BIX būgnininkas Ginc šturmuoja „Tamstą“: „Pažadu – bus labai įdomu“

Monospektaklis, performansas, būgnų, perkusijos šou – taip trečiadienio vakarą muzikos klube „Tamsta“ vyksiantį renginį pristato Gintautas Gascevičius. Jau dešimt pasirodymų po visą Lietuvą surengęs grupės BIX būgnininkas atvyksta į Vilnių – sostinės publikai garsus šiaulietis ruošia išskirtinį albumo „Varava“ pristatymą.

„Tai renginys, kuris neįsipaišo į jokį žinomą formatą, todėl pažadu – bus labai įdomu“, – linksmai kalbėjo G.Gascevičius, kitaip geriau žinomas kaip tiesiog Ginc.

Su „Varava“ į gastroles Ginc leidosi dar praėjusių metų pabaigoje, savo pasirodymus jis pradėjo uostamiestyje, vėliau aplankė daugybę kitų, mažesnių miestų. Tačiau kiekviename jų jis žiūrovą, klausytoją stebino pasirinktos programos originalumu – pasirodymuose atskiru instrumentu tapo net erdvė, neįprasti kasdieniai daiktai.

„Nei vienas instrumentas iš karto negimė toks, koks jis yra dabar, nei styginis, tiek pučiamasis – juk pirmiau kažkas papūtė vamzdį, kažkas prabraukė įtemptą gyslą, kažkas bakstejo per išdžiūvusį kiautą ir išgirdo garsą… Žmonės pagalvojo, kad iš tų įrankių, iš tų rakandų galima suregzti, sukurti kažkokį prietaisą, instrumentą, ir tai vėliau pavirto į smuiką, į gitarą, į tromboną, ar netgi marimbą“, – pasakojo Ginc.

Būtent tokia ir yra jo idėja – ieškoti garsų, kuriuos galima išgauti įvairiais rakandais. Todėl menininkas pažada – scenoje instrumentais virs net patys netikėčiausi daiktai. „Parodysiu, kaip galima šauniai muzikuoti“, – juokėsi perkusijos meistras.

Ankstesniuose savo pasirodymuose Ginc scenoje pasirodydavo su dar keliais menininkais, į savo programą įtraukdavo ir poetus, ir šokėjus, aktorius. Tačiau šįkart jis nusprendė žengti vienas. Ir toks jo sprendimas – sąmoningas, menininkas esą net davė sau užduotį padaryti taip, kad žiūrovui, klausytojui nebūtų nuobodu stebėti, ką scenoje išdarinėja vienas žmogus.

„Norėjau, kad būtų ir siužetinė linija, ir tas vidinis turinys, kad visa tai turėtų seką – pakitimų, emocinių būsenų, kad būtų stipru tiek vizualine, tiek muzikalia prasme“, – sakė jis.

Nors pamėgtų poezijos elementų Ginc neatsisakė, tik šįkart, kaip pats tikina, jie virs tam tikrais įkalbėjimais. „Žodis yra labai galingas įrankis ir jo atsisakyti tikrai nenorėjau ir šiame pristatyme“, – kalbėjo muzikantas.

„Varavos“ pristatymo programą Ginc kūrė drauge su režisiere Lina Jankauskaite, tačiau prie projekto dirbo visa didelė komanda – garso, šviesų režisieriai. „Šis pasirodymas bus smagus „klausalas“. Žanras, kurį pasirinkau – nėra vien kalantis ritmas, tai iš tiesų yra muzika ir ji labai subtili“, – sakė jis.

Ginc neslepia – nors Amerikoje, Azijoje tokio stiliaus pasirodymai populiaresni, Lietuvoje tai dar gana nauja. Tačiau muzikantas džiaugiasi, kad publikai šis netikėtas formatas – įdomus, jis intriguoja, išlaisvina mintis, mąstymą.

Trečiadienio vakarą Vilniaus klube „Tamsta“ koncertuosiantis Ginc vėliau žada aplankyt ir dar bent dešimt miestų, tačiau šį pasirodymą jis vadina centriniu, todėl visus mėgstančius kitokį skambesį, ragina jo nepraleisti.

„Su kiekvienu pristatymu pažįstu dalelę Lietuvos, susipažįstu su žmonėmis, kuriems įdomi visokia muzika, kuriems įdomūs įvairūs menai. Smagu, kad jų yra visur – kiekviename mieste galima atrasti kažką įdomaus – Lietuva tampa dar didesnė“, – kalbėjo Ginc.

Jo albumo „Varava“ pristatymas – vasario 27 dieną, trečiadienį, muzikos klube „Tamsta“.

CD albumo „Varava“ išleidimą dalinai finansavo LATGA, AGATA, Šiaulių miesto savivaldybė.