūs atlikėjai bei magiškas skambesys – tai ne tik grupės trečiojo vaizdo klipo atspindys, bet ir netradicinio formato OKATA vizitinė kortelė.

Prie vaizdo klipo įgyvendinimo dirbo operatorius Algirdas Vaičaitis, montažo režisierius Dalius Kalinauskas, prodiuseris Gediminas Vaitiekūnas, garso režisierius Jurgis Stasikėlis.

Daugybę užsibrėžtų tikslų turinti ketveriukė neabejoja, kad svarbu ir toliau išlikti savimi, kurti nuoširdžiai, nes tik tokia muzika paliečia žmonių širdis.

Sausio 31 d. OKATA grupė su atnaujinta programa visų lauks koncerte, kuris vyks sostinės muzikiniame klube TAMSTA.